Trg pet bunara u Zadru

# Trg pet bunara u Zadru

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Zadar
13.07.2017. 11:37 dodajeIvan

Trg pet bunara jedno je od mjesta koje zasigurno vrijedi posjetiti. Nalazi se na prostoru ispred Kapetanove kule i gradskog zida. Tu se u prošlosti (sve do 16. st.) nalazio i duboki obrambeni jarak, a danas je mjesto „ukrašeno“ starim bunarima po kojima je trg i dobio ime.
Trg pet bunara još je jedno od mnogih mjesta u Zadru, koje turisti rado posjećuju.

U vrijeme dok je trajala opasnost od napada Turaka, na tom mjestu su izgrađeni zaštitni objekti, kao i bunari u slučaju da dugotrajne opsade grada. Koristeći se postojećim jarkom za dovod vode, izgrađena je velika cisterna s pet vijenaca. Danas je to Trg s pet bunara. Sačuvani su i dijelovi akvadukta kojim se voda dovodila izravno iz jezera Vrana.

Preporuka: Pozdrav Suncu Zadar Rimski forum Zadar

Nakon što je prestala ratna opasnost, u prvoj polovini 19. st., austrijski je zapovjednik - general Welden, na nasipima bastiona Grimani dao urediti prvi javni perivoj u Dalmaciji. Danas to mjesto poznajemo kao park s pet bunarskih vijenaca, koji je obnovljen i služi građanima kao prikaz jednog povijesnog perioda. Mnogi će se složiti da Trg pet bunara predstavlja najslikovitiji predio u Zadru.

Malo povijesnih detalja u vezi trga


Trg pet bunara nastao je 1574. godine u vrijeme opasnosti od mogućeg prodora Turaka. Trg je bio okružen obrambenim jarkom sa zapadne strane bastiona iskopanim u srednjem vijeku. Na njegovom mjestu nastala je velika cisterna za pitku vodu, iznad koje se uzdižu ukrašeni vijenci – bunari, po kojima je trg i dobio ime.

Trg ima oblik izduženog nepravilnog pravokutnika i zatvoren je s tri strane. Sa zapadne strane uzdižu se srednjovjekovni zid i Kapetanova kula, a s istočne potporni zid u sredini kojega se uzdiže ulaz u Gradski perivoj nastao na bastionu Grimani.

Bastion Grimani jedan je od najvećih i najznačajnijih zadarskih bastiona, a njegova gradnja započela je 1537. godine u sklopu utvrda na jugoistočnom rubu grada koje je projektirao veronski renesansni arhitekt Michele Sanmicheli.

Početkom 19. stoljeća bastion Grimani izgubio je na vojnom značenju zbog čega su naknadno stvoreni uvjeti za podizanje javnog perivoja. Današnji Perivoj kraljice Jelene Madijevke najstariji je javni gradski perivoj u Hrvatskoj. Svečano je otvoren 16. rujna 1829. godine, a podigao ga je tadašnji vojni upravitelj grada barun Ludwig Franz von Welden.

Trg pet bunara u Zadru
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala