Trg Republike u Splitu – Prokurative

# Trg Republike u Splitu – Prokurative

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Split
03.08.2017. 09:07 dodajeIvan

Split je poznat po brojnim znamenitostima i mnoštvom događanja. Među splitske građevine, točnije mjesta u gradu svakako moramo spomenuti i građevni projekt Prokurative.
Prokurative, ili službeno Trg Republike, glasoviti je mediteranski trg u središtu grada Splita. Nalazi se zapadno od Dioklecijanove palače, a poznat je kao pozornica kulturnih zbivanja u gradu pod Marjanom. To je mjesto na kojem se već gotovo pedeset godina održava i tradicionalni festival zabavne glazbe "Split".

Izgradnja trga u dva navrata


Izgradnja ovog trga u Splitu odvila se kroz dva vremenska razdoblja.

Prvi put je izgradnja trajala od 1863. do 1867., kada je načelnik dr. Bajamonti želio od Splita stvoriti Grad budućnosti. Baš s tim u cilju je trud uložio u izgradnju i uređenje Splita kako bi od zapuštenog provincijskog gradića stvorio mali napredni europski grad.

Rukovođen geslom „Htjeti je moći“ odmah po stupanju na dužnost općinskog načelnika, dao se na realizaciju svojih planova. U tu svrhu osnovao je društvo "Associazione dalmatica" (Dalmatinska udruga).

Kazališna zgrada - izgrađena na Marmontovoj poljani činila je okosnicu budućeg sklopa Prokurativa. "Teatro Bajamonti" svečano je otvoren 27. prosinca 1859. godine. Daljnji Bajamontijev plan bila je izgradnja dvaju krila, građevnog sklopa zvanog Prokurative prema znamenitim venecijanskim Procurativama.

Na žalost, na dan 15. svibanj 1882. godine Bajamontijevo kazalište je uništeno u požaru. Tada je stradala i zgrada, koja je kasnije obnovljena, ali ne u svom izvornom obliku.

U razdoblju od 1863. do 1867. godine građeno je zapadno krilo kompleksa u neorenesansnom stilu prema projektu arhitekta G. B. Medune.

Godine 1899., na južnoj strani Marmontove poljane je podignuta ograda od kamenih stupića, izrađenih još za vrijeme Bajamontija. Godine 1905. obnavljalo se zapadno krilo i tom su prilikom dodani cementni maskeroni i frizevi.

Drugo razdoblje gradnje odvijalo se između 1909. i 1928. godine, sa početkom izgradnje istočnog krila Prokurative.

Izgradnja istočnog krila Prokurativa započela je 1909. godine, ali se i ovaj projekt odvijao u dva perioda; od 1909. do 1911. i od 1927. do 1928. godine.

Danas je ovaj trg jedan od ljepših u Splitu i dalje. Mjesto je koje mnogi posjete i rado dođu da razgledaju. Šarenilo fasada, koje okružuju središnji dio, daju pravi dojam povijesnog izgleda i truda da se od Splita načini grad kakav je on danas.

Trg Prokurative u kratkim crtama


Ako želite saznati više o trgu, uživati u detaljima i zamisliti se u tom povijesnom trenutku – posjetite Split i dođite na trg. Najbolji doživljaj dobit ćete kada dođete na ovo mjesto, pa sami pogledate objekte u njihovoj punoj ljepoti.

Do tada, pročitajte kratke smjernice – gdje se trg nalazi, kada je izgrađen i kakve je značajne trenutke doživio kroz povijest postojanja.

Prokurative čine veliki trg smješten zapadno od Rive, kojega nalik venecijanskom Trgu svetog Marka s tri strane okružuju neorenesansne zgrade s lukovima po kojima je i trg dobio svoje ime. Trg je otvoren jedino prema jugu, pružajući prekrasan pogled prema luci i Rivi. Danas je omiljeno mjesto okupljanja mnogih splićana, kao i gostiju koji posjete ovaj dalmatinski grad.

Gradnju Prokurativa je sredinom 19. stoljeća inicirao jedan od najpoznatijih gradonačelnika u povijesti grada Antonio Bajamonti. On je naime želio pokazati da je Split svim svojim bićem oslonjen na talijanske tradicije. Tako je trg i dobio kolonadu poput venecijanske, i reljefe nad prozorima koji prizivaju antičke i renesansne utjecaje. Bajamonti je na trgu napravio i svoje veliko kazalište, koje je uništeno u požaru.

Trg je odavno etabliran kao odlična pozornica za kulturna događanja, posebno festival zabavne glazbe. Obližnji kafići i restorani učini su ga popularnim okupljalištem Splićana. Sastavni dio Prokurativa je i plato južno od njih, na kojem je do 1947. stajala velika neoklasična fontana. Fontanu su uništile komunističke vlasti, zbog navodne povezanosti s talijanskom vlašću u Splitu i Dalmaciji.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Trg Republike u Splitu – Prokurative
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala