Što vidjeti i posjetiti u Omišu i okolici Omiša

# Što vidjeti i posjetiti u Omišu i okolici Omiša

Srednja dalmacija

Omiš

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Smjestio se na ušću rijeke Cetine, tek 21 kilometar južno od Splita do kojeg ima 25 kilometara udaljenosti. Omiš je grad sa posebnim, jako povoljnim položajem, koji mu je kroz povijest omogućavalo obranu od napada, a danas nudi zaista mnogo za turizam i razvoj grada općenito.
Donosimo vam popis najpoznatijih znamenitosti i lokacija koje trebate posjetiti ako se nalazite u Omišu ili okolnim mjestima u regiji Srednja Dalmacija.

Omiš Znamenitosti što vidjetiAko posjetite Omiš i poželite se razgledavanja povijesnih građevina, dobre kuhinje i sličnog sadržaja, svakako posjetite tvrđavu Fortica, tvrđavu Mirabela ili župnu crkvu Sv. Mihovila. Sve su to povijesne građevine kojima se mještani ponose i koje svake godine privuku veliki broj turista. 

Fortica Omiš

Rafting Omiš - Najpopularnija aktivnost u Omišu zbog koje ga posjećuju iz cijene Hrvatske i sveta je rafting u ušću Cetine. Spuštanje kanjonom proteže se preko 2 kilometra niz Cetinu i nudi nezaboravan osjećaj uz posebno adrenalinsko iskustvo. Ako ste u Omišu svakako si priuštite ovaj doživljaj.

Rafting Omiš

Crkva Sv. Mihovila Arkanđela Omiš - Jedna od crkvi koje vrijedi razgledati je svakako i župna crkva u gradu posvećena svetom Mihovilu. Crkva svetog Mihovila u Omišu datira iz 17. stoljeća. Župnu crkvu sagradili su ondašnji mjesni graditelji koji su uspjeli sjediniti značajke gotike, renesanse i ranog baroka. Na ulazu u samu crkvu nalazi se i kip svetog Mihovila kao i prozorska ruža, a na pobočnim zidovima su grbovi mletačkih plemića i grb grada Omiša.

Crkva OmišPlaže OmišPlaža Mala Luka Omiš - Ako izlazite iz Omiša, prema mjestu Stanići, srest ćete ovu prelijepu plažu imena Mala Luka. Skrivena je u prirodnom zelenilu, i lijepo ukrašenim kamenim zidovima. Mala Luka je plaža za provesti dan na njoj. Ima prirodnog hlada, lijepo i čisto more te podlogu od krupnih oblutaka. Sa sobom ponesite sve što vam je potrebno, jer kada dođete na ovu plažu teško da ćete otići dok ima sunca. Iako na plaži ima hladovine, svakako se zaštitite i kremom za sunčanje. 

Plaža Mala Luka OmišPlaža Stanići - Mjesto Stanići nalazi se pokraj Omiša, a ovo je prva plaža iz tog smjera. Plaža Stanići sačinjena je od krupnijih oblutaka, sa par stijena koje ukrašavaju obalu i morski plićak. Na pojedinim mjestima iznad plaže rastu visoka stabla borova, no hlada ipak nema dovoljno. Svakako se zaštitite da odmarate bezbrižno. Kada sunce postane previše jako, zaputite se do lokalnog restorana da uživate u osvježavajućem piću ili nekom ukusnom jelu.

Plaža Stanići OmišPlaža Lokva Rogoznica - Plaža se nalazi u istoimenom naselju pored Omiša. Lijepo je uređena, sa šljunčanom je podlogom i na krajevima omeđena stijenama. Po plaži, i iznad nje rastu borove grane koje rade hlad. Plaža je pristupačna sa blagim pristupom vodi, a more ima nekih metar i pol plićaka, odakle dalje idu veće dubine za uživanje na vodi i pod vodom. Pored se nalazi par ugostiteljskih objekata, pa je ponuda pića i hrane tu u blizini. 

Plaža Lokva RogoznicaPlaža Galeb Omiš - Ova plaža posebna je po sitnom pijesku i nalazi se u središtu Omiša. Plaža je nastala na obali ušća rijeke Cetina, i prirodno je okruženje u kojem danas uživaju mnogi. Kamp Galeb se nalazi u blizini i zauzima veću površinu neposredno pokraj ušća, a objekti kampa dolaze i do same plaže. 

Plaža Galeb OmišGradovi i znamenitosti u blizini OmišaDioklecijanova palača Ako spomenemo Split u bilo kakvom kontekstu povijesti, kulture ili čak i današnjeg izgleda ovog grada – svi se možemo složiti da će našim mislima dominirati Dioklecijanova palača. Dioklecijanova palača je antička palača cara Dioklecijana u Splitu. Sagrađena je oko 300. godine, za vrijeme vladanja rimskog cara Dioklecijana. Dioklecijan je u palači boravio nakon povlačenja s prijestolja (305.g) sve do svoje smrti (316.g).

Dioklecijanova palača Split što vidjetiKatedrala Svetog Duje Split. Jedna od najznačajnijih znamenitosti Splita je svakako i katedrala sv. Dujma. Kažu da je ovo najstarija katedrala na svijetu, pa ćemo se potruditi da je opišemo što je bolje moguće. Splitska katedrala posvećena je Uznesenju Blažene Djevice Marije. U narodu je poznata kao Katedrala sv. Dujma odnosno sv. Duje. Splitska katedrala je smještena u kompleksu Dioklecijanove palače, na Peristilu i prvotno je bila carski mauzolej. Prva zgrada je izgrađena početkom 4. stoljeća, da bi se godinama kasnije preuredila u katedralu. Smatra se da je baš ova katedrala najstarija katedrala u svijetu.

Katedrala SplitSplitska riva svoj je današnji oblik poprimila početkom 19. stoljeća. U tom periodu su Splitom vladali Francuzi, kojima možemo pripisati većinu zasluga za njen izgled koji naprosto očarava. Stotinjak godina kasnije autohtone biljne vrste zamijenile su palme, a nova velika promjena dolazi pred sami kraj 20. stoljeća, kada je Riva konačno zatvorena za promet.

Split rivaŠto posjetiti u Omišu i okoliciNacionalni park Mljet proglašen je 11. studenog 1960. godine, i svojom površinom obuhvaća sjeverozapadni dio otoka Mljeta, i okolni dio mora.

NP Mljet predstavlja prvi institucionalizirani pokušaj zaštite izvornog ekosustava na Jadranu.

Park svojom površinom obuhvaća zapadnu trećinu otoka Mljeta. Granice parka sežu od područja Crna klada do najzapadnije točke otoka, rta Goli. U sastavu nacionalnog parka nalaze se i neka naselja: Polače (glavna turistička i putnička luka), Goveđari (najstarije naselje na Jezerima), Soline (malo mjesto na ulazu u Veliko jezero) i Pristanište (mjesto s poštanskim uredom i upravom nacionalnog parka) te Pomena (mjesto s jedinim hotelom na otoku).

Mljet National ParkPlaže u okolici OmišaPlaža Podraće je mala prekrasna uvala okružena stijenama u mjestu Brela, nalazi se ispod istoimene prometnice u Brelima. Riječ je o šljunkovitoj plaži, sa blagim pristupom u more. Jedna je od poznatijih plaža na ovom dijelu naše obale, a kako je smještena u samom naselju, pored plaže imate mnoge restorane i kafiće. 

Plaža Podraće BrelaBaška Voda plaža - Glavna Plaža svakako zaslužuje svoj naziv. Smještena je uz mjesnu lučicu, a riječ je o jednoj od najbolje opremljenih plaža na ovom dijelu Jadranske obale. Šljunčana plaža krasi obalni dio, dok se šljunak u plićaku brine o izmjenama plavih nijansi čistog mora. Najbolji kontrast fotografijama daje zelenilo borova, te veliki broj suncobrana na plaži. Plaža je opremljena tuševima, kabinama za presvlačenje, a tu je i kompletna turistička ponuda. Veliki broj kafića i restorana daju bogatu ponudu, pa će svatko pronaći najbolje za sebe. Pored plaže imate dječje igralište, kao i razne sportske ponude za odrasle. Zabave vam neće nedostajati, kao ni odmora za one mirnije osobe. Ako ste za izležavanje, slobodno – ležaljki za iznajmit ima dovoljno.

Glavna Plaža Baška VodaPlaža Bačvice Split. Ako je čuo za Split, čuo je i za Bačvice. Vrijedi i obratno. Bačvice su glavna gradska plaža, i najpoznatija plaža u Splitu. Ako ste nekada bili na Bačvicama, čuli ste, ili možda čak zaigrali picigina. Osim što je ova plaža popularno okupljalište turista, često je posjećuju lokalni dečki, pa i djevojke da zaigraju najpopularniju igru u Splitu – nakon nogometa, naravno. Bačvice su, zbog posebnog plićaka, pogodne za ovu igru, i po tome su postale planetarno popularne. Čak i izvan sezone, u plitkom moru skoro svakog dana možete vidjeti zaljubljenike u picigin, kako skaču hvatajući malenu lopticu.

Bačvice SplitPlaža Zlatni rat Bol Brač. Ova plaža je zasigurno najpoznatija na cijelom otoku, i jedna od poznatijih u Hrvatskoj. Plaža Zlatni Rat je posebna već po svojoj figuri, naročito ako se gleda iz zraka. Zaštitni je znak hrvatskog turizma i glavni je detalj mnogih brošura ili čestitki. Popularna je naravno, i jako dobro opremljena. Plaža ima sve što treba da ima. Tu su kabine za presvlačenje, tuševi i izvidnice za budne spasioce koji se brinu za sigurnost kupača. 

Zlatni Rat Bol BračPlaža Stiniva Vis Na otoku Visu možda je najimpozantnija plaža u uvali Stiniva. Jako je popularna, posebno zbog svog izgleda i stijena koje okružuju ovu plažu. Malo je reći da su stijene nepristupačne. Kada pogledate fotografije shvatit ćete što mislimo. Ipak, na plažu Stiniva dolaze baš ljudi koji uživaju penjući se na ove visoke i strme litice. Adrenalinski je to sport za rijetke, koji su dovoljno uvježbani i hrabri da učine nešto poput toga. 

Stiniva VisPlaža uvala Lučišća Hvar je prekrasna uvala koja se nalazi oko dva kilometra sjeverno od mjesta  Sveta Nedjelja na otoku Hvaru. Plaža je jako malena i ne može primiti velik broj ljudi, no srećom je jako teško pristupačna uglavnom ne bude napućena. Do plaže je potrebno pješačiti od Svete Nedjelje. 

Okolica Omiša GradoviTrogirska katedrala jedan je od najznamenitijih trogirskih spomenika i nalazi se na popisu UNESCO-ve zaštićene svjetske baštine. Na ovoj su građevini uočljivi stilovi od romanike do baroka, a u njoj su i vrijedna umjetnička djela. Naravno, mislimo na katedralu Sv. Lovre.

TrogirKula Kamerlengo Trogir - U očuvanoj povijesnom centru Trogira nalaze se brojne znamenitosti, a jedna od njih je svakako i kula Kamenlergo. Kula je sagrađena u 15. stoljeću, a za njenu izgradnju zaslužan je Marin Radoj. Nekoć je bila vojna utvrda, dok je danas preuređena u pozornicu za ljetne koncerte i predstave. S vrha se pruža prekrasan pogled uz romantičan ugođaj prošlih vremena. Rado je posjećena i svi vole doći da vide stare zidine kule.
Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Što vidjeti i posjetiti u Omišu i okolici Omiša
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala