Morske orgulje Zadar

# Morske orgulje Zadar

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Zadar
14.07.2017. 16:01 dodajeIvan

Osim prekrasne instalacije – Pozdrav suncu, zadarska riva je bogatija za još jednu neobičnu i nadasve zanimljivu gradnju. Gosti koji dođu na rivu mogu uživati u prekrasnom pogledu, ali i glazbi koju stvaraju morski valovi dok udaraju o zidove rive.
Svirka dolazi iz orgulja smještenih ispod kamene obloge rive. Morske orgulje u Zadru jedinstveno su arhitektonsko ostvarenje. Posebne su i nadasve originalne u svakom pogledu.

Za razliku od običnih orgulja, koje se pogone mjehovima ili zračnim pumpama, zvuk zadarskih orgulja nastaje pod utjecajem energije mora, odnosno valova te plime i oseke. Nalaze se na zapadom dijelu zadarske rive, blago uronjene u more – taman koliko je potrebno da valovi „zasviraju“.

Dio rive gdje se nalaze Morske orgulje i Pozdrav Suncu


Autor Morskih orgulja je ing. Nikola Bašić, koji je ujedno autor i druge poznate instalacije – Pozdrav suncu. Koautori Morskih orgulja su dipl. ing. Ivica Stamać (zadužen za zvuk), dr. prof. Vladimir Andročec (hidraulika) te orguljarski atelier Heferer (koji je ugodio ovaj neobični instrument).

Ovaj dio rive odlično je posjećen. Tu možete doći i uživati u zalazećem suncu, ili možda bojama obližnje instalacije dok vam u pozadini sviraju valovi mora. Zapravo, valovi sviraju u suradnji sa orguljama koje su skrivene ispod kamene površine.

Za kraj nemamo što previše napisati, nego da vas nagovorimo da posjetite Zadar, odnosno zadarsku rivu i uživate u večernjem koncertu uz šarenilo boja koje radi Pozdrav suncu.

Zadarska riva posebna je i svakako je mjesto na koje bi svi trebali doći. Ako vam se ukaže prilika nemojte ju propustiti.

Preporuka: Pozdrav Suncu Zadar , Rimski forum Zadar

Morske orgulje Zadar
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala