Nacionalni park Risnjak Hrvatska

# Nacionalni park Risnjak Hrvatska

Gorska Hrvatska

Delnice

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Nacionalni park RisnjakU Gorskom kotaru nalazi se Nacionalni park Risnjak koji je osnovan 1953. godine. Par zauzima površinu od 3041 hektara. Osnovu parka sačinjava masiv istoimene planine. Vrh planine Risnjak nalazi se na 1528 metara nadmorske visine. Prvotna granica parka je promijenjena 1997. godine, kada je površina povećana na sadašnjih 6400 hektara, kada je u granice parka uključen i izvor rijeke Kupe.

Planinarenje u parku RisnjakMnogi gosti park posjete radi planinarenja, a ono je moguće iz nekoliko smjerova. Ako se poželite pravog planinarskog iskustva, svoje putovanje možete započeti iz smjera zgrade Uprave nacionalnog parka u Bijeloj Vodici, iz smjera Gornjeg Jelenja ili iz smjera Platka.

Zone parka su podijeljene u zonu stroge zaštite i zonu usmjerene zaštite. Uža zona NP Risnjak bogata je prirodnim znamenitostima, i rijetkim ljepotama, zbog kojih je uža zona uvrštena u najviši stupanj zaštićene prirode.

Iako je prirodni fenomen, NP Risnjak je jedan od manje posjećenih nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Nije toliko popularan, ne zbog manjih vrijednosti, nego zbog posebnosti (blage prirodne ljepote), koju ipak treba znati osjetiti i poželjeti doživjeti.

Turisti, po općoj definiciji, rijetki su gosti parka Risnjak, ali će zato doći pravi zaljubljenici u prirodu i prirodne ljepote. Oni će u punom smislu uživati u raskoši nedirnute prirode i ljepote ovog područja.

Smještaj u parku RisnjakZa posjetiti Risnjak na par dana, možete odabrati smještaj u jednoj od planinskih kuća. Kuće se nalaze unutar parka, i građene su u skladu s mjestom koje ih okružuje. Drvene kućice, sa oštrim krovovima na najbolji način se uklapaju u okoliš. Iako je park manje posjećen od ostalih parkova hrvatske, smještaj ipak trebate rezervirati unaprijed, jer se slobodni krevet uvijek traži.

Osim privatnih smještaja u planinskim kućicama, prenoćiti možete i u pansionu Nacionalnog Parka Risnjak. Pansion se nalazi neposredno uz Upravu parka u mjestu Crni Lug.

Smještajni kapaciteti pansiona su: pet dvokrevetnih soba, a gostima je u ponudi i bogati jelovnik lokalne kuhinje. Možete uživati u specijalitetima u restoranu pansiona. posebno se ističu jela od divljači, štrudle ili palačinke od borovnica. Objekt ima terasu koja će biti idealno mjesto za vrijeme vrućih ljetnih dana. Sa terase se pruža pogled na obližnje jezerce i zelenilo koje ga okružuje.

Ne možemo ne spomenuti i Planinarski dom Josip Schlosser Klekovski. Dom se nalazi podno samog vrha Risnjaka, a na raspolaganju ima čak 43 ležaja.

Klima i značajke NP RisnjakKlima je ugodna i posebna zbog utjecaja klimatskih obilježja Jadrana i kontinentalnog podneblja. Na području parka se dvije potpuno različite klime stapaju i tvore posebnu vrstu. Temperature su ugodne, umjereno tople za ljetnih mjeseci, sa snježnim i hladnim zimskim mjesecima.

Prirodne značajke Nacionalnog Parka RisnjakCijeli prostor parka možemo opisati kao tipični krški krajolik. Formacije su to koje tvore doline i ponikve sa posebnim mikroklimama. Idealno je to mjesto za razne biljne i životinjske vrste.

Posjetite Risnjak u bilo koje doba godine. Ovo je park kao stvoren za prave ljubitelje prirode, i oni će znati uživati, bez obzira jesu li došli za vrijeme proljetnog i ljetnog zelenila, ili za vrijeme bijelih snježnih pokrivača.
Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Nacionalni park Risnjak Hrvatska
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala