Veličanstveni slapovi nacionalnog parka Krka

# Veličanstveni slapovi nacionalnog parka Krka

Sjeverna dalmacija

Skradin

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Nacionalni park Krka, poznat po veličanstvenim slapovima, smješten je u blizini Skradina na području Šibensko-kninske županije. Drugi najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj turistima ima za ponuditi brojne vrijednosti, od iznimno sačuvane prirode i predivnog krajolika do kulturnih znamenitosti i aktivnog odmora. Ukoliko ste ljubitelj prirode ili pak volite istraživati kulturu lokalnog stanovništva, NP Krka je idealna destinacija za vas.
Park obuhvaća 109 km² površine toka rijeke Krke i donjeg toka rijeke Čikole, a duljina toka rijeke Krke iznosi 72.5 km što je svrstava u 22. rijeku po dužini u Hrvatskoj. Značajni su njezini slapovi koji imaju ukupni pad od 225 metara.

Jedna od važnijih stvari, koju ljudi često zaborave spomenuti, je i predivni gradić Skradin s kojim počinje skoro svaki izlet za NP Krku. S nešto manje od 500 stanovnika Skradin nudi povijest i kulturnu baštinu kojoj bi mogli pozavidjeti mnogi veći gradovi. 

Iz Skradina postoji nekoliko brodskih linija koje direktno voze do slapova, a prijevoz je uključen u cijenu karte. U vožnji koja traje manje od pola sata možete uživati u prekrasnoj obali Krke, a možete vidjeti i pokojeg labuda. Ukoliko imate avanturistički duh, do NP Krke možete doći planinarskom ili biciklističkom stazom. Preporuka je da park posjetite što ranije tako da možete uživati u šumu slapova i predivnoj prirodi.

Najduži slapovi rijeke Krke pod nazivom Skradinski buk su vjerojatno glavni razlog vašeg posjeta ovom nacionalnom parku. S preko 17 stepnica i ukupnom visinskom razlikom od 45 m, Skradinski buk opravdava svoju titulu najljepše prirodne ljepote u Hrvatskoj. U podnožju Skradinskog buka je omogućeno kupanje, pa se možete rashladiti nakon dugog razgledavanja Krke koja zaista ima brojne stvari koje se ne smiju propustiti. Jedna od tih stvari je i etno selo u kojem možete vidjeti kamene vodenice iz 19. stoljeća te brojne predmete koje je u prošlosti koristilo lokalno stanovništvo. 

NP Krka ima i bogatu gastronomsku ponudu, tako da možete probati lokalne specijalitete od kojih definitivno ne smijete propustiti pršut i sir.

Uz stazu koja se prostire cijelim nacionalnim parkom, nalaze se edukativni panoi na kojima se mogu pročitati brojne zanimljivosti koje se vežu uz Krku.

O vrijednostima koje NP Krka ima za ponuditi bi se mogla napisati cijela knjiga, ako ne i više njih, ali ništa ne može zamijeniti neopisivo iskustvo izleta u ovaj nacionalni park.

Nacionalni Park Krka ime je dobio po rijeci Krka koja je sastavni dio parka. Rijeka, svojim prolazom kroz prirodu, radi jedan prelijepi ugođaj, na pojedinim mjestima i slapove koji naprosto očaravaju. Po slapovima je park i poznat, pa je najviše posjećen u ljetnim mjesecima, za vrijem vrućina. Ovdje se mnogi dođu rashladiti, ali i uživati u prirodnom zelenilu okolnih krošnji, te plavo-zelenim bojama rijeke Krke.

Nacionalni park se nalazi tek par kilometara sjeveroistočno od Šibenika, i površinom obuhvaća područje uz rijeku Krku. Nacionalni park prati tok rijeke, od izvora u podnožju planine Dinare, pa sve kanjonom koji teče, te Prokljansko jezero i do Šibenskog zaljeva. Površina parka je 109 kvadratnih kilometara, od čega nekih 25 kvadratnih kilometara čini vodena površina, a ostatak (veći dio) čini kopno.

Prirodne ljepote parka najviše se ogledaju u slapovima rijeke Krke, kojih ima 7 i zajedno čine prirodni krški fenomen. Najljepšu prirodnu „predstavu“ možete doživjeti u proljeće i na ljeto, kada su slapovi u punom sjaju, a temperature dozvoljavaju osvježenje u vodi, u neposrednoj blizini slapova.Nacionalni Park Krka – Osnivanje parka i zanimljivi detaljiNacionalni Park Krka službeno je zasnovan 24. siječnja 1985. godine, i sedmi je po redu nacionalni park u Hrvatskoj. Kako smo već prije napisali, park Krka je poznat po velikom broju jezera i slapova.

Zanimljivo je spomenuti da je Hidroelektrana Jaruga ispod slapa Skradinskog buka, druga najstarija hidroelektrana u svijetu, i prva najstarija u Europi. Hidroelektrana je sagrađena 28. kolovoza 1895. godine, samo tri dana nakon hidroelektrane na slapovima Niagare, koja je i najstarija hidroelektrana u svijetu.

Slapovi Krke (oni veći) su: Bilušića buk, Brljanski slap, Manojlovac, Rošnjak, Miljacka, Roški slap i Skradinski buk. Svaki od njih je poseban i krasi park svojom ljepotom i dinamikom strujanja vode. Podno slapova nalaze se prirodna kupališta, koja su u ljetnim mjesecima popunjena i glavno su zanimanje posjetilaca parka.

Prirodna bogatstva parkaNacionalni park je odlično sačuvano prirodno okruženje, obogaćeno tokovima dviju rijeka – Krke i Čikole, te raznolikim biljnim i životinjskim svijetom. Namjena parka je prije svega znanstvena, kulturna, odgojno-obrazovna i rekreativna, ali se zbog velike zainteresiranosti turista djelatnost proširila i na turističku.

Pogledajte cjenik i radno vrijeme parka za 2018. godinu.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Veličanstveni slapovi nacionalnog parka Krka
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala