Što kupiti u Zadru kao suvenir

# Što kupiti u Zadru kao suvenir

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Zadar
27.08.2019. 23:42 dodaje

Boravite u Zadru i sigurno se pitate što ponijeti kući kao suvenire iz ovog prekrasnog Dalmatinskog grada na Jadranskoj obali. Pokušali smo istražiti što je najbolje ponijeti kući kao suvenir iz Zadra.  Da bismo dobili odgovor na ovo pitanje treba vidjeti po čemu je Zadar prepoznatljiv i po čemu se razliku od ostatka Hrvatske i ostalih gradova na Jadranu. 
Zadar je grad prepun je povijesnih i kulturnih znamenitosti koji se nalazi negdje na sredini Jadranske obale. Spoj prirodnih bogatstava, povijesne ostavštine, moderne kulture i brojni sadržaji i aktivnosti koje nudi Zadarska regija su jedinstveni.


Koje suvenire kupiti u Zadru - Suveniri iz Zadarske regijeZadarski suveniri šoping u zadru kupovina sve donatCrkva sv. Donata u Zadru – najpoznatija građevina u Zadru i simbol grada. Datira iz srednjeg vijeka. Zbog osebujnog oblika jedna od najznačajnijih takve vrste u Europi. Ljeti se u blizini crkve se odvijaju zanimljivi sadržaji u večernjim satima, a tu su i kafići, štandovi s hranom, suvenirima te zadarska šetnica i riva. Prostor crkve se koristi za različite glazbene programe.Ulaz u crkvu se naplaćuje 20 kn odrasli, djeca besplatno. Idealno mjesto za napraviti fotografiju iz Zadra.Suveniri na temu Crkva sv. Donata Zadar

Zadar suveniri što kupiti

Maraschino liker – Maraschino je  ime je za liker koji se proizvodi iz višnje maraske  čiju su recepturu prvi osmislili ljekarnici Dominikanskog samostana u Zadru na početku 16. stoljeća. Ovaj alkoholni napitak je jedan od simbola grada Zadra. U 18. stoljeću se razvila industrijska proizvodnja maraschina u Zadru, a morskim putem došao je do svih važnih europskih i svjetskih luka i dvorova. Ovaj napitak je bio omiljeno piće francuskog osvajača Napoleona Bonapartea a posluživao se i na i na posljednjem putovanju Titanica. Boca tradicionalnog opletenog likera Maraschino je od 1999. Uvršten na popis autentičnih hrvatskih suvenira od Hrvatske turističke zajednice.

Maraschino ne proizvodi samo likere i alkoholna piće nego i sokove. Sve proizvode pogledajte na njihovoj službenoj stranici https://maraska.hr/en/products/ 


Liker maraschino maraška Zadar

Paški Sir – Ova vrsta sira proizvodi se na otoku Pagu u Zadarskoj regiji i jedan od najpoznatijih sirova u svijetu. Sir je specifičan i jedinstvenog  okusa i  rađen je od mlijeka Paške ovce. Paške ovce su specifične zbog otoka Paga koji gotovo da nema vegetacije. Ako pogledate otok Pag na karti možete vidjeti samo kamen. Paške ovce zbog manjka vegetacije uglavnom jedu samo aromatičnog  bilje koje je posoljeno morskom solju koju raspršuje bura zimi. Zbog toga su meso i sir Paške ovce specifičnog okusa i ne može se pronaći nigdje u svijetu.

Paški sir zadarska regija suvenir

Paška čipka – Također s otoka Paga, jedan je od simbola Zadarske regije. Paška čipka je ručno rađena i za izradu jedne je potrebno  jako puno vremena. 


čipka Nin, Pag, Vir, Zaton

Replika antičkog stakla – Unutar Muzeja antičkog stakla u Zadru možete kupiti suvenire koji su replika antičkih predmeta izrađeni od stakla. Muzej antičkog stakla u Zadru stalno obogaćuje ponudu suvenira iz vlastite radionice za izradu unikatnih staklenih predmeta. Riječ je o ručno izrađenim replikama staklenih predmeta prema antičkim uzorima, do sada prisutnim u 20-ak oblika. Suveniri i replike Arheološkog muzeja Zadar – Slično kao i muzej antičkog stakla, muzej i Radionica za restauraciju i proizvodnju suvenira Arheološkog muzeja Zadar izrađuje vlastite suvenire i replike arheoloških predmeta u umjetnom kamenu i keramici.Zadarska barka - Zadrani su u 14. stoljeću bili poznati po izradi barki s kojima su prevozili ljude ili teret u gradskoj luci. Zadarske barke su tako i danas jedan od zaštitnih simbola grada Zadra a turistima se nude u obliku keramičkih suvenira.

barka barkajol zadar souvenir

Lavanda - Lavanda je mirisno ukrasno bilje koje je jako često na području Dalmacije kao mediteranski trajni grm. Iako skromnih zahtjeva, bogato i dugo cvate uz prekrasni miris, te vrtu daje posebnu živost jer privlači mnogobrojne leptire, bumbare i pčele. Lavanda se u Dalmaciji česti koristi umjesto industrijskih mirisa i kao ukras. U mnogo suvenirnica ova biljka se prodaje u malenim vrećicama kao suvenir. Suvenirnice u gradu Zadar

Suvenirnice su u turističkom gradu kao što je Zadar normalna pojava, nalaze se na gotovo svakom trenutku. Izdvajamo nekoliko njih u kojima možete potražiti prepoznatljive stvari za grad Zadar.


Ars Natura Zadar

Adresa:  Široka ul. 24, 23000, ZadarTrgovinu biljnih, ručno rađenih, kozmetičkih proizvoda visoke kvalitete. Ručno izrađeni i autentični suveniri koje ne možete naći u drugim trgovinama, malo skuplji, ali potpuno vrijedni. Ars Natura se nalazi na dvije lokacije na poluotoku u Zadru, obje u blizini Donata.Souvenir shop zadar suvenirnica ars natura

Natura Zara – Autentični Hrvatski proizvodi

Adresa: Ul. Brne Karnarutića 5-7, 23000, Zadar (Poluotok)


Natura Zadar je obiteljska tvrtka osnovana 2017. Godine s ciljem zastupanja autohtonih hrvatskih proizvoda, izvorne kvalitete. U ponudi možete pronaći domaća vina, med, rakije, likeri, maslinovo ulje, tartufi, džemovi i razne delicije. Svi proizvodi su ekološkog podrijetla.

Slatka mala trgovina s lokalnim proizvodima. Maslinovo ulje je iz obitelji vlasnika i on će objasniti porijeklo proizvoda koje prodaje. Fer cijene i dobra kvaliteta. To nije tipična suvenirnica, ali je skriveni dragulj!

Veliki izbor domaćih vina, maslinovog ulja, meda i ostalih delicija. Vlasnici i zaposlenici su vrlo ljubazni i uslužni te će uvijek odvojili vrijeme za prezentaciju pojedinih proizvoda, objašnjenje njihova porijekla i posebnosti.


natura zadarTrgovine i shoping centri u Zadru

Zadar je najveći grad Sjeverne Dalmacije i trgovačko je središte pa nudi veliku mogućnost za trgovinu. Nekoliko mjesta u gradu se izdvajaju.Poluotok Zadar – mjesto gdje se kreče najveći broj turista. Cijeli polutok j zapravo jedan trgovački centar na otvorenom. Velik broj trgovina, suvenirnica i poznatih brendova u uskim stoljetnim ulicama okruženi spomenicima kulture.SuperNova Zadar – najveći trgovački centar u Zadru, nalazi se na periferiji grada na cesti prema Murvici. Površinom od  68.000 kvadrata jedan je od najvećih centara u Dalmaciji.

Adresa: Ul. Akcije Maslenica 1, 23000, Zadar


Super nova trgovina zadar

Ribarnica i zelena tržnica u Zadru – nalaze se na poluotoku u Zadru na istoj adresu. Ribarnica se nalazi unutar gradskih zidina dok se tržnica nalazi izvan zidina. Na ovom mjestu možete pronaći svježu ribu, voće, povrće i ostale proizvode iz Zadarske regije.

ribarnica fish market zadar

Zelena tržnica zadar

Bilo da se nalazite u Zadru ili okolnim mjestima, otocima ili gradovima kao što su Bibinje, otok Vir, Dugi otok, Pašman, Nin, Biograd na moru, Pag - Novalja, Vodice... nadamo se da će vam naši prijedlozi pomaći da pronađete nešto za sebe što će vas podsjećati na boravak u Zadarskoj regiji.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Što kupiti u Zadru kao suvenir
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala