Splitska riva, Parking, kafići, restorani

# Splitska riva, Parking, kafići, restorani

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Split
06.08.2017. 16:07 dodajeIvan

Split je najveći grad u Dalmaciji, i drugi po veličini grad u Hrvatskoj. Osim brojkama koje govoe o broju stanovnika i kvadratnom površinom koju Split zauzima, ovaj povijesni grad se može pohvaliti velikim brojem povijesnih građevina, spomenika ali i lijepo uređenim svojim dijelovima na kojima splićani vole da guštaju, pa tako isto i stranci koji nas dođu posjetiti.
Osim što je drugi po veličini grad u Hrvatskoj, Split je druga po veličini hrvatska luka i treća luka na Mediteranu po broju putnika. Upravno je središte Splitsko-dalmatinske županije i gravitira mu područje triju najjužnijih hrvatskih županija, te dio Hercegovine, pa čak i Bosne.

U luci Lori na sjevernoj strani poluotoka nalazi se sjedište Hrvatske ratne mornarice. Gradsko središte čini starovjekovna Dioklecijanova palača iz 4. stoljeća (koja je pod UNESCO-ovom zaštitom od 1979. godine), što je jedinstven primjer u svijetu.

Upoznajte Splitsku rivuSplitska riva svoj je današnji oblik poprimila početkom 19. stoljeća. U tom periodu su Splitom vladali Francuzi, kojima možemo pripisati većinu zasluga za njen izgled koji naprosto očarava. Stotinjak godina kasnije autohtone biljne vrste zamijenile su palme, a nova velika promjena dolazi pred sami kraj 20. stoljeća, kada je Riva konačno zatvorena za promet.

Obnova je ipak bila nužna, pa se i dogodila 2007. godine, od kada Riva ponovno sjaji svojom ljepotom i očarava sve prolaznike, bez obzira dali je rijeć o domaćim ljudima ili turistima koji obilaze prelijepi Split.

Tijekom obnove, odnosno radova koji su se izvodili, na području Rive su provedena i arheološka istraživanja. Otkriven je zanimljiv detalj – da prva splitska riva potječe još iz 1. st. prije Nove ere, ali je ipak prva gradska šetnica sagrađena u vrijeme Dioklecijana.

Preporuka: Kip Grgura Ninskog u Splitu

Splitska Riva kafići i restoraniSplitska Riva danas je posebno mjesto za ugodne šetnje, odmor na klupama uz pogled na more ili osvježenje u nekom obližnjem kafiću ili restoranu. Mjesto je jako dinamično i doslovno poziva na dolazak. Ako se odlučite posjetiti Split, ova je Riva mjesto koje svakako morate obići.

Riva je danas glavna gradska šetnica. To je mjesto gdje se okupljaju prijatelji, obitelji i gdje se provodi slobodno vrijeme. Splićani na svojoj rivi znaju organizirati i velika događanja, među kojima se svakako ističe doček Gorana Ivaniševića 10. srpnja 2001. nakon što je osvojio Wimbledon te Vlaka slobode 1995. povodom oslobađanja hrvatskog teritorija od velikosrpske okupacije. Ako ste u potrazi za hranom i kafićima na Splitskoj rivi na pravom ste mjestu. Kafići na rivi su duž cijele šetnice, a ni restorana ne nedostaje. Ipak, veći broj restorana se nalazi u pozadini, ako prošećete nekoliko stotina metara od rive. Također, cijenom su povoljniji nego oni smješteni na samoj rivi.

Kafići splitska rivaRestorani split centar riva

Doček Nove godine u Splitu posebno se organizira na ovom mjestu. Osim ljetnih gostiju, Split je grad u koji stalno netko dolazi. Za doček Nove godine grad se posebno uredi i organizira se prigodni program. To su prepoznali gosti iz čitavog svijeta, pa mnogi od njih i dolaze baš s namjerom da Novu godinu dočekaju u Splitu.

Osim gore spomenutih ljepota, ljudi će doći na šetnicu da bi uživali u zanimljivoj i nadasve bogatoj arhitekturi koja Rivu okružuje. Dugačka je nekih 250 metara, a skoro čitavom zapadnom stranom je omeđena zidovima i ostalim dijelovima gradnje Franjevačkog samostana sv. Frane, palačom Dešković i Prokurative, dok je na jugoistočnom kraju 'nadgleda' zgrada Lučke kapetanije.

Između Dioklecijanove palače na sjevernom kraju Rive i mora nalazi se drvored palmi. To je mjesto posebno pogodno za odmoriti se i uhvatiti malo hlada tijekom vrućih dana.

Split Riva ParkingPogledajte gdje se možete parkirati na rivi.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Splitska riva, Parking, kafići, restorani
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala