Kip Grgura Ninskog u Splitu

# Kip Grgura Ninskog u Splitu

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Split
06.08.2017. 16:33 dodajeIvan

Hrabri Grgur u narodu je ostao zapamćen kao junak, pa se naš veliki umjetnik - kipar Ivan Meštrović odlučio da uradi seriju velikih spomenika na njegov lik.
Po jedan kip se nalazi u Varaždinu, Ninu i Splitu, pri čemu je svakako najpoznatiji ovaj u Splitu. Kip u Splitu je postavljen 29. rujna 1929. godine na Peristil. Split je dobio svoju inačicu Grgura Ninskog unatoč velikom negodovanju jednog dijela Splićana. Među njima se posebno isticao slavni konzervator i arheolog don Frane Bulić. Ipak, 1954. spomenik je premješten na današnju lokaciju - između Zlatnih vrata i Đardina.

Tko je bio Grgur Ninski i kako je stigao u Split?Grgur Ninski bio je kancelar hrvatskog kraljevskog dvora, i jedan od najznačajnijih ninskih biskupa uopće. U Ninu je stolovao oko 900.-929. godine, da bi za to vrijeme postao poznat kao glavni zagovornik staroslavenskog jezika i narodnog pisma glagoljice kao i glagoljaškoga bogoslužja.

Kada se 925. godine Tomislav proglašava kraljem, biskup Grgur Ninski imao je vodeću vrhovnu crkvenu vlast u Hrvatskoj državi. Na crkvenom saboru održanom te iste godine u Splitu bori se zajedno s kraljem Tomislavom za bogoslužje na hrvatskom (slavenskom) jeziku i za uporabu glagoljice kao pisma.

Tomislav je podržao povijesno pravo salonitanske crkve, da bi izbjegao raskol, no zaključke sabora nikada nije potvrdio tadašnji papa Ivan X. Naime, zaključke sabora trebao je potvrditi papa Ivan X., što on nije učinio jer su do njega došla razna izvješća i pisma, a papa i dalmatinski biskupi nametnuli su svoje zaključke neizravnom ucjenom zabranjujući ređenje svećenika koji "rabe slavenski jezik da služi Bogu".

Umjesto da uvede slavenski jezik, Grgur Ninski ostaje bez biskupije i metropolije, te je na drugom saboru, koji je održan također u Splitu 928. godine, ukinuta Ninska biskupija, a Grguru Ninskom dodijeljena Skradinska biskupija. Na istom saboru crkvena vlast nad cijelom Hrvatskom i Dalmacijom predana je splitskom nadbiskupu. Zabranjeno je zaređivanje svećenika koji su služili mise na starohrvatskom (svima koji nisu znali latinski), a liturgijski je jezik službeno postao latinski. Kako je bilo jako malo svećenika koji su znali latinski, bogoslužja su se nastavila na starohrvatskom uz uporabu glagoljice.

Skulptura Grgura Ninskog u Splitu    Monumentalna skulptura Grgura Ninskog bila je 1929. postavljena ispred splitske prvostolnice na peristilu Dioklecijanove palače. Uklonjena je tijekom II. svjetskog rata da bi ponovno bila vraćena nakon rata, ali ovoga puta ispred sjevernih gradskih vrata.

Umanjena replika kipa iz Varaždina postavljena je u Ninu 10. rujna 1969. godine, povodom proslave 900. obljetnice izdavanja povelje hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV., a kojom se prvi put javlja pojam Mare Nostrum (naše more) kao dokaz kraljeve vlasti na moru i na kopnu.

Grgur Ninski palacZanimljiva legenda prati kip Grgura Ninskog. Naime, prema legendi – ako dodirnete palac brončanog kipa Grgura Ninskog, sreća vam je zajamčena. Tako barem predaja kaže, a mnogi su to isprobali što najbolje dokazuje izlizani palac na ovom kipu.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Kip Grgura Ninskog u Splitu
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala