Čiovo - Trogir i okolica, što posjetiti i vidjeti

# Čiovo - Trogir i okolica, što posjetiti i vidjeti

Srednja dalmacija

Trogir

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Trogir spada među najljepše gradove u Hrvatskoj, i grad je jako bogate povijesti. Administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Grad Trogir svoju povijest piše još od davnih vremena, kada su grčki kolonisti s otoka Visa u III. st. pr. Krista naselili to područje. Jedan je od najbolje sačuvanih romaničko-gotičkih gradova i svakako je lijep za vidjeti. Dvorac i kula okruženi zidinama sačinjavaju jezgru Trogira.

Trogir Što vidjeti i posjetitiKula Kamerlengo - je sagrađena u 15. stoljeću, a za njenu izgradnju zaslužan je Marin Radoj. Nekoć je bila vojna utvrda, dok je danas preuređena u pozornicu za ljetne koncerte i predstave. S vrha se pruža prekrasan pogled uz romantičan ugođaj prošlih vremena. Rado je posjećena i svi vole doći da vide stare zidine kule. Svojim položajem i oblikom, kula ponosno pozira i svojom siluetom daje Trogiru jedan poseban izgled. Kamerlengo se nalazi na jugozapadnom rubu grada Trogira, u samom kutu zidina.Najstariji dio je poligonalna kula iz kraja 14. stoljeća, a zidine dobivaju današnje oblik nakon dolaska mletačke vlasti. Za gradnju je bio konzultiran državni inženjer Lorenzo Picino, a izvedba je povjerena protomagistru Marinu Radoju. Tvrđava je građena od 1420. do 1437. godine, a služila je za smještaj mletačke vojne posade.

Kula Kamerlengo Trogir

Trogirska katedrala jedan je od najznamenitijih trogirskih spomenika i nalazi se na popisu UNESCO-ve zaštićene svjetske baštine. Na ovoj su građevini uočljivi stilovi od romanike do baroka, a u njoj su i vrijedna umjetnička djela. Naravno, mislimo na katedralu Sv. Lovre. Gradnja katedrale počela je još davne 1213. godine na temeljima ranokršćanske katedrale koju su uništili Saraceni 1123. god. Baš poput prethodne, i ova je katedrala posvećena Svetom Lovri, no poznata je i kao katedrala sv. Ivana (zaštitnik grada, koji je preminuo 1111.), biskupa koji je bio poznat po svom besprijekornom životu i otporu mađarskom kralju Kolomanu koji je okupirao Dalmaciju i cijelu Hrvatsku.

TrogirGradska tržnica Trogir - Nalazi se pred samim ulaskom u stari grad, a domaći stanovnici je zovu Pazar. Trogirska tržnica u ovakvom obliku postoji nekih 200 godina, a i danas svojim posjetiteljima nudi široku paletu sredozemnog i drugog ukusnog voća i povrća, te raznih drugih namirnica. Osim voća i povrća, tržnica je vrlo je dobro snabdjevena i maslinovim uljem, aromatiziranim rakijama, različitim vrstama meda, pekmeza, likera i vina, ribom… 

Tržnica TrogirRadovanov portal - Ako ste došli u Trogir, volite razgledavati i tražiti povijesne vrijednosti – Radovanov portal je građevina koju morate posjetiti. Riječ je o upečatljivoj građevini koja plijeni pažnju na sve moguće načine. Ovo je glavni portal katedrale sv. Lovre u Trogiru, poznat kao Radovanov portal. Građen je kroz period vladavine hercega Kolomana, koji je kao mlađi brat kralja Bele IV upravljao Hrvatskom, Slavonijom i Dalmacijom. Koloman je bio iznimno značajan hrvatski vladar koji je poticao gradnju trogirske katedrale a njegovom se zaslugom istodobno podižu brojni spomenici i na sjeveru Hrvatske. Danas mnogi uživaju samo gledajući u ovu impozantnu gradnju, a potpuni doživljaj možete dobiti kada se još bolje upoznate s njom. Krenimo onda u tom smjeru, sa upoznavanjem zanimljivih detalja ovog objekta.

Radovanov Portal TrogirPlaže okolica Trogira i otoka ČiovoPlaža Kava Slatine Čiovo - Jedna od najljepših plaža na otoku Čiovo je svakako plaža Kava. Nalazi se na krajnjem dijelu, na Istoku i gleda na grad Split. Plaža je u nenaseljenom dijelu, izdvojena i potpuno okružena prirodnim ljepotama. Pored plaže se nalazi tek jedan bar, da ugosti kupače kojima je potrebno osvježavajuće piće. Kontrast boja na plaži je nešto zaista očaravajuće. Stijene koje štite plažu djelomično su obrasle zelenilom borovine, a modre boje mora u kombinaciji sa šljunkom daju potpuni vizualni spektakl. 

Plaža Kava ČiovoSlatine plaža - U mjestu Slatine na otoku Čiovo smjestila se istoimena, glavna mjesna plaža. Lijepo je uređena, jako dobro opremljena i naravno – popularna je među turistima. Plaža je šljunkovita, sa lijepim prilazom moru i pogodna je za sve uzraste. U blizini se nalazi malena luka, no plovila neće smetati gostima plaže. Plaža se nalazi u samom centru ovog mjesta, što znači da su hrana i piće dostupni svima. U neposrednoj blizini plaže nalaze se kafići i restorani. 

Plaža Slatin Ciovo beachPlaža Tatinje Čiovo - Samo pogledajte ovu skrovitu malenu plažu. Plaža Tatinje nalazi se u prirodnom ambijentu, u malenoj uvali zaštićena stijenama, dok je šljunak u sredini. Ulaz u more je lagan, a morsko dno sačinjeno je od istog šljunka kao i sama plaža. Voda je čista, sa prelijepim tonovima plavo-zelene nijanse. Iznad plaže su se nadvile krošnje sa zelenim iglicama koje vam rade hlad. Ako sunce previše ugrije imate se gdje skloniti. Iako je plaža izdvojena, u blizini se nalazi par privatnih smještaja.

Uvala Tatinje Čiovo više slikaStari Porat Čiovo jedna je od poznatijih plaža na Čiovu. Nalazi se u mjestu Okrug Donji, uz mjesnu malenu luku. Šljunčano dno u morskom plićaku daje živopisne boje, kakve vidite na fotografijama. I sama plaža je šljunčana, lijepo uređena sa prirodnim hladom. Hladovinu rade borove grane, koje također daju posebni miris u zraku. Uz plažu se nalaze lokalni kafići, i barovi, gdje možete sjesti i uživati u pogledu. Malo dalje, na obzoru se često vide jedrilice koje upotpunjuju kompletnu sliku. Ako poželite uraditi fotografije sa ljetovanja, ovdje imate jako puno izbora za lijepu pozadinu.

Plaža Porat ČiovoPlaža Labaduša na Čiovu je jako popularna, i omiljena mnogima. Smještena je u naselju Okrug Gornji, pored istoimenog autokampa i opremljena je svim potrebnim sadržajem. Osim kampa, plažu okružuju kafići i barovi, te restoran sa raznim jelima. Ponuda je vrhunska, kao i ambijent a ljepotu plaže će najbolje dočarati fotografije koje vam dajemo u prilog. Za dodatni ugođaj stavit ćemo i ovaj kratki video na kojem vidite dinamiku plaže, druženje gostiju i uživanje pod ljetnim suncem.

Plaža Labduša Čiovo ebachPlaža Bočići jedna je od većih, jako popularnih plaža na otoku Čiovo, nalazi se u blizini plaže Mavarštica. Plaža je, ako gledamo teren, različitog sastava, pa se na njoj može pronaći mjesta za svakoga. Jednim dijelom je stjenovita, sa nekim betoniranim platoima za sunčanje i lakši pristup moru. Na par mjesta, između prirodnih stijena su se skrile malene šljunčane uvale. Odlične su za kupanje, kao i sunčanje u manjoj gužvi. 

Plaža Bočići ČiovoŠto posjetiti na otoku Čiovo i okolici TrogiraDioklecijanova palača Ako spomenemo Split u bilo kakvom kontekstu povijesti, kulture ili čak i današnjeg izgleda ovog grada – svi se možemo složiti da će našim mislima dominirati Dioklecijanova palača. Dioklecijanova palača je antička palača cara Dioklecijana u Splitu. Sagrađena je oko 300. godine, za vrijeme vladanja rimskog cara Dioklecijana. Dioklecijan je u palači boravio nakon povlačenja s prijestolja (305.g) sve do svoje smrti (316.g).

Dioklecijanova palača Split što vidjetiKatedrala Svetog Duje Split. Jedna od najznačajnijih znamenitosti Splita je svakako i katedrala sv. Dujma. Kažu da je ovo najstarija katedrala na svijetu, pa ćemo se potruditi da je opišemo što je bolje moguće. Splitska katedrala posvećena je Uznesenju Blažene Djevice Marije. U narodu je poznata kao Katedrala sv. Dujma odnosno sv. Duje. Splitska katedrala je smještena u kompleksu Dioklecijanove palače, na Peristilu i prvotno je bila carski mauzolej. Prva zgrada je izgrađena početkom 4. stoljeća, da bi se godinama kasnije preuredila u katedralu. Smatra se da je baš ova katedrala najstarija katedrala u svijetu.

Katedrala SplitProkurative, ili službeno Trg Republike, glasoviti je mediteranski trg u središtu grada Splita. Nalazi se zapadno od Dioklecijanove palače, a poznat je kao pozornica kulturnih zbivanja u gradu pod Marjanom. To je mjesto na kojem se već gotovo pedeset godina održava i tradicionalni festival zabavne glazbe "Split".

Split što posjetiti what to visitSplitska riva svoj je današnji oblik poprimila početkom 19. stoljeća. U tom periodu su Splitom vladali Francuzi, kojima možemo pripisati većinu zasluga za njen izgled koji naprosto očarava. Stotinjak godina kasnije autohtone biljne vrste zamijenile su palme, a nova velika promjena dolazi pred sami kraj 20. stoljeća, kada je Riva konačno zatvorena za promet.

Split rivaKip Grgura Ninskog. Po jedan kip se nalazi u Varaždinu, Ninu i Splitu, pri čemu je svakako najpoznatiji ovaj u Splitu. Kip u Splitu je postavljen 29. rujna 1929. godine na Peristil. Split je dobio svoju inačicu Grgura Ninskog unatoč velikom negodovanju jednog dijela Splićana. Među njima se posebno isticao slavni konzervator i arheolog don Frane Bulić. Ipak, 1954. spomenik je premješten na današnju lokaciju - između Zlatnih vrata i Đardina.

Omiš Smjestio se na ušću rijeke Cetine, tek 21 kilometar južno od Splita do kojeg ima 25 kilometara udaljenosti. Omiš je grad sa posebnim, jako povoljnim položajem, koji mu je kroz povijest omogućavalo obranu od napada, a danas nudi zaista mnogo za turizam i razvoj grada općenito. Rafting Omiš - Najpopularnija aktivnost u Omišu zbog koje ga posjećuju iz cijene Hrvatske i sveta je rafting u ušću Cetine. Spuštanje kanjonom proteže se preko 2 kilometra niz Cetinu i nudi nezaboravan osjećaj uz posebno adrenalinsko iskustvo. Ako ste u Omišu svakako si priuštite ovaj doživljaj.

Rafting Omiš

Šibenska Katedrala, (udaljena svega 15 kilmetara od Vodica) Ova građevina zanimljiva je i upečatljiva, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Mnogi se dive ovom objektu, promatrajući ga očima stručnjaka, ili pak posjetitelja koji voli povijest i staru gradnju.Katedrala u Šibeniku je svakako najznačajnije graditeljsko ostvarenje iz perioda između 15. i 16. st. na tlu Hrvatske. Posebna je zbog mnogo stvari, i danas je simbol ovoga grada.

Zbog svojih iznimnih vrijednosti, šibenska katedrala je 2000. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.Katedrala je izgrađena na južnoj strani središnjeg starog gradskog trga, na mjestu romaničke crkve sv. Jakova. Gradnja nije brzo završila, čak što više – trajala je nešto više od 100 godina.

Ideja o gradnji velikog katedralnog hrama datira još od 1298. godine. U tom periodu je Šibenik dobio vlastitu biskupiju i naslov grada. Na taj način je potreba za katedralom došla prirodnim slijedom, koji se događao u većini drugih gradova.

Šibenska katedralaDalmatinsko etno selo jedinstvena je atrakcija hrvatske turističke ponude. Ovaj uređeni prostor, sa svim popratnim objektima nalazi se u središtu Solaris Beach Resorta o kojem smo već pisali. Njegova kamenom popločana dvorišta i kamene kućice otkrivaju jedan posve novi svijet. Zapravo, otkrivaju svijet iz prošlih vremena, danas gotovo zaboravljenih. Ovo je prilika da se podsjetite na neke stvari, iz vremena od unazad stotinjak godina.

Vrata Dalmatinskog etno sela otvorena su svima. Posebno će se obradovati osobe koje vole i poštuju kvalitetu ponude, a ujedno vrednuju duboko ukorijenjenu dalmatinsku tradiciju.

Etno selo SolarisNacionalni park Krka, poznat po veličanstvenim slapovima, smješten je u blizini Skradina na području Šibensko-kninske županije. Drugi najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj turistima ima za ponuditi brojne vrijednosti, od iznimno sačuvane prirode i predivnog krajolika do kulturnih znamenitosti i aktivnog odmora. Ukoliko ste ljubitelj prirode ili pak volite istraživati kulturu lokalnog stanovništva, NP Krka je idealna destinacija za vas. Jedna od važnijih stvari, koju ljudi često zaborave spomenuti, je i predivni gradić Skradin s kojim počinje skoro svaki izlet za NP Krku. S nešto manje od 500 stanovnika Skradin nudi povijest i kulturnu baštinu kojoj bi mogli pozavidjeti mnogi veći gradovi. 

KrkaPark prirode Biokovo prekrasni je planinski masiv koji se poseban po svojim kršnim vrhovima, nezaboravnim vidikovcima, biološkoj raznolikosti i botaničkom vrtu. Biokovo je proglašeno parkom prirode 1981. godine, i dio je planinskog masiva Dinarida. Karakteristično je po strmim i visokim vrhovima, koji se pak blago spuštaju sve do prekrasnog Jadranskog mora i lokalnih naselja, od kojih je najznačajniji grad Makarska.Par Prirode BiokovoNacionalni park Mljet proglašen je 11. studenog 1960. godine, i svojom površinom obuhvaća sjeverozapadni dio otoka Mljeta, i okolni dio mora.

NP Mljet predstavlja prvi institucionalizirani pokušaj zaštite izvornog ekosustava na Jadranu.

Park svojom površinom obuhvaća zapadnu trećinu otoka Mljeta. Granice parka sežu od područja Crna klada do najzapadnije točke otoka, rta Goli. U sastavu nacionalnog parka nalaze se i neka naselja: Polače (glavna turistička i putnička luka), Goveđari (najstarije naselje na Jezerima), Soline (malo mjesto na ulazu u Veliko jezero) i Pristanište (mjesto s poštanskim uredom i upravom nacionalnog parka) te Pomena (mjesto s jedinim hotelom na otoku).

Mljet National ParkNacionalni Park Kornati proglašen je 1980. godine, kada je i stavljen pod zaštitu. Ukupna površina ovog parka iznosi oko 220 četvornih kilometara, i sastavljen je od većih i manjih otoka, te hridi koje izranjaju iz plavetnila Jadranskog mora. Od ukupne površine Kornata, samo ¼ zauzima kopno. Ostatak Nacionalnog Parka sačinjava more i živi svijet koji u njemu obitava.

Iako se na prvi pogled Kornati doimaju pustim i izrazito izoliranim mjestom, ovaj park obiluje prirodnim i kulturnim bogatstvom. Također, životinjski i biljni svijet još su jedna posebnost parka. Obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Posebno se izdvajaju okomite litice, okrenute prema otvorenom moru, takozvane krune. One su svojevrsni fenomen Kornata, i stanište su rijetkim vrstama biljaka i životinja. Ljepote se najviše odlikuju u prirodnim raznolikostima, i moćnoj silueti ovog otočja. Kulturna baština samo će još više obogatiti ljepotu Kornata, i dati jednu posebnu ponudu za one koji žele posjetiti Nacionalni Park. Karte za Kornate možete kupiti u brojnim turističkim agencijama u Vodicama.

Nacionalni park Kornati

Više o Kornatima.

Plaže u okolici Čiova Plaža Bačvice Split. Ako je čuo za Split, čuo je i za Bačvice. Vrijedi i obratno. Bačvice su glavna gradska plaža, i najpoznatija plaža u Splitu. Ako ste nekada bili na Bačvicama, čuli ste, ili možda čak zaigrali picigina. Osim što je ova plaža popularno okupljalište turista, često je posjećuju lokalni dečki, pa i djevojke da zaigraju najpopularniju igru u Splitu – nakon nogometa, naravno. Bačvice su, zbog posebnog plićaka, pogodne za ovu igru, i po tome su postale planetarno popularne. Čak i izvan sezone, u plitkom moru skoro svakog dana možete vidjeti zaljubljenike u picigin, kako skaču hvatajući malenu lopticu.

Bačvice SplitPlaža Kašjuni Split. Marjanska šuma krije još jednu prelijepu plažu u Splitu. Plaža Kašjuni smještena je u istoimenoj uvali, na južnom dijelu marjanske obale. Jako je popularna, i naravno popunjena. Do plaže možete stići automobilom, parkirati ga u blizini i nastaviti po čistom bijelo šljunku. Jednim dijelom je stalno na suncu, sa poredanim ležaljkama dok se na drugom kraju skriva u zelenilu borove šume. Plaža je u potpunosti opremljena i pogodna je za sve vrste gostiju. 

 

Najljepše plaže iz okolice ČiovaPlaža Zlatni rat Bol Brač. Ova plaža je zasigurno najpoznatija na cijelom otoku, i jedna od poznatijih u Hrvatskoj. Plaža Zlatni Rat je posebna već po svojoj figuri, naročito ako se gleda iz zraka. Zaštitni je znak hrvatskog turizma i glavni je detalj mnogih brošura ili čestitki. Popularna je naravno, i jako dobro opremljena. Plaža ima sve što treba da ima. Tu su kabine za presvlačenje, tuševi i izvidnice za budne spasioce koji se brinu za sigurnost kupača. 

Zlatni Rat Bol Brač

Zlatni Rat više slika.

Plaža Stiniva Vis Na otoku Visu možda je najimpozantnija plaža u uvali Stiniva. Jako je popularna, posebno zbog svog izgleda i stijena koje okružuju ovu plažu. Malo je reći da su stijene nepristupačne. Kada pogledate fotografije shvatit ćete što mislimo. Ipak, na plažu Stiniva dolaze baš ljudi koji uživaju penjući se na ove visoke i strme litice. Adrenalinski je to sport za rijetke, koji su dovoljno uvježbani i hrabri da učine nešto poput toga. 

Stiniva VisPlaža Vinišće - Skrovita uvala može se pohvaliti malenom ali očaravajućom šljunčanom plažom sa betonskim platoom na jednoj strani i stijenama sa druge strane. Plaža se nalazi u prirodnom okruženju, sa minimalnim tragovima ljudske gradnje. Prirodni pejzaž daje joj pravi izgled, posebno ako gledamo iz obližnjih apartmana prema drugoj strani uvale. 

Plaža VinišćePlaža uvala Lučišća Hvar je prekrasna uvala koja se nalazi oko dva kilometra sjeverno od mjesta  Sveta Nedjelja na otoku Hvaru. Plaža je jako malena i ne može primiti velik broj ljudi, no srećom je jako teško pristupačna uglavnom ne bude napućena. Do plaže je potrebno pješačiti od Svete Nedjelje. 

Plaža Mala Luka Omiš. Ako izlazite iz Omiša, prema mjestu Stanići, srest ćete ovu prelijepu plažu imena Mala Luka. Skrivena je u prirodnom zelenilu, i lijepo ukrašenim kamenim zidovima. Mala Luka je plaža za provesti dan na njoj. Ima prirodnog hlada, lijepo i čisto more te podlogu od krupnih oblutaka. Sa sobom ponesite sve što vam je potrebno, jer kada dođete na ovu plažu teško da ćete otići dok ima sunca. Iako na plaži ima hladovine, svakako se zaštitite i kremom za sunčanje

Gradska plaža Primošten nalazi se u morskoj uvali, jako je prostrana i dobro uređena. Na plaži u Primoštenu imate tuševe, kabine za presvlačenje te, kroz sezonu, spasioce koju budno prate za sigurnost gostiju. Šljunčana je ovo plaža, dovoljno dugačka da primi sve goste, i opet da ima mjesta za nove. Pored plaže se nalaze privatni smještaji, hoteli te potrebne trgovine. Sve što vam zatreba nalazi se u blizini. U blizini je plaža Velika Rudača.
Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Čiovo - Trogir i okolica, što posjetiti i vidjeti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala