Crkva Presvetog Srca Isusova Zadar

# Crkva Presvetog Srca Isusova Zadar

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Župa temelji svoje početke otvaranjem kapele Srca Isusova u svibnju 1933., u kući obitelji Dobrović, koju je dao urediti ondašnji zadarski nadbiskup Petar Dujam Munzani. Izgradnjom mosta 1922. između zadarskog poluotoka i današnje Branimirove obale, tj. Brodarice i Voštarnice, kao i porastom stanovništva koje se početverostručilo, tadašnji zadarski nadbiskup  odgovorio je potrebama svojih vjernika te dekretom od 12. prosinca 1933. osnovao novu župu Presvetog Srca Isusova koja je počela pastoralno djelovati od 1. siječnja 1934. Prvim župnikom imenovan je don Francesco Volpe, inače župni pomoćnik u župi sv. Stošije. Nakon ratnog vihora koji je opustošio grad Zadar, ondašnji generalni vikar mons. Mate Garković dodijelio je  župu na privremenu upravu franjevcima zadarske Provincije sv. Jerolima, od  9. veljače 1948., a na trajno vodstvo župa je zadarskim franjevcima povjerena 8. listopada 1964. Nakon dugih i mučnih godina pregovaranja konačno su tadašnje komunističke vlasti u Zadru, u lipnju 1983. denacionalizirale dio zgrade i dodijelile građevinsku dozvolu za rekonstrukciju postojeće zgrade i za izgradnju nove župne crkve.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Crkva Presvetog Srca Isusova Zadar
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala