Pozdrav suncu u Zadru

# Pozdrav suncu u Zadru

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Zadar
14.07.2017. 15:42 dodajeIvan

Osim velikog broja povijesnih građevina, zidina i starih luka, Zadar je odnedavno bogatiji za jednu modernu arhitektonsku instalaciju – Pozdrav suncu.
Pozdrav suncu je instalacija arhitekta Nikole Bašića, smještena u zadarskoj luci u kamenom popločenju gradske rive.

Riva u Zadru postala je turistička atrakcija, i omiljeno je mjesto okupljanja mnogim zadranima, kao i gostima koji dođu u Zadar. Pogled sa rive oduševit će sve koji se prošeću, posebno u večernjim satima kada sunce zalazi, a počinju se paliti svjetlosni efekti u spomenutoj instalaciji.

Pozdrav Suncu sačinjen je od 300 višeslojnih staklenih ploča. Ploče su postavljene u istoj razini s kamenim popločenjem rive, i zamišljene su da se po njima hoda. Osim Sunca, koji dominira ovom instalacijom, pažljivo su poredani i ostali planeti Sunčevog sustava. Veličine ploča Sunca i planeta su proporcionalne. Ispod staklenih ploča nalaze se foto-naponski solarni moduli preko kojih se ostvaruje simbolična komunikacija s prirodom. Čitava instalacija je zamišljena tako da ljudi svojim koracima pobuđuju svjetlosne module, koji onda svijetle posebnim ritmom i intenzitetom. Ploče svijetle u različitim bojama i na taj način stvaraju još bolji efekt.

Gradska riva – Pozdrav suncu


Zadarska riva je mjesto za ugodnu šetnju, razgovore i odmor na klupama okrenutim prema moru. Sama po sebi, riva je lijepa i ugodno mjesto za sve koji je posjete. Dodatno je uređena sa dvije moderne instalacije – Pozdrav suncu i Morske orgulje, čime je postala jedna od zapaženijih u svijetu.

Danas je zadarska riva daleko poznata, i mnogi je gosti rado posjete. Poseban je doživljaj vidjeti rivu sa dolazećeg trajekta, u večernjim satima kada se probude svjetlosni efekti.

Kamena obloga rive na najbolji je način uklopljena u ostale kamene strukture grada. Na kamenim oblogama, jako domišljato je uklopljena instalacija koja ni na koji način neće narušiti ljepotu Zadra. Baš naprotiv, Zadar je danas još ljepši – na jedan poseban i jako zanimljiv način.

Kada budete u Zadru, svakako posjetite i rivu, pa se okušajte u koracima po pločama koje će svijetliti zadanim ritmom. Stvorite sebi svjetlosni ugođaj, uživajte u pogledu ka moru i napravite najljepše fotografije sa naše obale. Veselimo se vašem dolasku, i želimo vam ugodan boravak kod nas – u Zadru.  

Preporuka: Morske Orgulje Zadar

Rimski forum Zadar

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Pozdrav suncu u Zadru
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala