Crkva Svetog Donata Zadar

# Crkva Svetog Donata Zadar

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Svetog Donata Zadar


Ova zadarska crkva je i zaštitni znak grada, te pripada najpoznatijim i najznačajnijim europskim predromaničkim crkvama.

Izvorno posvećena Svetom Trojstvu, a od 15. stoljeća s današnjim imenom, nazvana po zadarskom biskupu Donatu koji je inicirao gradnju. Crkva je neobičnog cilindričnog oblika, sa dvostrukim unutarnjim prostorom zbog čega se ističe originalnošću i jedinstvenošću. Nismo povezali neke uzore za gradnju, a tek je neki povezuju s krstionicom Karla Velikog ili s crkvom Sv. Vitalea u Ravenni. Ona je ponos i simbol Zadra, s ostacima rimskog foruma u temeljima, grandiozna s obzirom na vrijeme izgradnje. Danas je crkva mjesto održavanja Glazbenih večeri u Donatu zbog svojih izvanrednih akustičkih karakteristika te stoga što je dugo bez sakralne funkcije.

Crkva Svetog Donata je vrijedan spomenik predromaničkog graditeljstva ranog srednjeg vijeka, odnosno gradnje u 9. stoljeću, u Hrvatskoj i simbol je grada Zadra.

Po tipu gradnje slijedi oblike dvorskih crkava kružnog tlocrta od ranobizantskog do karolinškog razdoblja. Ipak, po svojoj gruboj monumentalnosti, sa visinom od 27 metara, i širinom od 22 metra, neobičnom cilindričnom obliku i dvostrukim unutrašnjim prostorom ističe se originalnošću. Prema predaji sagradio ju je zadarski biskup sveti Donat u 9. stoljeću, a spominje je u 10. stoljeću u svom glasovitom djelu "O upravljanju državom" bizantski car Konstantin Porfirogenet. Izvorno je bila posvećena Svetom Trojstvu, a imenom Svetog Donata počela se nazivati tek od 15. stoljeća.



Jedna je od rijetkih građevina iz ranog hrvatskog kraljevstva koja je uspjela preživjeti Mongolsku invaziju na ova područja u 13. stoljeću. Zbog toga se smatra važnim kulturnim nasljeđem.

Zanimljiva je činjenica da je za potrebe gradnje crkve korišten ruševan rimski forum, čiji su ostaci korišteni za ukrašavanje same građevine. Naknadnim istraživanjima utvrđeno je i da sama crkva leži na temeljima na kojima se nekada taj forum nalazio. Unutrašnjost crkve jednostavno je ukrašena sa samo dvije rimske kolone 'recikllirane' iz foruma.

Crkva se nije koristila u sakralne svrhe već više od dvjesto godina. Od 1880. godine u crkvi svetog Donata izvodili su se zaštitni i restauratorski radovi. Ta se godina stoga vodi kao godina osnutka zadarskog Arheološkog muzeja, iako je službeno vrijeme u kojem je Arheološki muzej boravio u crkvi, bilo od 1893. do 1954. godine. Tada je muzej preseljen u zgradu bivšeg Zavoda svetog Dimitrija, odnosno današnjeg Sveučilišta u Zadru.

Zbog iznimnih akustičnih karakteristika ove crkve, danas se u unutrašnjem prostoru izvode različiti glazbeni programi, a najpoznatiji od njih svakako su 'Glazbene večeru Sv. Donatu'.

Crkva svetog Donata danas je prepoznatljivi simbol grada Zadra i nezaobilazna postaja za sve posjetitelje. Djeca do 10 godina, invalidi domovinskog rata te slijepe i slabovidne osobe ne plaćaju ulaznicu. Djeca do 10 godina i odrasli za ulaznicu će trebati izdvojiti 20 kuna, dok je ulaznica za studente, učenike i umirovljenike 12 kuna.

Radno vrijeme tijekom travnja, svibnja i listopada je od 9 do 17 sati. U lipnju do 21, a srpnju i kolovozu do 22 sata. Izvan sezone, od studenog do kraja ožujka, muzej se otvara samo po najavi.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Svetog Donata Zadar
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala