Crkva Svetog Šime Zadar

# Crkva Svetog Šime Zadar

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Crkva Svetog Šime ZadarCrkva svetog Šime u Zadru je nadasve neobična, što možemo objasniti oblikom koji se godinama mijenjao. Prvobitno je ova crkva izgrađena u obliku starokršćanske trobrodne bazilike, da bi dobila gotički izgled, a kasnije zanimljive detalje provincijskog baroka. Na glavnom oltaru crkve se nalazi srebrna škrinja svetog Šime iz 1380. godine. Škrinja je zlatarsko djelo velike vrijednosti. Dala ju je napraviti ugarsko-hrvatska kraljica Elizabeta za relikviju svetog Šime. Škrinju je izradio zlatar Franjo iz Milana, nastanjen u Zadru. Južno od crkve nalazi se rimski stup postavljen 1729. godine, a sastavljen je od dvaju stupova gradskog hrama što su se do tada bili sačuvali na kapitoliju na Forumu.

Ranokršćanska crkva svetog Stjepana Prvomučenika promijenila je titular 1632. godine, otkad se u njoj čuvaju moći najpopularnijeg zadarskog sveca svetog Šime.

Kako smo već spomenuli, crkva je izvorno bila sagrađena već u V. stoljeću kao trobrodna bazilika s polukružnim istaknutim svetištem na istočnoj strani. Kasnije je crkva u više navrata bila pregrađivana i nadograđivana.

Danas je svakako zanimljivo spomenuti glavni oltar u crkvi, na kojem se nalazi pozlaćena srebrena škrinja svetog Šime. Ovo umjetničko djelo nastalo je 1380. godine, a škrinju je izradio zlatar Franjo. Škrinja je zlatarsko djelo velike vrijednosti i vrhunsko je djelo zadarskog srednjovjekovnog zlatarstva. U škrinji se nalazi pohranjena svečeva relikvija. Izradu škrinje milanskom je zlataru Franji, prema sačuvanom ugovoru iz 1377. godine, povjerila hrvatsko-ugarska kraljica Elizabeta, kći bosanskog bana Stjepana Kotromanića i žena kralja Ludovika Velikog Anžuvinca.

U škrinji se i danas čuvaju iznimno vrijedni zavjetni darovi iz različitih povijesnih razdoblja, a najvrjednija je kraljičina kruna, izuzetan gotički zlatarski i draguljarski rad.

Crkva Svetog Šime Zadar
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala