Rimski forum u Zadru

# Rimski forum u Zadru

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Zadar
14.07.2017. 14:23 dodajeIvan

Danas je Zadar ukrašen zaista mnogim građevinama iz različitih razdoblja. Jedna zanimljiva je svakako i rimski forum, koji i danas stoji poprilično očuvan, a kroz povijest je nadograđivan različitim detaljima iz perioda kroz koja je prolazio sami grad.
Rimski forum u Zadru najveći je prostor takve vrste na istočnoj strani Jadrana. Utemeljitelj foruma bio je prvi rimski car Augustin. O tome svjedoče dva natpisa u kamenu koji datiraju iz 3. Stoljeća, kada je gradnja foruma završena. Površinom, forum u Zadru zauzima 90×45 metara, ali se mijenjao kroz vremenske periode.

Jedno vrijeme rimski forum je bio zatvoren u okviru trjemova s galerijama na katu. Na žalost, danas su sačuvani samo originalni pločnik i stube te dva ukrasna monumentalna stupa od kojih je jedan na izvornom mjestu. Zanimljivo je da je u jednom periodu služio kao stup srama, što dokazuju lanci iz tog razdoblja.

Povijesnim prevrtanjima, osvajanjima i promjenama vlasti, forum se nadograđivao, rušio i ponovno gradio. Danas je forum zapravo „ukrašen“ građevinama iz različitih perioda i vladavina, pa uživamo u jednoj zaista zanimljivoj kombinaciji povijesnih motiva.

Zadarski forum je prvotno bio zamišljen kao arhitektonski kompleks po pravilima klasičnog urbanizma rimskog carskog razdoblja u vrijeme principata. Prema mjerama jedan je od najvećih na Jadranu, a bio je okružen trjemovima sa tri strane, a sa jedne strane otvoren prema kapitoliju. Pod tim trjemovima bile su poredane raznovrsne trgovine i zanatske radnje čiji su ostaci u određenoj mjeri sačuvani i kojima se i danas može prošetati.

Od foruma su ostali dobro očuvani monumentalni stupovi (2 stupa).

Rimski forum u Zadru
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala