Gdje preuzeti slike koje nisu zaštićene autorskim pravima

# Gdje preuzeti slike koje nisu zaštićene autorskim pravima

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Bilo da koristite internet kao marketinški alat ili su vam jednostavno potrebne slike za dijeljenje po društvenim mrežama, gotovo svi korisnici trebaju odgovor na pitanje - gdje preuzeti slike za koje se ne morate bojati da će vas netko tužiti za kršenje autorskih prava.

Dosta korisnika i dalje misli da ako nema napomene o copyrightu da slika nije zaštićena autorskim pravima i da je mogu besplatno koristiti što nije točno. Zapravo je obrnuto - za svaku fotografiju treba pretpostaviti da je zaštićena autorskim pravima osim ako nije navedeno da je slika besplatna za korištenje.

Iako se tek manji broj fotografa odluči za tužbe, najveću prijetnju korisnicima koji uzimaju fotografije bez dozvole stvaraju foto servisi kao što su Getty images koji je u svijetu možda poznatiji po tužaba nego po uslugama koje nude. Naime po domaćim se forumima pojavio veći broj objava u kojima su se javljali korisnicom koji su dobili račune od 5 pa do 7 tisuća kuna zato što su preuzeli neke fotografije i objavili ih na svojim web stranicama ili društvenim mrežama uz prijetnje ako ne plate račun da će slučaj završiti na sudu. Takve kompanije često više novaca zarađuju od lihvarenja i ucjena nego od prodaje svojih fotografija. Više možete pročitati na linku http://rep.hr/vijesti/internet/getty-images-trazi-odstetu-od-brojnih-hrvatskih-stranica/3349/

Veliku prednost servisima poput Getty images daje tzv. ImageTracker sowfter koji je ugrađen u sliku i pomoću kojega mogu pronaći svoje "ukradene" slike bilo gdje na internetu.

Preporuka: Rezerviraj.hr web kreator - program za izradu web stranica za početnikeGdje preuzeti slike s interneta bez kršenja autorskih pravaSrećom postoji veći broj mjesta na internetu gdje možete preuzeti fotografije a da se ne brinete o mogućim tužbama, pogledajte naše prijedloge ispod.

1. Google slike

Možda niste znali, no postoji filter na Google Imagesu koji pretražuje slike koje smijete koristiti. U tražilicu upišete pojam koji vas zanima, kliknete na tab slike. Ispod će vam se pojaviti nekoliko linkova - kliknite na Prava korištenja - Označeno za ponovnu upotrebu. Slike ispisane ispod možete koristiti bez brige. Možda će te primijetiti da je većina tih fotografija sa Wikipedia Commons servisa. To je zato što drugi rijetko označuju svoje slike kao besplatne, iako često nemaju ništa protiv upotrebe svih slika dok su na Wikimedia Commons servisu slike besplatne.

Slike besplatne za skidanje slobodne od autorskih prava

2. Pixabay.com

Najveći i najpopularniji servis koji sadrži isključivo slike koje su slobodne za upotrebu je Pixabay.com. Sadrži više od milijun besplatnih fotografija, vektorskih grafika, ilustracija čak i vide zapisa a taj broj se iz dana u dan povećava. Slike možete pretražiti jednostavnom tražilicom na vrhu ili pomoću filtera. Dobra stvar je što za preuzimanje slika nije potrebna ni registracija osim ako ne preuzimate velik broj slika odjednom. Većina slika se nudi u 4 veličine, a najveća bude velika i nekoliko tisuća px po visini i širini.

Posjetite pixabay.com

3. Unsplash.com

Još jedan servis sličan Pixabay.com, slične posjećenosti no više je popularan u Americi pa ako tražite slike naših gradova, broj slika će biti manji. No ako su vam potrebne slike za druga namjene svakako vrijedi pogledati što se nudi jer je besplatno.

Posjetite unsplash.com

4. Flickr.com

Flickr je online servis i društvena mreža za pohranu slike i video sadržaja koji je 12 godina bio u vlasništvu Yahooa da bi ga 2018. preuzeo SmugMug. Slično kao i na Google slikama postoji filter koji pretražuje samo fotografije koje možete preuzeti. Nakon pretrage kliknite na link "Any licence" pa "commercial use allowed". Desno od svake fotografije možete vidjeti pod kojim uvjetima klikom na link "Some rights reserved". Obično vlasnici fotografija traže da ih se navede kao autora i tako promoviraju sebe.

Posjetite flickr.com

5. Google maps

Napomena: Ova preporuka nije u potpunosti sigurna od autorskih prava.

Ako su vam potrebne slike većih gradova, prirode, predmeta... opcije naveden iznad će bez problema zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike s velikim brojem fotografija. No što ako vam je potreba slika nekog manjeg mjesta, slabije poznate plaže ili nekog spomenika? U nekim slučajevima jedina opcija preostaje preuzimanje fotografija s Google Mapsa.

Svaka plaža, mjesto, objekt... ima svoj pin na Google Mapsu, (ako pak nema možete tražiti slike i po koordinatama) a milijuni korisnika diljem svijeta svakodnevno podižu sliku na Google Maps putem aplikacije na mobitelu koju svi imamo a koja ih potiče na podizanje fotografija.

Velika većina tih fotografija je od običnih korisnika koji slikaju samo iz zabave, tek jedan manji dio njih su fotografi a gotovo nijedan fotograf koji živi od svojih fotografija ih ne podiže besplatno na Google maps.

Gotovo je sigurno da neće biti problema ako posudite neke slike. Izbjegavajte slike visoke kvalitete i slike gdje se nalaze osobe da umanjite rizik. Ipak morate znati da ovu opciju koristite na vlastitu odgovornost.

Gdje preuzeti slike koje nisu zaštićene autorskim pravima
Šime Bugarija
je vlasnik apartmana >
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Eli Jahovic komentira
Odličan text, svaka čast. Dodala bih još jednu odličanu stranicu sa besplatnim fotografijama, koja je još dostupana i na Hrvatskom :-) PIXNIO Sigurna sam da zaslužuje da udje na listu, nudi mnogo fotografija visoke rezolucije koje su slobodne za upotrebu.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala