Zadar i okolica što posjetiti što vidjeti

# Zadar i okolica što posjetiti što vidjeti

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Donosimo vam popis najpoznatijih znamenitosti i lokacija koje trebate posjetiti ako se nalazite u Zadru ili okolnim mjestima u regiji Sjeverna Dalmacija ili gdje naći apartmane u Zadru.
Rimski forum Zadar 

Danas je Zadar ukrašen zaista mnogim građevinama iz različitih razdoblja. Jedna zanimljiva je svakako i rimski forum, koji i danas stoji poprilično očuvan, a kroz povijest je nadograđivan različitim detaljima iz perioda kroz koja je prolazio sami grad. Rimski forum u Zadru najveći je prostor takve vrste na istočnoj strani Jadrana. Utemeljitelj foruma bio je prvi rimski car Augustin. O tome svjedoče dva natpisa u kamenu koji datiraju iz 3. Stoljeća, kada je gradnja foruma završena. Površinom, forum u Zadru zauzima 90×45 metara, ali se mijenjao kroz vremenske periode.

Rimski forum ZadarZadar - narodni Trg Narodni trg u Zadru ukrašen je mnogim povijesnim građevinama, a među njima je i prelijepa crkva svetog Lovre.

Predromanička crkva lijepo je sačuvana kroz dugi period svog postojanja. Danas ukrašava dio trga, te ga obogaćuje ponudom – i povijesnom i kulturnom. Na istočnom dijelu izvan trga je palača Ghirardini sagrađena u romaničkom stilu, s balkonom u stilu renesanse iz 15. stoljeća.

Pozdrav Suncu Zadar 

Osim velikog broja povijesnih građevina, zidina i starih luka, Zadar je odnedavno bogatiji za jednu modernu arhitektonsku instalaciju – Pozdrav suncu. Pozdrav suncu je instalacija arhitekta Nikole Bašića, smještena u zadarskoj luci u kamenom popločenju gradske rive.

Riva u Zadru postala je turistička atrakcija, i omiljeno je mjesto okupljanja mnogim zadranima, kao i gostima koji dođu u Zadar. Pogled sa rive oduševit će sve koji se prošeću, posebno u večernjim satima kada sunce zalazi, a počinju se paliti svjetlosni efekti u spomenutoj instalaciji.

Pozdrav SuncuCrkva Sv. Donata Zadar Ova zadarska crkva je i zaštitni znak grada, te pripada najpoznatijim i najznačajnijim europskim predromaničkim crkvama.

Izvorno posvećena Svetom Trojstvu, a od 15. stoljeća s današnjim imenom, nazvana po zadarskom biskupu Donatu koji je inicirao gradnju. Crkva je neobičnog cilindričnog oblika, sa dvostrukim unutarnjim prostorom zbog čega se ističe originalnošću i jedinstvenošću. Nismo povezali neke uzore za gradnju, a tek je neki povezuju s krstionicom Karla Velikog ili s crkvom Sv. Vitalea u Ravenni. Ona je ponos i simbol Zadra, s ostacima rimskog foruma u temeljima, grandiozna s obzirom na vrijeme izgradnje. Danas je crkva mjesto održavanja Glazbenih večeri u Donatu zbog svojih izvanrednih akustičkih karakteristika te stoga što je dugo bez sakralne funkcije.

Donat ZadarKatedrala Zadar Zadarska katedrala svete Stošije, odnosno Anastazije je trobrodna romanička građevina. Ujedno je i najveća crkva u Dalmaciji.

Sagrađena je u dva navrata, u 12. i 13. stoljeću, sa sačuvanom starijom iz 9. i 11. stoljeća, koja se uzdigla na mjestu starokršćanske bazilike. Počeci gradnje zadarske katedrale sežu u daleku povijest, još u 4. ili 5. stoljeće.

Sarkofag s moćima sv. Stošije dao je izraditi zadarski biskup Donat. Čuva se u katedrali na oltaru u sjevernoj apsidi, odnosno u lijevoj lađi crkve. U studenome 1202. godine grad Zadar su nakon opsade osvojili i razorili Mlečani uz pomoć vitezova IV. križarske vojne kada je teško stradala i sama katedrala. Obnova katedrale trajala je kroz čitavo 13. stoljeće, a kada je njezina obnova dovršena, ponovno ju je posvetio, dana 27. svibnja 1285. godine nadbiskup Lovro Periandar.

Arheološki muzej u Zadru je osnovan 1832. godine kao drugi najstariji muzej u Hrvatskoj i jedan je od najstarijih u ovom dijelu Europe. Ponosni smo na zaista bogatu kolekciju izložbenih predmeta i sve zaljubljenike u povijest i kulturu pozivamo da nas dođu posjetiti.U Arheološkom muzeju imamo izložene predmete iz rimskog doba i razne prapovijesne materijale iz vremena paleolitika, neolitika i metalnih doba, kao i arheološke ostatke iz vremena između 7. i 12. st. od kojih se najveći dio veže uz materijalnu i duhovnu baštinu Hrvata.

Arheološki muzej Zadar što vidjeti what to visit seeMuzej Iluzija Zadar Ako ste došli u Zadar, na ljetni odmor ili nekom drugom prilikom, imate višak vremena i hoćete razgledati grad – onda svakako posjetite Muzej iluzija.

Ova pomalo neobična turistička ponuda za grad poput Zadra zapravo je zanimljiva baš zbog toga. Kada pogledate sve gradske starine, ili barem većinu njih, Muzej iluzija osvježit će vaš doživljaj i baciti vas u neku novu dimenziju.

Trg pet bunara jedno je od mjesta koje zasigurno vrijedi posjetiti. Nalazi se na prostoru ispred Kapetanove kule i gradskog zida. Tu se u prošlosti (sve do 16. st.) nalazio i duboki obrambeni jarak, a danas je mjesto „ukrašeno“ starim bunarima po kojima je trg i dobio ime.

Pet Bunara ZadarŠto posjetiti u Zadru i okoliciŠibenska Katedrala 

Zbog svojih iznimnih vrijednosti, šibenska katedrala je 2000. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.Katedrala je izgrađena na južnoj strani središnjeg starog gradskog trga, na mjestu romaničke crkve sv. Jakova. Gradnja nije brzo završila, čak što više – trajala je nešto više od 100 godina. Katedrala u Šibeniku je svakako najznačajnije graditeljsko ostvarenje iz perioda između 15. i 16. st. na tlu Hrvatske. Posebna je zbog mnogo stvari, i danas je simbol ovoga grada.

Ideja o gradnji velikog katedralnog hrama datira još od 1298. godine. U tom periodu je Šibenik dobio vlastitu biskupiju i naslov grada. Na taj način je potreba za katedralom došla prirodnim slijedom, koji se događao u većini drugih gradova.

Šibenska katedralaNacionalni park Krka (Skradin) poznat po veličanstvenim slapovima, smješten je u blizini Skradina na području Šibensko-kninske županije. Drugi najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj turistima ima za ponuditi brojne vrijednosti, od iznimno sačuvane prirode i predivnog krajolika do kulturnih znamenitosti i aktivnog odmora. Ukoliko ste ljubitelj prirode ili pak volite istraživati kulturu lokalnog stanovništva, NP Krka je idealna destinacija za vas. Jedna od važnijih stvari, koju ljudi često zaborave spomenuti, je i predivni gradić Skradin s kojim počinje skoro svaki izlet za NP Krku. S nešto manje od 500 stanovnika Skradin nudi povijest i kulturnu baštinu kojoj bi mogli pozavidjeti mnogi veći gradovi.  Iz Skradina postoji nekoliko brodskih linija koje direktno voze do slapova, a prijevoz je uključen u cijenu karte. U vožnji koja traje manje od pola sata možete uživati u prekrasnoj obali Krke, a možete vidjeti i pokojeg labuda. Ukoliko imate avanturistički duh, do NP Krke možete doći planinarskom ili biciklističkom stazom. Preporuka je da park posjetite što ranije tako da možete uživati u šumu slapova i predivnoj prirodi.

KrkaDalmatinsko etno selo Šibenik jedinstvena je atrakcija hrvatske turističke ponude. Ovaj uređeni prostor, sa svim popratnim objektima nalazi se u središtu Solaris Beach Resorta u Šibeniku. Solaris Beach Resort u Šibeniku, izgradio je i otvorio za svoje goste jedan zaista poseban ambijent. Ovdje možete uživati u tradicionalnim detaljima dalmatinskog sela na način kako je ono nekada izgledalo. Kameno selo izgrađeno je na mjestu nekadašnjeg pravog dalmatinskog sela, a danas je u potpunosti prilagođeno turistima i među značajnijim je turističkim sadržajima Šibenika.

Etno selo SolarisPark prirode Vransko jezero, proglašeno je parkom 1999. Godine i obuhvaća 57 kilometara kvadratnih. Vransko je jezero najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, a nastalo je kao krško polje koje se ispunilo vodom. Jezero je kriptodepresija, što znači da je površina iznad morske razine, dok je dno ispod morske površine. Zbog miješanja slatke i slane vode, u jezeru živi i mješavina riba. Zbog ljudskog djelovanja, samo su 2 vrste još autohtone, to su jegulja i riječna babica, a ostalih 15 vrsta je uneseno radi uzgoja ili slučajno. Tu su još i som, šaran, babuška, cipal, lubin i druge vrste.Vodice i okolica što posjetitiNacionalni Park Kornati proglašen je 1980. godine, kada je i stavljen pod zaštitu. Ukupna površina ovog parka iznosi oko 220 četvornih kilometara, i sastavljen je od većih i manjih otoka, te hridi koje izranjaju iz plavetnila Jadranskog mora. Od ukupne površine Kornata, samo ¼ zauzima kopno. Ostatak Nacionalnog Parka sačinjava more i živi svijet koji u njemu obitava.

Naizgled pusto mjesto, no Kornati su bogati u svakom smislu riječi. Zapravo Nacionalni Park Kornati čini veći dio istoimene grupe otoka u Jadranskom moru. Kornati se nalaze u hrvatskom dijelu Jadrana u srednjoj Dalmaciji. Ako ste se zagledali u kartu hrvatskog otočja, Kornate možete pronaći ako pogledate zapadno od Šibenika.

Nacionalni park KornatiNacionalni Park Paklenica Po svom proglašenju, Nacionalni Par Paklenica je drugi u Hrvatskoj. Proglašen je nacionalnim parkom sada već davne 1949. godine, točnije 19. listopada 1949.g. Paklenica je proglašena parkom te par mjeseci nakon Nacionalnog Parka Plitvička jezera.

Najviši vrhovi parka su: Vaganski vrh (nadmorska visina 1757 metara), i vrh Sveto brdo (nadmorska visina 1753 metara).

Plaže Zadar i okolicaPlaža Kolovare Zadar Plaža Kolovare gradska je plaža i proteže se istoimenom ulicom u Zadru. Zbog bogate gradske povijesti, i činjenice da se plaža nalazi u samom centru, pored stare jezgre grada, oko plaže se pronalaze mnoge stare građevine. Sa sjeverne strane ovu plažu krase stare zidine, no idući prema jugu plaža se uklapa u prirodnu okolinu, i malenu šumu koja joj krasi zaleđinu. U blizini ove plaže, između barova Popaj i Portos se nalazi malena plažica Karma a ako nastavite dalje kroz Arbanašku šetnicu za 10ak minuta hoda dolazite do plaže Podbrig Arbanasi i Punta Bajlo.  

Kolovare Zadar plažaPortus Beach Club se nalazi u marini D-marin koja je najveća marina na Jadranu a smještena je između mjesta Bibinje Sukošan. Plaža je preuređena 2016. godine a vrijednost investicije je iznosila je 6,5 milijuna eura za plažu, te ukupno 25 milijuna eura je uloženo u Marinu od strane Doğuş grupe.

 

Najlijepše plaže iz okolice ZadraPark Prirode Telašćica U dubokom zaljevu na jugu otoka smjestila se uvala Telašćica. Telašćica se nalazi u istoimenom Parku Prirode. Čitavo ovo područje okruženo je prirodnim uvalama i prelijepim plažama. Sa jedne strane Telašćicu krase već spomenute plaže, dok je na drugom kraju zatvaraju strme stijene, prekrivene bujnom vegetacijom. Veli Žal je još jedna plaža na Dugom Otoku. Riječ je o šljunčanoj plaži ispred otočića Mežanj. Plaža se nalazi na nenaseljenom dijelu Dugog Otoka, i gleda ka otvorenom moru. Ako idete na Veli Žal, samo slijedite dobro označenu asfaltiranu cestu, i nakon parkiranja laganim hodom za 5 minuta ste na plaži.

Veli žal Zadar what to visit

Plaža Špilja Brbišćica Dugi Otok Na zapadnoj strani Dugog otoka se nalazi se prirodni fenomen špilja Brbišćica i pored nje prekrasna šljunčana plaža. Cijelo ovo područje je građeno je od karbonatnih stijena nastalih prije stotinjak milijuna godina. Preko Ugljan ( plovi trajekt iz Zadra svakodnevno) U mjestu Preko na otoku Ugljanu možete pronaći velik broj plaža i plažica pogodne za sve uzraste. Glavna plaža u mjestu je plaža Jaz koja posjeduje i plavu zastavu zbog svoje čistoće mora i sadržaja u blizini plaže. 

Preko ugljan Zadar

Plaža Bilotinjak Privlaka Nin Prirodna pješčana plaža – Bilotinjak – nalazi se između Privlake i Zatona. Smještena je u Zadarskom kanalu, skrivena od naseljenih mjesta i prava je prirodna oaza za sve ljubitelje takvog okruženja. More je i ovdje plitko pri obali, a plaža je pogodna za cjelodnevne izlete sa obitelji ili za parove. 

Bilotinjak Privlaka

Sakarun je pješčana plaža duga oko 800 metara. Nalazi se na sjeverozapadnoj strani Dugog otoka, i sa svojim pogledom na južnu pučinu Jadrana očarat će sve goste koji žele nezaboravne trenutke u istinskom prirodnom ambijentu. Iako je more uz plažu plitko, tek već nakon par metara dubina doseže u prosjeku 10 metara. Posebnost ovoj plaži i bojama mora koje ju zapljuskuju, daje sitni pijesak, dok je na žalu krupniji šljunak, takozvani kameni obluci. Plaža je okružena borovom šumom, koja svojim gostima daje prijeko potrebni prirodni hlad. Na plaži Sakarun možete pronaći tri ugostiteljska objekta, sa ponudom jela i pića. Pored prirodne hladovine, ako vam zatreba slobodno možete iznajmiti suncobrane urađene od trske, koji se odlično uklapaju u prirodni ambijent kojim plaža odiše. 

Više slika Sakarun

Sakarun

Kraljičina plaža Nin Ako idete od Nina prema otoku Viru, sa desne strane imate maleno naselje koje krije ovu prelijepu pješčanu plažu. Plaža Kraljičina nalazi se iza malene prometnice Ulice Put Skrile, a unatoč tome što se nalazi u naselju, ova plaža i dalje nudi potpuno prirodni ugođaj. More je plitko, jako pogodno za dječju igru, igranje picigina ili nekih drugih vodenih sportova. Uz plažu se nalazi ugostiteljski objekt sa ponudom za goste plaže. Tu su gosti skriveni pod suncobranima, ali ako ste na plaži svakako sa sobom ponesite kremu za sunčanje. Plaža nema prirodnog hlada, pa je dobro imati svoj suncobran. U blizini se nalazi prekrasna plaža Ninska Laguna.Plaža Beritnica nalazi se na Pagu,, južno od malenog mjesta Metajna. Posebna je po prirodno složenim stijenama u plitkom moru, odličnim za fotografije ili jednostavno za divljenje sa obale. Odmorite se na Beritnici uz prekrasni prizor na tri stijene. Oni malo vještiji mogu se popeti na neku od njih i zabilježiti nezaboravne trenutke sa ljetnog odmora. Plaža je inače okružena stjenovitim krajolikom, sa manjim šljunčanim dijelom. Nema prirodnog hlada, kao ni kafića (najbliži na plaži Ručica).

Beritnica PagPlaža Slanica je glavna plaža na otoku Murter. Smještena je na južnoj strani otoka, u blizini hotela Colentum. Riječ je o pješčanoj plaži, a mnogi tvrde i najljepšoj plaži u tom području. Zbog plitkih voda koje zapljuskuju plažu, pogodna je za djecu i osobe koje slabije ili nikako ne plivaju. Također, plaža je odličan izbor i za one koji vole sportske aktivnosti u vodi, pa će dobro doći za igranje picigina, odbojke i sličnih aktivnosti koje su specifične za naše more.

Slanica MurterOkolica Zadar GradoviBiograd na moru i Vodice se nalazi 30ak odnosno 60ak kilometara južno od Zadra i prekrasni su turistički gradovi koje svakako vrijedi posjetiti. Ističu se sa svojim prekrasnim plažama i bogatom turističkom ponudom.
Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Zadar i okolica što posjetiti što vidjeti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala