Nacionalni park Mljet

# Nacionalni park Mljet

Južna dalmacija

Mljet (otok)

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Nacionalni park Mljet proglašen je 11. studenog 1960. godine, i svojom površinom obuhvaća sjeverozapadni dio otoka Mljeta, i okolni dio mora.

NP Mljet predstavlja prvi institucionalizirani pokušaj zaštite izvornog ekosustava na Jadranu.

Park svojom površinom obuhvaća zapadnu trećinu otoka Mljeta. Granice parka sežu od područja Crna klada do najzapadnije točke otoka, rta Goli. U sastavu nacionalnog parka nalaze se i neka naselja: Polače (glavna turistička i putnička luka), Goveđari (najstarije naselje na Jezerima), Soline (malo mjesto na ulazu u Veliko jezero) i Pristanište (mjesto s poštanskim uredom i upravom nacionalnog parka) te Pomena (mjesto s jedinim hotelom na otoku).Biljni svijet parkaOtok Mljet često nazivaju i zeleni otok, što zapravo govori o njegovom bogatom i raznolikom biljnom svijetu. Vegetacija nacionalnog parka Mljet bujna je i raznolika, a sačinjavaju je većinom šume alepskog bora, te razno nisko raslinje i biljke koje pokrivaju površinu otoka. Šuma alepskog bora nalazi se oko jezera, i smatra se najbolje očuvanom i najljepšom šumom te vrste na Mediteranu. Osim spomenutih biljnih vrsta, svakako vrijedi spomenuti da je otok Mljet bogat i brojnim endemskim vrstama, među kojima su najpoznatiji dubrovačka zečina, Jupiterova brada i drvenasta mlječika.

Životinjski svijet NP MljetOtok Mljet je danas najpoznatiji po životinji kojoj zapravo i nije mjesto na otoku. Naime, 1909. godine, na otok je donesen indijski mungos, s ciljem da otok oslobodi od zmija. Ova proždrljiva životinja obavila je posao jako dobro, no u nedostatku izvornog plijena mungos danas radi probleme i uništava perad i manju divljač koja je originalni stanovnik otoka. Danas je zbog toga kopnena fauna otoka jako siromašna, a na otoku gotovo da je nemoguće pronaći zmiju otrovnicu. Pored mungosa, otok Mljet je dom većoj divljači poput divlje svinje, jelena lopatara i muflonima. Podmorski svijet je ostao bogat i dalje, pa je lako pronaći razne vrste bijele ribe, plave ribe, školjke i rakove.

Veliko jezero na MljetuVeliko jezero zapravo je zaljev koji je kod Solina povezan s otvorenim morem. Nastao je potapanjem kraškog polja. Veliko jezero ima površinu od gotovo kilometar i pol (1,45) kvadratna kilometra, a najveća mu je dužina 2,5 kilometra, a širina 1 kilometar. Jezero je dosta duboko, sa najdubljom točkom od 46 metara. Kako smo već spomenuli, Veliko se jezero spaja s otvorenim morem jednim dosta dugim i širokim kanalom. Na mjestu gdje se jezero spaja sa morem nalazi se Veliki most, a od tog se mjesta širi u Solinski kanal, odakle se dalje spaja s otvorenim morem. U blizini mosta možete vidjeti stari benediktinski mlin, kojeg je pokretala struja, i služio je za proizvodnju soli – zbog čega je mjesto Soline i dobilo ime. Zanimljivo je spomenuti kako je Veliki most bio namjerno srušen 1958. godina – kako bi predsjednik SFRJ Josip Broz Tito mogao ući u jezero sa svojom jahtom.

Osim Velikog jezera, na otoku se nalazi i Malo jezero, na sjeverozapadnom dijelu velikog jezera. Dva jezera su spojena kanalom dugim 30 metara, koji je dubok do najviše pola metra. Kanal se nalazi na mjestu koje se zove Mali most. Površina Malog jezera iznosi 0,25 četvornih kilometara, a najveća mu je dubina 29 metara. More se u Malom jezeru slabo izmjenjuje pa ono ima svojstvo lagune.

Doživite Mljet u punom sjajuAko se odlučite posjetiti Mljet, i razgledati park to možete učiniti tijekom cijele godine. Tijekom turističke sezone park je otvoren od 08:00-20:00 sati, a u zimskom periodu gosti mogu doći uz najavu.

Ako se odlučite za organizirani posjet parku, na raspolaganju će vam biti kombi prijevoz, a birati možete i vrstu vođenja po parku. Standardno vođenje traje 2 sata, ali se možete odlučiti i za poludnevna ili cjelodnevna razgledavanja, uz odmor i obroke koji idu u organizirani posjet.

Također, moguće je organizirati VIP ture po parku, kao i pješačke, te biciklističke ture.

Smještaj na otoku MljetuJedini hotel na otoku nalazi se u naselju Pomena – Hotel Odisej. Za smještaj i rezervacije najbolje je da kontaktirate recepciju hotela, ili da se obratite u Turističku zajednicu Općina Mljet na broj telefona:

020/746-025 podružnica Goveđari

područje Nacionalnog parka tel.: +385(0)20-744186, fax.:+385(0)20-744086

Privatni smještajOsim hotelskog smještaja, u ponudi je dostatan broj privatnih apartmana i vila na otoku. Potražite najbolji apartman za sebe i uputite se na Mljet.

Nacionalni park Mljet


Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Nacionalni park Mljet
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala