Katedrala sv. Lovre u Trogiru

# Katedrala sv. Lovre u Trogiru

Srednja dalmacija

Trogir

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Trogir
25.07.2017. 08:41 dodajeIvan

Trogirska katedrala jedan je od najznamenitijih trogirskih spomenika i nalazi se na popisu UNESCO-ve zaštićene svjetske baštine. Na ovoj su građevini uočljivi stilovi od romanike do baroka, a u njoj su i vrijedna umjetnička djela. Naravno, mislimo na katedralu Sv. Lovre.
Gradnja katedrale počela je još davne 1213. godine na temeljima ranokršćanske katedrale koju su uništili Saraceni 1123. god. Baš poput prethodne, i ova je katedrala posvećena Svetom Lovri, no poznata je i kao katedrala sv. Ivana (zaštitnik grada, koji je preminuo 1111.), biskupa koji je bio poznat po svom besprijekornom životu i otporu mađarskom kralju Kolomanu koji je okupirao Dalmaciju i cijelu Hrvatsku.

Katedrala sv. Lovre većinom je izgrađena u romaničkom stilu (majstori Stjepan i Matej) do 1251. god., dok je gotički svod izgrađen u 15. st.

Gradnja je završila 1589. god. dovršetkom zadnjeg kata zvonika u stilu manirizma arhitekta Trifuna Bokaniča (1575.–1609.), čija gradnja je trajala skoro dva stoljeća. Prvi je kat, djelo Matije Gojkovića, građen u gotičkom stilu (nakon što su je mlečani uništili 1420. god., drugi ima obilježje venecijanske cvjetne gotike 15. stoljeća (s prozorima koji podsjećaju na prozore Ca' d'Oro).

Andrija Aleši je 1460. godine dobio zadatak da uz nadsvođeno predvorje katedrale sv. Lovre dogradi krstionicu. Istovremeno, kada je započela izgradnja krstionice, Aleši radi i na preoblikovanju katedralne sakristije. Gradnja krstionice trajala je do 1467. godine. Andrija Aleši i Nikola Firentinac 1468. god. potpisuju s trogirskim kaptolom ugovor o izgradnji kapele sv. Ivana Trogirskog. Treći kat zvonika je dovršen krajem 16. stoljeća, a četvrti piramidalni završetak krase četiri manirističke skulpture mletačkog kipara Alessandra Vittoria (1525.–1608.).

Konstrukcija trogirske katedrale


Trogirska katedrala je po konstrukciji arkada arhaična jer su brodovi odvojeni masivnim uzdužnim pilonima. To je zapravo debeli zid u kojem su prosječeni prolazi s lukovima, što je još ranoromanička metoda. Ali trogirska je ujedno i najmonumentalnija od svih dalmatinskih romaničkih katedrala i crkava jer je jedina presvođena u sva tri broda (srednji brod, doduše, tek u 15. st.).

Stereometrijski čista, zatvorena masa crkve s malim prozorskim otvorima podijeljena je pilastrima na južnoj bočnoj fasadi i tordiranim polustupovima na apsidama, te optočena vijencem slijepih arkadica.

Na središnjoj fasadi postoji mali okrugli otvor u kojemu se nalazi isklesani grb najsnažnije dinastije Hrvatsko-Ugarskog kraljevstva, Anžuvinske dinastije kralja Ludovika.

Zvonik je jedan od najzanimljivijih primjera rasta arhitektonskoga spomenika kroz vrijeme u Europi. On danas pokazuje presjek svih stilova što su se u Dalmaciji javljali od romanike do manirizma.

Radovanov portal (o kojem smo već pisali) je glavni portal katedrale i ujedno najznačajniji srednjovjekovni portal na istočnom Jadranu te u ovom dijelu Europe. Portal je nazvan po njegovu autoru Majstoru Radovanu koji ga je isklesao 1240. godine i potpisao s per Raduanum. Skulptura portala karakterističan je primjer gotičkog realizma i humanizma, ali s obilježjima starijeg romaničkog stila.

Unutrašnjost katedrale opisana je velikim oltarom u obliku krasnog baldahina, koji je djelo majstora Mavra iz 14. st. Na ciboriju su kipovi Gospe i Anđela (Blagovijest). Sa strana oltara, uz zid, nalaze se kipovi sv. Ivana Trogirskog i sv. Lovre u baroknom stilu iz 18. st.

Na zidu s lijeve strane oltara nalazi se bunar sa kruništem (1661.). Osmerokutna propovjedaonica s romaničkim kapitelima djelo je domaće umjetničke škole iz 13. st., a korska drvena sjedala djelo su Ivana Budislavića i izgrađena su u 15. st.

Renesansni spomenik u sred Trogira


Kapela Svetog Ivana za Trogirane je jedan je od najljepših renesansnih spomenika u Europi. Spominjemo kapelu jer se nalazi priljubljena uz sjeverni zid katedrale na mjestu gdje se do tada nalazila jedna kuća. Zidovi kapele podijeljeni su u četiri zine: podnožje u obliku klupe, friz s puttima bakljonošama, središnju zonu s nišama za skulpture i atiku s kružnim prozorskim otvorima.

U trogirskoj katedrali ima više grobnica glasovitih trogirskih obitelji, pa ćemo spomenuti grobnice obitelji Lučića, Andreisa, Kazotića, Bugoforte i drugih, kao i ona kneza Mladena III. Šubića Bribirskog, te humanista Frane Frankvila Andronika. U sakristiji katedrale nalazi se veći dio riznice s raznim povijesno-umjetničkim predmetima.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Katedrala sv. Lovre u Trogiru
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala