Okolica Šibenika što posjetiti što vidjeti

# Okolica Šibenika što posjetiti što vidjeti

Sjeverna dalmacija

Šibenik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Šibenik je najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu. Glavno je kulturno, obrazovno, upravno i gospodarsko središte Šibensko-kninske županije. Sasvim dovoljno razloga da posjetite Šibenik, no to nije ni blizu onoga što nudi ovaj grad.
Donosimo vam popis najpoznatijih znamenitosti i lokacija koje trebate posjetiti ako se nalazite u Šibeniku ili okolnim mjestima kao i regiji Sjeverna Dalmacija i prijedloge što raditi u Šibeniku. 

Prvi put se Šibenik spominje  1066. godine u darovnici Petra Krešimira IV. Zbog toga se često naziva i Krešimirov grad. Zanimljivo je spomenuti kako je Šibenik, do epidemije kuge polovicom 17. stoljeća, bio je najveći grad na cijeloj istočnoj obali Jadrana. Bio je de facto glavni grad Hrvatske od prosinca 1944. do svibnja 1945. godine.

Šibenik što vidjeti

Šibenska Katedrala -  Ova građevina zanimljiva je i upečatljiva, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Mnogi se dive ovom objektu, promatrajući ga očima stručnjaka, ili pak posjetitelja koji voli povijest i staru gradnju.Katedrala u Šibeniku je svakako najznačajnije graditeljsko ostvarenje iz perioda između 15. i 16. st. na tlu Hrvatske. Posebna je zbog mnogo stvari, i danas je simbol ovoga grada.  Katedrala je dovršena 1536., a 1555. godine posvetio ju je biskup Ivan Lucije Štafilić. Nakon temeljite obnove u 19. st. katedrala je ponovo posvećena 1860. godine.

Zbog svojih iznimnih vrijednosti, šibenska katedrala je 2000. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.Katedrala je izgrađena na južnoj strani središnjeg starog gradskog trga, na mjestu romaničke crkve sv. Jakova. Gradnja nije brzo završila, čak što više – trajala je nešto više od 100 godina.

Šibenska katedralaDalmatinsko etno selo jedinstvena je atrakcija hrvatske turističke ponude. Ovaj prekrasni ambijent udaljen je samo par koraka od mora u turističkom naselju Solaris u Šibeniku, te se u njemu održavaju razni događaji i manifestacije.

Ovdje možete doživjeti Dalmaciju i dalmatinske običaje iz nekih prijašnjih vremena. Ako želite vidjeti kako su kuće nekada izgledale, na koji način su se gradile i kako su bile uređene iznutra, posjetite etno selo i saznajte sve to.

Etno selo SolarisAquarium Šibenik - Ako ste u Šibeniku, i tražite mjesto za posjetiti i obogatiti dan – svakako svratite u šibenski aquarium. Ovo mjesto posebno je drago djeci i mlađima, no i stariji imaju što za vidjeti. Osim uživanja u pogledu na raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, ako ste zainteresirani, možete naučiti dosta zanimljivih stvari u vezi prirode koja okružuje naš grad.

Aquarium Šibenik što vidjetiMuzej grada Šibenika -  utemeljen je 20. prosinca 1925. godine, prigodom obilježavanja tisućite obljetnice hrvatskoga kraljevstva. Smješten je blizu katedrale, u bivšoj Kneževoj palači. Kneževa palača u svoje vrijeme je bila dio obalnoga obrambenog sustava grada. Izgrađena je u razdoblju od XIII – XIV stoljeća, a danas služi na potpuno drugačiji način.

Muzej grada Šibenika je muzej kompleksnoga tipa. Sastoji se od arheološkog, kulturno-povijesnog i etnografskog odjela. Muzej se bavi prikupljanjem, čuvanjem, obradom i prezentacijama kulturno-povijesne baštine ovoga kraja. U svojim zbirkama, šibenski muzej čuva brojne predmete povijesne vrijednosti, značajne za proučavanje šibenske prošlosti, od najstarijih vremena do današnjih dana.

Muzej Grada ŠibenikaTvrđava svetog Mihovila još je jedna od mnogobrojnih šibenskih građevina koje vrijedi posjetiti. Povijesni je to spomenik i podsjeća nas na vremena kroz koja je grad prolazio. Tvrđava se uzdiže na vrhu stare gradske aglomeracije, na kamenoj uzvisini 60 metara iznad mora. Kroz svoju burnu povijest često je mijenjala ime. Ova tvrđava ima značajnu ulogu i svojevrsni je epicentar Šibenika. Na tom su mjestu pronađeni najstariji dokazi postojanja civilizacije na šibenskom prostoru.

Tvrđava svetog Mihovila Šibenik

Tvrđava Šubićevac Šibenik se nalazi nekoliko stotina metara jugoistočno od tvrđave sv. Ivana. Smještena je na nadmorskoj visini od 80 metara, na brdu koje se zove Vidakuša. Brdo se zove Vidakuša jer se na njemu, prije gradnje tvrđave, nalazila mala crkva Sv. Vida. Crkva je izgrađena 1646.g., u isto vrijeme kad i tvrđava sv. Ivana, te je zajedno s njom igrala značajnu ulogu u obrani grada od Turaka 1647.g.

Tvrđava Šubićevas Šibenik what to visit what to see Šibenik

Tvrđava Sv. Nikole nalazi se na samom ulazu u kanal Sv. Ante. Sagrađena je tijekom 16. stoljeća radi obrane grada od turskih napada s mora. Danas stoji i zorno prikazuje stanje grada i njegov razvoj u tom periodu. Projektirao ju je mletački vojni graditelj Michiele Sammichelle. Donji dijelovi tvrđave sazidani su od bijelog kamena, a gornji od opeke. Tvrđava Sv. Nikole pripada najjačim pomorskim fortifikacijama na hrvatskoj obali Jadrana. Osim toga, jedna je od impozantnijih građevina ovog tipa u Europi, a usudili bi se napisati i u svijetu. 

Tvrđava Sv. NikoleOtočić Krapanj - Ovaj zanimljivi otočić nalazi se nadomak Šibenika, a na njemu imate priliku razgledati muzej samostana i razne ronilačke vještine iz nekih prijašnjih vremena. Otok je zanimljiv i po tome što se na njemu nalazi mjesto sa najnižom nadmorskom visinom među otočnim naseljima na Jadranu. Riječ je o mjestu Krapanj na istoimenom otoku, kojem najviša nadmorska visina ne prelazi 1,25 metra. Šezdesetih godina prošlog stoljeća s više od 1500 stanovnika bio je najgušće naseljen otok na Jadranu.

Plaže u ŠibenikuPlaža Banj je najpoznatija plaža u Šibeniku koja je posebna po tome što se s nje pruža predivan pogleda na cijeli grad Šibenik. Plaža je šljunčana a s obzirom na to da se plaža nalazi u samom gradu jako je bogata sadržajima pa kafića, restorana, sportskih i zabavnih sadržaja ne nedostaje. 

Plaža Banj Šibenik više informacijaSolaris Šibenik je hotelsko turističko naselje koje se sastoji od 5 velikih hotela i velikog broja kamp kućica i bungalowa, udaljeno oko 5 kilometara od centra Šibenika. Naselje je prepuno sadržaja za odrasle i atrakcija za djecu. Gotovo pa ne postoji sadržaj koji gost može poželjeti a da se ne nudi u Solarisu, od ugostiteljske ponude, zabave, sportskih aktivnosti i sadržaja za djecu.

Solaris Šibenik

Plaža Sv Nikola - Šljunčan plaža u blizini nasuprot otočića na kojem se nalazi tvrđava Sv. Nikole koja je od pod zaštitom UNESCOa. Divlja plaža s puno hladovine od borova, nedostaju ugostiteljski objekti, jedino što možete tu kupiti za osvježenje je sladoled. Unatoč tome, lijepo i mirno mjesto za dnevno izležavanje na plazi, sunčanje, kupanje i uživanje u prekrasnom pogledu na šetnicu koja se proteže duž cijelog kanala sv.Ante i bijeg od ljetnih gužvi.

Sveti Nikola Šibenik

Plaže u okolici ŠibenikaPlažE u Biogradu na Moru - Dražica je glavna plaža u Biogradu na moru uz plažu Soline koja se nastavlja na plažu Dražice. Plaža se nalazi na jugoistočnoj strani grada a počinje sa hotelima Ilirija i Adriatic. Plaža je smještena uz borovu šumu cijelom svojom dužinom tako da je hlad osiguran sa sve posjetitelje. Uz plažu se nalazi i šetnica na kojoj je smješten velik broj sadržaja s raznovrsnom ponudom pa gotovo ne postoji ono što ne možete pronaći duže ove velike šetnice. Tu su barovi, kafići, noćni klubovi restorani, fast food-ovi, štandovi s palačinkama, sladoledima, suvenirima.

Dražica Biograd na moru beachPlaža Soline nastavlja se na plažu Dražice. Plaža se nalazi na jugoistočnoj strani grada i smještena je u borovoj šumi tako da obiluje hladovinom osim središnjeg dijela plaže koji je nasut pijeskom. Do plaže vodi šetnica od samog centra grada koja je duga oko jedan kilometar a sama šetnica je prepuna sadržajima kao što su barovi, kafići, noćni klubovi restorani, fast food-ovi, štandovi s palačinkama, sladoledima, suvenirima.

Plaža Soline BiogradPlaža Podvrške Murter Još jedna od plaža kojima se otočani mogu pohvaliti je plaža Podvrške. Iako se na prvu čini da mještani Murtera kriju ovaj dragulj i čuvaju ga samo za sebe, to naravno nije istina. Svi gosti su dobrodošli, a otočani se trude da im u što boljem svjetlu predstave svoje prirodne ljepote. Plaža se posebno izdvaja zbog bijelog pijeska koji moru daje azurnu i kristalno bistru boju. More koje zapljuskuje plažu nije duboko, što znači da će slabiji plivači u potpunosti moći da uživaju, kao i roditelji koji dođu sa svojim mališanima. Ako tražite mjesto za opuštanje i smirujući efekt, Podvrške je plaža za vas. 

Podvrške MurterPlaža Pine Pakoštane se nalazi u blizini Pine Beach Pakoštane resorta i omiljeno je mjesto za sve goste resorta ali i ostale goste kao i domaćine zbog svoje ljepote i raznovrsnosti. Središte ove plaže je malena pješćana uvala koja je potpuno prirodna i prava je atrakcija. Oko pješčane uvale se uglavnom nalazi stjenovito područje, na dijelove i šljunčano a sve zajedno se nalazi u borovoj šumi koja ide sve do mora i osigurava hlad za sve goste. 

Plaža Pine PakoštanePlaža Slanica je glavna plaža na otoku Murter. Smještena je na južnoj strani otoka, u blizini hotela Colentum. Riječ je o pješčanoj plaži, a mnogi tvrde i najljepšoj plaži u tom području. Zbog plitkih voda koje zapljuskuju plažu, pogodna je za djecu i osobe koje slabije ili nikako ne plivaju. Također, plaža je odličan izbor i za one koji vole sportske aktivnosti u vodi, pa će dobro doći za igranje picigina, odbojke i sličnih aktivnosti koje su specifične za naše more.

Slanica MurterPlaža Oaza mira smještena je u mjestu Drage u blizini Biograda. Plaža je većim djelom šljunčana a dio plaže je kameni i stjenovit. Plaža se nalazi pored kampa Oaza mira. Do plaže vodi šetnica iz samog naselja a do centra mjesta je 10ak minuta hoda po šetnici. Plaža obiluje borovom šumom te je hlad osiguran za sve goste.

Plaža Oaza Mira DragePlaža Hangar nalazi se u Vodicama nedaleko od centra grada, ispred hotela Olympia te nedaleko od hotela Imperial i Miramare. Sam položaj među hotelima i nedaleko od centra Vodica sugerira da je ponuda na plaži bogata pa tako gotovo ne postoji sadržaj koji možete poželjeti a da ga ne možete pronaći u blizini plaže. Nedostatak pozicije plaže su velike gužve u ljetnim mjesecima pa je na plaži teško pronaći mjesto za ručnik. Plaža je šljunčana sa dijelovima koji su popločani. Na plaži se u večernjim satima održavaju razne zabave i ater beach party pa ova plaža nije namijenjena samo za kupanje i sunčanje.

Plava plaža Vodice se nalazi na izlazu iz Vodica u smjeru Tribunja i jedno je od glavnih kupališta za Vodičane i njegove goste. Plaža obiluje sadržajima za zabavu i gastronomiju. Tako se u blizini nalaze kafe barovi Beach Bar Bamboo, Tropicana restorani Grill Plava plaža, TonIvan i razni štandovi sa sladoledima, fritulama, palačinkama, napitcima... Ova plaža ima uređenu rampu za lakše ulaženje invalidima i starijima u more. Podloga je šljunčana a na ulazu i more na nekim dijelovima prelazi u pješčanu pa je idealan za malu djecu a tu si betonski šesterokuti koji su pogodni za skokove u more. 

plaža VodiceGradska plaža Primošten nalazi se u morskoj uvali, jako je prostrana i dobro uređena. Na plaži u Primoštenu imate tuševe, kabine za presvlačenje te, kroz sezonu, spasioce koju budno prate za sigurnost gostiju. Šljunčana je ovo plaža, dovoljno dugačka da primi sve goste, i opet da ima mjesta za nove. Pored plaže se nalaze privatni smještaji, hoteli te potrebne trgovine. Sve što vam zatreba nalazi se u blizini. U blizini je plaža Velika Rudača.

Što posjetiti u Šibeniku i okoliciNacionalni park Krka, poznat po veličanstvenim slapovima, smješten je u blizini Skradina na području Šibensko-kninske županije od Vodica udaljen oko 25 kilometra. Drugi najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj turistima ima za ponuditi brojne vrijednosti, od iznimno sačuvane prirode i predivnog krajolika do kulturnih znamenitosti i aktivnog odmora. UPrirodne ljepote parka najviše se ogledaju u slapovima rijeke Krke, kojih ima 7 i zajedno čine prirodni krški fenomen. Najljepšu prirodnu „predstavu“ možete doživjeti u proljeće i na ljeto, kada su slapovi u punom sjaju, a temperature dozvoljavaju osvježenje u vodi, u neposrednoj blizini slapova.

KrkaNacionalni Park Kornati proglašen je 1980. godine, kada je i stavljen pod zaštitu. Ukupna površina ovog parka iznosi oko 220 četvornih kilometara, i sastavljen je od većih i manjih otoka, te hridi koje izranjaju iz plavetnila Jadranskog mora. Od ukupne površine Kornata, samo ¼ zauzima kopno. Ostatak Nacionalnog Parka sačinjava more i živi svijet koji u njemu obitava.

Iako se na prvi pogled Kornati doimaju pustim i izrazito izoliranim mjestom, ovaj park obiluje prirodnim i kulturnim bogatstvom. Također, životinjski i biljni svijet još su jedna posebnost parka. Obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Posebno se izdvajaju okomite litice, okrenute prema otvorenom moru, takozvane krune. One su svojevrsni fenomen Kornata, i stanište su rijetkim vrstama biljaka i životinja. Ljepote se najviše odlikuju u prirodnim raznolikostima, i moćnoj silueti ovog otočja. Kulturna baština samo će još više obogatiti ljepotu Kornata, i dati jednu posebnu ponudu za one koji žele posjetiti Nacionalni Park. Karte za Kornate možete kupiti u brojnim turističkim agencijama u Vodicama.

Nacionalni park KornatiNacionalni Park Paklenica, udaljen oko 70 kilometara od Vodica. Po svom proglašenju, Nacionalni Par Paklenica je drugi u Hrvatskoj. Proglašen je nacionalnim parkom sada već davne 1949. godine, točnije 19. listopada 1949.g. Paklenica je proglašena parkom te par mjeseci nakon Nacionalnog Parka Plitvička jezera.

Zanimljivo je spomenuti da je Paklenica prvi put bila proglašena Nacionalnim parkom još 1929. godine, no prema tadašnjim zakonima, proglašenje se trebalo revidirati svake godine – što nije učinjeno, pa je godinama Paklenica bila bez statusa Nacionali Park.

Nacionalni Park Paklenica je 7. srpnja 2017. godine upisan i na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi, kao dio zajedničke svjetske baštine 13 zemalja pod nazivom „Bukove prašume u Karpatima i drugim područjima Europe“. Svakako vrijedno spomena je činjenica da park obiluje biljnim vrstama, među kojima se posebno ističu šumske zajednice. Šume sačinjavaju predjeli crnog bora (Pinus nigra), po čijoj smoli „Paklini“ je Paklenica i dobila ime.

Osim borova, šume Paklenice bogate su bukvom (Fagus sylvatica), a tu raste i bir krivulja. Paklenica, po svojoj površini, posjeduje najveći sačuvani šumski kompleks u Dalmaciji. Više od pola parka je prekriveno vegetacijom, a ostatak je krški reljef.

 Okolica Biograda na moru gradoviSplit Dioklecijanova palača  - Ako spomenemo Split u bilo kakvom kontekstu povijesti, kulture ili čak i današnjeg izgleda ovog grada – svi se možemo složiti da će našim mislima dominirati Dioklecijanova palača. Ne treba nas to čuditi, jer je Dioklecijanova palača svojevrsni simbol grada i prva nam je poveznica sa ljepotama Splita, te njegovim povijesnim i kulturnim bogatstvom.

Upoznajte malo bolje Dioklecijanovu palaču, zavirite u neke tajne i uživajte u ljepotama povijesnih činjenica koje nam govore detalji po vanjskim zidovima i unutrašnjim prostorijama.

Dioklecijanova palača je antička palača cara Dioklecijana u Splitu. Sagrađena je oko 300. godine, za vrijeme vladanja rimskog cara Dioklecijana. Dioklecijan je u palači boravio nakon povlačenja s prijestolja (305.g) sve do svoje smrti (316.g).

DioklecijanovaPozdrav Suncu Zadar Pozdrav suncu je instalacija arhitekta Nikole Bašića, smještena u zadarskoj luci u kamenom popločenju gradske rive.

Riva u Zadru postala je turistička atrakcija, i omiljeno je mjesto okupljanja mnogim zadranima, kao i gostima koji dođu u Zadar. Pogled sa rive oduševit će sve koji se prošeću, posebno u večernjim satima kada sunce zalazi, a počinju se paliti svjetlosni efekti u spomenutoj instalaciji.

Pozdrav SuncuCrkva Sv. Donata Zadar Ova zadarska crkva je i zaštitni znak grada, te pripada najpoznatijim i najznačajnijim europskim predromaničkim crkvama.

Izvorno posvećena Svetom Trojstvu, a od 15. stoljeća s današnjim imenom, nazvana po zadarskom biskupu Donatu koji je inicirao gradnju. Crkva je neobičnog cilindričnog oblika, sa dvostrukim unutarnjim prostorom zbog čega se ističe originalnošću i jedinstvenošću. Nismo povezali neke uzore za gradnju, a tek je neki povezuju s krstionicom Karla Velikog ili s crkvom Sv. Vitalea u Ravenni. Ona je ponos i simbol Zadra, s ostacima rimskog foruma u temeljima, grandiozna s obzirom na vrijeme izgradnje. Danas je crkva mjesto održavanja Glazbenih večeri u Donatu zbog svojih izvanrednih akustičkih karakteristika te stoga što je dugo bez sakralne funkcije.

Donat ZadarKatedrala Zadar - Zadarska katedrala svete Stošije, odnosno Anastazije je trobrodna romanička građevina. Ujedno je i najveća crkva u Dalmaciji.

Sagrađena je u dva navrata, u 12. i 13. stoljeću, sa sačuvanom starijom iz 9. i 11. stoljeća, koja se uzdigla na mjestu starokršćanske bazilike. Počeci gradnje zadarske katedrale sežu u daleku povijest, još u 4. ili 5. stoljeće.

Sarkofag s moćima sv. Stošije dao je izraditi zadarski biskup Donat. Čuva se u katedrali na oltaru u sjevernoj apsidi, odnosno u lijevoj lađi crkve. U studenome 1202. godine grad Zadar su nakon opsade osvojili i razorili Mlečani uz pomoć vitezova IV. križarske vojne kada je teško stradala i sama katedrala. Obnova katedrale trajala je kroz čitavo 13. stoljeće, a kada je njezina obnova dovršena, ponovno ju je posvetio, dana 27. svibnja 1285. godine nadbiskup Lovro Periandar.
Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Okolica Šibenika što posjetiti što vidjeti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala