Nacionalni park Kornati

# Nacionalni park Kornati

Sjeverna dalmacija

Kornati

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Nacionalni park KornatiNaizgled pusto mjesto, no Kornati su bogati u svakom smislu riječi. Zapravo Nacionalni Park Kornati čini veći dio istoimene grupe otoka u Jadranskom moru. Kornati se nalaze u hrvatskom dijelu Jadrana u srednjoj Dalmaciji. Ako ste se zagledali u kartu hrvatskog otočja, Kornate možete pronaći ako pogledate zapadno od Šibenika.

Nacionalni Park Kornati proglašen je 1980. godine, kada je i stavljen pod zaštitu. Ukupna površina ovog parka iznosi oko 220 četvornih kilometara, i sastavljen je od većih i manjih otoka, te hridi koje izranjaju iz plavetnila Jadranskog mora. Od ukupne površine Kornata, samo ¼ zauzima kopno. Ostatak Nacionalnog Parka sačinjava more i živi svijet koji u njemu obitava.

Iako se na prvi pogled Kornati doimaju pustim i izrazito izoliranim mjestom, ovaj park obiluje prirodnim i kulturnim bogatstvom. Također, životinjski i biljni svijet još su jedna posebnost parka. Obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Posebno se izdvajaju okomite litice, okrenute prema otvorenom moru, takozvane krune. One su svojevrsni fenomen Kornata, i stanište su rijetkim vrstama biljaka i životinja.

Nacionalni Park Kornati – zanimljivostiPrvo ćemo spomenuti da je kopneni dio parka u privatnom vlasništvu. Iako zaštićen, Nacionalni Park Kornati je u privatnom vlasništvu. To daje jednu posebnost ovom parku, a ima ih još mnogo.

Ljepote se najviše odlikuju u prirodnim raznolikostima, i moćnoj silueti ovog otočja. Kulturna baština samo će još više obogatiti ljepotu Kornata, i dati jednu posebnu ponudu za one koji žele posjetiti Nacionalni Park.

Što vidjeti u Nacionalnom Parku Kornati?Ovom prilikom spomenut ćemo samo neke vrijednosti parka.

Zbog činjenice da je kopneni dio parka u privatnom vlasništvu, sve goste molimo na ponašanje kakvo i priliči dobrom i pažljivom gostu.

Posebne su kornatske krune. Ovaj fenom nastajao je tisućama godina, djelovanjem prirodnih sila i pomijeranjem ogromnih tektonskih ploča Afrike i Europe. Na tom području se vide stijene koje su izbačene iznad morske površine, tijekom kretanja Afrike i njenog „zabijanja“ u Europu. Najduža kruna koju možete vidjeti kada posjetite Kornate nalazi se na otoku Mana. Ako želite vidjeti i najvišu krunu, posjetite otok Klobučar, a najdublja kruna kornatskog otočja nalazi se na otoku Piškera.

Krune su prirodni fenomen, ali i stanište nekim jako rijetkim vrstama. Na njima danas obitavaju sivi sokol, morski vranac, čiopa, te raznovrsna biljna zajednica.

Turisti koji posjete Kornate vole doći i vidjeti još jedan prirodni fenomen. Zove se Magazinova škrila, a radi se o posebnoj vrsti klizišta. Klizište je nastalo uslijed kretanja vapnenačkih površina za vrijeme velikog potresa. Ne znamo točno kada se potres dogodio, ali pretpostavljamo da je bio snažan toliko da stvori ovu posebnu prirodnu ljepotu.

Ako želite posjetiti Magazinove škrile, trebate ući na privatni posjed, zbog čega posebno upozoravamo i pozivamo sve na kulturno i obzirno ponašanje.

Na kornatima imate odlična mjesta za razgledavanje horizonta – vidikovce.

Vidikovci na Kornatima:

Metlina, Otočevac, Opat, Vrujsko, Litnji vrh, Ravni Žakan, i još neki manje poznati.

Nećemo se usuditi izdvojiti neki vidikovac, i reći da je bolji od ostalih. Svi su posebni na svoj način, a na vama je da ih sve posjetite i osjetite čari svakog od njih. Ima na Kornatima još vidikovaca, ali je na vama da ih pronađete i uživate u pogledu koji se pruža sa svakog od njih.

Najviši vrh NP Kornati je Metlina – ujedno i vidikovac sa kojeg se najdalje može vidjeti na sve strane. Vrh Metlina se uzdiže do 237 metara nadmorsske visine, pa je do njega i najteže doći. Ako ste ljubitelj prirode, idete sa grupom i već ste planinarili – svakako posjetite kornatski vrh.

Drugi po visini je vrh Opat, koji se nalazi na Jugoistočnom dijelu Kornata. I sa njega se pruža prekrasan pogled na otočje, kao i na kopno u daljini. Za manje iskusne planinare, preporučujemo da posjetite vrh Levrnake. Do njega je lako doći i pružit će prelijepi pogled na okolinu i prirodnu ljepotu Nacionalnog Parka Kornati.

Ronilački turizam – Kornati – KrunePrvo ćemo napomenuti da je ronilački turizam u Nacionalnom Parku Kornati dopušten isključivo organiziranim i odobrenim ronilačkim grupama. Ako imate želju roniti, i istraživati dubine oko kornatskog otočja, obratite se u neki od mnogih ronilačkih centara koji imaju posebne dozvole i mogu Vas povesti na ovo posebno podvodno putovanje.

Kornati - Utvrda TuretaMnogi će se složiti da je najupečatljivija građevina Kornata utvrda Tureta, koja stoji tu još od vremena Bizanta.

Pretpostavljamo da je utvrda imala vojnu namjenu, i da je služila osiguranju i kontroli plovidbe u to vrijeme – kada je Jadransko more bilo prilično nesigurno za trgovinu i brodski promet.

Danas je utvrda popularna točka na Kornatima, i atrakcija koju većina turista posjeti.

Pored tek par osnovnih značajki, i vrijednosti Kornata – koje smo spomenuli iznad, imate još zaista mnogo toga za vidjeti. Ako dođete u Nacionalni Park Kornati, uvjerit ćete se u bogatstvo ponude, prirodnu ljepotu i moć tisućljetnih djelovanja i kretanja tla. Biljni i životinjski svijet jedna su posebna priča, koju je teško ispričati – ali se lako doživi. Pozivamo sve vas da dođete na Kornate i uživate u ljepotama našeg parka.

Dok ne dođete, u nastavku možete pogledati tek par fotografija. Čine se Kornati pusti, ali u ovom slučaju izgled jako vara.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Nacionalni park Kornati
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala