Skriveni raj na zemlji - Nacionalni park Brijuni

# Skriveni raj na zemlji - Nacionalni park Brijuni

Istra

Pula

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Nacionalni park Brijuni, iako poznat kao rezidencija maršala Josipa Broza Tita, predsjednika nekadašnje Jugoslavije, imaju puno više od toga za ponuditi svojim posjetiteljima. Samo 3 km od istarske obale, Brijuni glase kao oaza biljnog i životinjskog svijeta, kojeg čini oko 700 vrsta biljaka i oko 250 vrsta ptica. Uz specifičnu faunu koja je nastala krčenjem šuma i njihovim pretvaranjem u prostrane livade, tu je i flora na koju je velikog utjecaja imao i ljudski faktor koji je životinjski svijet obogatio brojnim uvezenim vrstama koje originalno nisu bile na ovom staništu. Može se reći da Brijuni predstavljaju sklad prirode i čovjekovog utjecaja na nju.

Od interesantnih brojki valja izdvojiti 14 otočića koji se protežu na oko 7.4 km² površine, dok površina cijelog nacionalnog parka iznosi oko 34 km². Najveći otok, Veliki Brijun, zauzima oko 75% ukupne površine. Zanimljiva je činjenica da Brijuni nisu oduvijek bili otoci što nam govori dubina Fažanskog kanala od samo 12 metara. Naime, prije desetak tisuća godina, Brijuni su bili sastavni dio istarske obale.

Kažu da video govori puno više od teksta, pa pogledajte ovaj zanimljiv uradak koji prikazuje „Skriveni raj na zemlji – Nacionalni park Brijune“:Osim očaravajuće prirode, Brijuni ne zaostaju na kulturno-povijesnom aspektu, što ih svrstava u 3. po redu najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj. Neka mjesta koja ne smijete propustiti su vidikovac na Ciprovcu, mauzolej obitelji Kupelwieser te brojni kamenolomi, poput Kochovog ili Čufarovog kamenoloma. Evidentirani su brojni arheološki lokaliteti koji datiraju od prvog neolitskog naselja u zaljevu Soline do modernog razdoblja kada nastaju velika imanja s luksuznim vilama.

Važan period za Brijune predstavlja razdoblje od 1947. do 1980. kada Brijuni postaju službena predsjednička rezidencija Josipa Broza Tita, pri čemu dolazi do preporoda Brijuna koji postaju svjetski poznati. Uz izgradnju brojnih novih luksuznih objekata, obnovljeni su i stari, a uređeni su mnogi parkovi i šume. U ovom razdoblju Brijune posjećuju najpoznatiji svjetski državnici, a održani su i neki važni politički sastanci, što Brijunima daje posebni značaj.

Nacionalni park Brijuni životinje


Danas su Brijuni razvijena turistička destinacija, pa svojim gostima imaju za ponuditi brojne sadržaje. Ako ste ljubitelji životinja, preporučamo da posjetite safari park na sjevernom dijelu Velikog Brijuna koji sadrži brojne vrste životinja koje nisu specifične za ovu lokaciju. Unutar ovog parka se nalazi i etno park koji predstavlja tradicionalno istarsko seosko gospodarstvo. Životinjski svijet na otocima, posebno na Velikom Brijunu pored autohtonih životinja obogaćen je i mnogobrojnim unesenim vrstama koje su se zahvaljujući dobroj klimi dobro aklimatizirale u nacionalnom parku. Pogledajte popis i slike životinja na Brijunima.

Jedino što vam preostaje jest da posjetite Brijune, jer smo sigurni da ćete u ovom skrivenom raju pronaći nešto za sebe.

NP Brijuni smještaj i ugostiteljska ponudaUgostiteljska ponuda u NP Brijuni bogata je od svojih početaka. Začetnik čitave priče o Brijunima – procvatu brijunskog otočja i turizma na njemu – bio je Paul Kupelwieser. U hotelima Nacionalnog Parka su odsjedali mnogi značajni gosti, čelnici raznih zemalja ali i obični puk. Tako su svi mogli osjetiti ugođaj raskošnih restorana i velebnih terasa smještenih uz samu morsku obalu. Pogled sa terasa plijenio je pažnju svih, bez obzira o kome se radi. Gastronomsko umijeće domaćih kuhara, ali i stranih naravno, došlo je do potpunog izražaja. Slobodno možemo napisati da su na Brijunima svi uživali, i dalje uživaju samo u najboljoj ponudi specijaliteta i delicija.

Ako posjetite Brijune uživat ćete samo u najboljim gastro specijalitetima, prekrasnom pogledu na pučinu i na bogatu floru i faunu ovog otočja.

Smještajni kapaciteti su vrhunski, kao i ponuda, ali prilagođena današnjim standardima i dostupna svima. Cijene smještaja na Brijunima su prilagođene današnjim uvjetima, sa željom da park posjete gosti raznolike platežne moći i sa svih strana svijeta. Pronađite sebi odgovarajući smještaj i prvom prilikom posjetite Nacionalni Park Brijuni.

Osim smještajnih kapaciteta, na Brijunima se nalaze restorani sa vrhunskom ponudom jela i pića. Kako smo već spomenuli, imate mogućnost uživati u okusima vrhunski pripremljenih specijaliteta. Na jelovniku je ponuda raznolika, od vegetarijanskih jela, pa do ribljih specijaliteta i naravno raznih pečenja i priloga.

Restorani na Brijunima pozicionirani su tako da je gostima sve dostupno, i da u svakom trenutku maksimalno uživaju u jelu, i pogledu – bez obzira koje mjesto odaberu. Cijene u restoranima također su prilagođene, i raznolike. Odaberite najbolje jelo za sebe i prepustite se guštima.

Osim raznolikih i ukusnih jela, restorani nude veliki izbor alkoholnih i bezalkoholnih pića. Uživajte u domaćim vinima, ili nekoj žestici. Veselimo se vašem dolasku na Brijune, i želimo vam dobar i nezaboravan provod.

Brijuni zanimljivostiKada spominjemo Birjune svakako trebamo napisati i par riječi o kakaduu Koki. Ovaj veliki žuto-kukmasti kakadu (cacatua galerita) je svojevrsna maskota parka, i daleko poznat po čitavom svijetu. Koki je poznati Titov papagaj. Zanimljivo je spomenuti da je Koki jedan od rijetkih primjeraka žuto-kukmastog kakadua u svijetu. Ova vrsta može doživjeti i do 100 godina, a spada u veće vrste papagaja. Odlikuje ih vrlo zdepasto držanje, prilično snažno i krupno tijelo (mogu narasti i do 50 cm), te jak i čvrst kljun te krijesta (kukma) na glavi. Ptica je inače inteligentna, pa tako i Koki svako malo pokaže svoje kvalitete. Ipak, najdraži je po svojoj osobnosti, jer se kakadu Koki voli maziti i jako je druželjubiv. Josip Broz Tito je kakadua Koki darovao svojoj unuci Aleksandri Saši Broz, za njezin deveti rođendan. Jedno je vrijeme Koki bio odsutan s Brijuna, ali posljednjih 30-ak godina njegov dom su Brijuni. Pored kakadua Koki, slonica Lanka je još jedan atraktivni i svima dragi stanovnik otočja.

Kada posjetite Brijune svakako potražite i kakadua Koki. On će vas animirati, zavoditi i privući pažnju na neograničeno vrijeme. Kakadu Koki će s vama i porazgovarati, ali na njemu specifičan način. Ipak, mnogi uživaju u njegovim pričama, bez obzira dali razumiju ili ne.

Nacionalni Park Brijuni slikeZa kraj pogledajte par zanimljivih fotografija (slika) iz parka. Nacionalni Park Brijuni oduševit će već i letimičnim pogledom na fotografije, ali za istinski doživljaj svakako nas dođite posjetiti.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Skriveni raj na zemlji - Nacionalni park Brijuni
Hrvoje Matić
je vlasnik apartmana >
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala