Radovanov portal – portal Trogirske katedrale

# Radovanov portal – portal Trogirske katedrale

Srednja dalmacija

Trogir

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Trogir
24.07.2017. 15:18 dodajeIvan

Ako ste došli u Trogir, volite razgledavati i tražiti povijesne vrijednosti – Radovanov portal je građevina koju morate posjetiti.
Riječ je o upečatljivoj građevini koja plijeni pažnju na sve moguće načine. Ovo je glavni portal katedrale sv. Lovre u Trogiru, poznat kao Radovanov portal.

Građen je kroz period vladavine hercega Kolomana, koji je kao mlađi brat kralja Bele IV upravljao Hrvatskom, Slavonijom i Dalmacijom. Koloman je bio iznimno značajan hrvatski vladar koji je poticao gradnju trogirske katedrale a njegovom se zaslugom istodobno podižu brojni spomenici i na sjeveru Hrvatske. Danas mnogi uživaju samo gledajući u ovu impozantnu gradnju, a potpuni doživljaj možete dobiti kada se još bolje upoznate s njom. Krenimo onda u tom smjeru, sa upoznavanjem zanimljivih detalja ovog objekta.

Izgradnja portala i vrijeme vladavine Kolomana


Natpisi u podnožju lunete zapravo potvrđuju da je portal građen za vrijeme vladavine Kolomana.

Prema tom istom natpisu doznajemo da je u vrijeme gradnje portala u Trogiru stolovao biskup Treguan. Rodom Firentinac, Treguan je bio dobro obrazovan klerik, kojega je u Dalmaciju, iz Ugarske kao mladog gramatika i profesora književnosti 1200. godine doveo splitski nadbiskup Bernard.

Zbog jakog obrazovanja Treguan se brzo uspinjao na crkvenoj hijerarhijskoj ljestvici. Tako je već 1206. godine postao trogirskim biskupom. Tijekom života biskup Treguan istaknuo se kao vatreni borac protiv heretičkog nauka i krivovjerja na području svoje dijeceze, u Splitu i Trogiru, ali i izvan nje. Podupirao kraljeve i papine napore u iskorjenjivanju katarske hereze u Bosni, pa se u taj kontekst dovodi i gradnja portala trogirske katedrale. Naime, iza njegove gradnje stoji antiheretički program biskupa Treguana, na što zorno ukazuje znak križa na naličju lunete portala s natpisom: „Tko god vjeruje da je znak križa put svjetla, nek' ne čini ništa nedostojno protiv časnog znaka.“

Nakon što je izgrađen u prvotnom obliku, Radovanov portal je u više navrata bio pregrađivan i nadograđivan. Nije potpuno razjašnjeno koliko je puta portal bio pregrađen. No ipak, sigurno je da su skulpture portala djela nekoliko skulptora koji su dovršavali Radovanovo djelo kao i onih koji su proveli niz različitih obnova nakon dovršetka gradnje katedrale.

Izvorno se portal nalazio u predvorju romaničkog zvonika, ispred katedrale. Činili su ga vanjski portal pred ulazom u predvorje i nutarnji pred ulazom u katedralu. I romaničko je predvorje bilo znatno manje od današnjeg. Bilo je veliko tek toliko da natkrije ulaz u crkvu pred glavnim brodom poput sličnih predvorja romaničkih katedrala s druge strane Jadrana, Modene, Bologne i Ferrare.

Tijekom sedamdesetih godina 13. stoljeća, za Treguanova nasljednika biskupa Kolumbijana započela je prva romaničko-gotička pregradnja trogirske katedrale. Najveća nadogradnja, kojom je u potpunosti presložen Radovanov portal nastala je u 14. stoljeću tijekom pregradnje predvorja katedrale kada je sagrađen prostrani trotravejni atrij nad kojim je bila planirana gradnja dvaju gotičkih zvonika.

Portal je posljednji put presložen 60-ih godina 15. st. kada su pod njegov nadvratnik umetnuti renesansni kapiteli s putima, rad Nikole Firentinca, a intervencijom koncem 17. stoljeća umetnut je u baroknu nišu gotički kip sv. Lovre preuzet iz stare srušene kapele sv. Ivana Trogirskog.

To je zapravo oblik portala u kojem mi danas uživamo, koji gledamo i kojem se divimo. Izgradnja portala zapravo je dugo trajala, posebno ako uzmemo u obzir i mnoge nadogradnje i faze gradnje raznih autora.

Kako smo već napisali, skulpture trogirskog portala djela su nekoliko skulptora koji su dovršavali Radovanovo djelo. Majstoru Radovanu pripisuje se Rođenje Kristovo, središnji motiv portala prikazan na luneti. U gornjem dijelu prikaz je Djevice s Isusom u štali, a donjem Pranje Djeteta u ornamentiranoj kamenici. U toj sceni su prisutni Josip i pastir, uz dvije žene. S desne je strane prikaz Dolaska tri kralja, a s lijeve Poklon pastira. Na vrhu kompozicije su Betlehemska zvijezda i anđeli.

Još neka obilježja portala


Danas znamo da je Radovan izradio veći dio prvog koncentričnog luka koji se izvorno nalazio neposredno uz lunetu, a prikazivao je Navještenje, u lijevoj je peti luka anđeo Gabrijel, a u desnoj Djevica Marija. S obje strane nastavljaju se po dva kamena segmenta s reljefima anđela od kojih gornji nisu Radovanove izrade. Na vrhu se nalazi Poklonstvo kraljeva s lijeve strane i Josipov san zdesna. Sve osim dvaju reljefa anđela djelo je majstora Radovana.

I reljef vanjskog luka dao je izraditi Radovan. Izradili su ih gotički majstori, a prikazuju motive iz života Isusova sa središnjim prizorom raspetog Krista. S lijeve strane su prikazani: Bijeg u Egipat, Ulazak u Jeruzalem, prizori Pranja nogu, Uhićenja i Bičevanja, a s desna Krštenja, Iskušenja, Tri Marije na grobu i Uskrsnuća. Nad lunetom se nalazi niša s gotičkim kipom sv. Lovre.

Portal ima dva reda izmaknutih dovratnika koji su ukrašeni reljefima i dva izrezbarena okrugla stupića s prizorima lova i zvijeri. Unutrašnji dovratnici, ukrašeni alegorijama mjeseci i prikazima radova vezanih uz njih djelo su majstora Radovana. S lijeve strane mogu se uočiti mjeseci poredani odozgo prema dolje – Prosinac, Siječanj i Veljača, a na desnoj su Travanj i Ožujak. Sve bočne strane stupova su ukrašene prikazima ljudi i životinja isprepletenih u vitice s florealnim motivima. Motivi su djelo majstora Radovana, svi osim alegorije Veljače s lijevog dovratnika.

Na vanjskim dovratnicima, koji nisu Radovanovo djelo, nalaze se prikazi apostola. Imamo po tri motiva sa svake strane. S lijeva odozgo prikazani su sv. Petar i sv. Bartul i (sv. Ivan.). Na unutrašnjim stranama prikazi su životinja koje su također isprepletene u vitice s florealnim motivima. U njihovim podnožjima motive nose telamoni, a na vanjskim stranama su konzole s lavovima na kojima su kipovi praroditelja, Adama i Eve.

Katedrala sv. Lovre u Trogiru


Radovanov portal glavni je portal katedrale sv. Lovre u Trogiru. Ova građevina je ujedno i najznačajniji srednjovjekovni portal na istočnom Jadranu te u ovom dijelu Europe.

Nazvan je po njegovu autoru Majstoru Radovanu koji ga je isklesao 1240. godine i potpisao s per Raduanum. Iako je samu gradnju započeo Radovan, završetak portala se dogodio tek u 14. stoljeću.

Portal je najmonumentalnije djelo romaničko-gotičkog stila u Hrvatskoj. Na njemu se prikazuje Prvi grijeh (Adam i Eva) i Otkupljenje (Rođenje Kristovo). Portal ima i druge motive – kristološki ciklus, pojedine svece i apostole, prikaz mjeseci, prizore lova, a stilski sažima različite tradicije od južnotalijanskih do francuskih.

Gledano sa strane umjetnosti, ovaj portal je na razini najboljih europskih ostvarenja tog doba.

Portal je urađen na način da je stupnjevito uvučen u debljinu zida. U luneti je prikaz Rođenja Krista (obećanje spasenja), umjesto Posljednjeg suda, koji je uobičajen za glavne portale katedrala na zapadu. U njegova dva luka nad lunetom su scene iz biblijskih prizora. Najkvalitetniji dijelovi portala pripisuju se majstoru Radovanu, dok se ostatak pripisuje njegovoj radionici. Skulptura portala karakterističan je primjer gotičkog realizma i humanizma, ali s obilježjima starijeg romaničkog stila.

Na stupovima uz vrata su prizori lova upleteni u biljne vitice tako da izgleda kao da se scene odvijaju u nekoj šumi. Na dovratnicima portala detaljni su prikazi znakova horoskopa i radova po mjesecima (scene iz svakidašnjeg života) s izrazitim plasticitetom. Bočno su figure Adama (desno) i Eve (lijevo) koje stoje na lavovima.

Objekti u blizini: Cathedral of St. Lawrence, Crkva Sv. Lovre, Trogir, Caffe Bar "Smokvica", Restaurant Vanjaka, Caffe Trogir, kafić "Deboto", Konoba Idro, Konoba Trs, Konoba Teuta Garden

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Radovanov portal – portal Trogirske katedrale
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala