Muzej grada Šibenika

# Muzej grada Šibenika

Sjeverna dalmacija

Šibenik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Muzej u Šibeniku utemeljen je 20. prosinca 1925. godine, prigodom obilježavanja tisućite obljetnice hrvatskoga kraljevstva. Smješten je blizu katedrale, u bivšoj Kneževoj palači.
Kneževa palača u svoje vrijeme je bila dio obalnoga obrambenog sustava grada. Izgrađena je u razdoblju od XIII – XIV stoljeća, a danas služi na potpuno drugačiji način.

Muzej grada Šibenika je muzej kompleksnoga tipa. Sastoji se od arheološkog, kulturno-povijesnog i etnografskog odjela. Muzej se bavi prikupljanjem, čuvanjem, obradom i prezentacijama kulturno-povijesne baštine ovoga kraja. U svojim zbirkama, šibenski muzej čuva brojne predmete povijesne vrijednosti, značajne za proučavanje šibenske prošlosti, od najstarijih vremena do današnjih dana.

Muzej svakako vrijedi posjetiti



Cjelokupan fundus Muzeja podijeljen je u sljedeće zbirke: arheološki odjel (posebno njeguje prapovijest, antiku, srednji vijek i podmorsku povijest), kulturno- povijesni odjel i odjel novije povijesti (lapida, starih majstora, starih grafika, oružja, starih fotografija, razglednica, arhivalija, galerijsku, zbirku raritetnih izdanja, arhivalija, kartografsku, numizmatičku, nakita, namještaja, keramike, predmeta svakodnevne upotrebe, liturgijskih predmeta, glazbenih instrumenata). Ukupan broj muzealija je oko 150.000.

Preporuka: Šibenska katedralaSolaris Šibenik

Muzej je ipak najviše značaja postigao u istraživačkoj, izložbenoj i izdavačkoj djelatnosti. Može se pohvaliti brojnim istraženim arheološkim lokalitetima u okolici Šibenika i šibenskom akvatoriju te više od 300 organiziranih izložbenih kataloga. Pored toga u organizaciji Muzeja izdane su brojne edicije izuzetno vrijedne za rasvjetljavanje prošlosti Krešimirovog grada, najstarijeg hrvatskog grada na Jadranu.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Muzej grada Šibenika
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala