Park prirode Vransko jezero

# Park prirode Vransko jezero

Sjeverna dalmacija

Pakoštane

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Pakoštane
09.02.2017. 14:18 dodajeIda

Park prirode Vransko jezero proglašeno je parkom 1999. Godine i obuhvaća 57 kilometara kvadratnih. Vransko je jezero najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, a nastalo je kao krško polje koje se ispunilo vodom. Jezero je kriptodepresija, što znači da je površina iznad morske razine, dok je dno ispod morske površine. Jezero je duboko od 2 do 5 metara, i s obzirom da je blizu moru, podzemnim putem morska voda prodire do jezera i čini ga blago slanim. Jezero prikuplja mnogo oborinske vode i vode iz okolnih rječica.

Jezero je stanište močvarnih biljnih vrsta koje čine oko trećinu od 148 biljnih vrsta koje žive na području parka. Prisutne su i crnogorične šume poput šuma alepskog bora koje su zasađene na južnom dijelu jezera. Na sjevernom dijelu parka nalaze se šume hrasta crnike i makije.

Zbog miješanja slatke i slane vode, u jezeru živi i mješavina riba. Zbog ljudskog djelovanja, samo su 2 vrste još autohtone, to su jegulja i riječna babica, a ostalih 15 vrsta je uneseno radi uzgoja ili slučajno. Tu su još i som, šaran, babuška, cipal, lubin i druge vrste.

Od životinjskih vrsta najviše je zelenih žaba i smeđih krastača, te se mogu naći i daždevnjaci. Park je dom 19 vrsta gmazova poput kornjača, guštera i zmija. Neki od vrsta su obična čančara, kućni macaklin, bjelouške, bjelice i druge. Park je proglašen vrijednim ornitološkim područjem još 1983. Zbog mnogobrojnih ptica koje se ovdje gnijezde i prezimljavaju.

U parku prirode Vransko jezero nalaze se i stare građevine poput kasnoantičke kule Osridak koja datira iz 4. stoljeća. Kula je služila u vojne svrhe kao osmatračnica i sklonište od lošeg vremena.  Tu je još i mletačka kula Osridak iz 15. stoljeća i ostaci sličnih mletačkih objekata koji su služili za obranu od Osmanlija. Tu su još i ostaci benediktinskog samostana i turskog odmorišta i svratišta.

Foto: www.parkovihrvatske.hr
Najveće prirodno jezero u Hrvatskoj (Vransko jezero) je prirodni fenomen i mjesto koje posjećuju brojni turisti, sportski ribolovci i ljubitelji prirode.

Jezero se nalazi između dva povijesna grada Zadra i Šibenika. Vransko jezero, zajedno sa okolnim područjem, 1999. proglašeno je Parkom Prirode. Nastalo je potapanjem krškog polja, pojavom kriptodepresije. Vransko jezero nadopunjava se s par prirodnih manjih izvora. Na ovom području obitavaju mnoge rijetke ptice močvarice. Jezero obiluje raznovrsnom slatkovodnom ribom i zato je mali raj za sportske ribolovce. Posebno je vrijedan stanovnik jezera sredozemna podvrsta crvenperke (Scardinius erythrophtalamus), za koju smatramo da se u cijeloj Hrvatskoj nalazi samo u ovom jezeru.Laganom šetnjom ili vožnjom biciklističkim stazama, posjetitelji će uživati u prirodnom okruženju Vranskog jezera, te se pobliže upoznati sa bogatim biljnim i životinjskim svijetom.

Poučne staze uz Vransko jezeroPoučne staze posebno su uređene, da posjetitelji uživaju u prirodi, ali i da nauče nešto o okruženju u kojem e nalaze.

Poučna staza Ptice Vranskog jezera predstavljena je ornitološkom rezervatu na samom Vranskom jezeru. Za vrijeme šetnje ovom stazom vaš pogled se pruža na tršćake Vranskog jezera. U tim gustim tršćacima obitavaju razne vrste ptica, među kojima možemo izdvojiti čaplju dangubu (koja je zaštitni znak Vranskog jezera), ili čak ugroženog malog vranca kojemu je Vransko jezero jedino stalno gnjezdilište u Hrvatskoj.

Table postavljene uz stazu upoznat će vas sa raznolikim biljnim i životinjskim svijetom koji obitava u Vranskom jezeru i njegovoj blizini.

Poučna staza vidikovac Kamenjak daje odličan pogled na cijelo Vransko jezero, Drage, Pakoštane, Pirovac, Betinu, Murter, te cijeli kornatski arhipelag i brojne veće i manje otoke u njemu. Osim prelijepog pogleda, table postavljene uz stazu upoznat će vas sa zanimljivim povijesnim detaljima, kulturom ovoga kraja, narodnim običajima i prirodnim značajkama Parka prirode.

Poučna botanička staza postavljena je uz kružnu planinarsko-pješačku stazu koja prolazi sve od vidikovca Kamenjak, kroz kanjon Mernjača do pristaništa Bašinka te dalje kanjonom Orlja draga i natrag do Kamenjaka, radeći kružni dio. Staza će predstaviti tipičan ambijent krša, a šetnjom kroz stazu možete saznati razne zanimljivosti o karakterističnim biljkama koje ovdje obitavaju.

Poučna staza o ribama postavljena je u lučici Prosika. Na suhozidu je postavljeno 5 edukativnih ploča koje podučavaju o ribama Vranskog jezera. Na pločama možete pročitati koje su ribe živjele u Vranskom jezeru prije nego što se umiješao čovjek. Napisani su i zanimljivi detalji o ribljim vrstama koje su unesene u Vransko jezero radi ribolova ili pak slučajnim unosom, kao i o ribama koje ulaze u jezero kroz kanal Prosiku, Jugovir ili pukotine u vapnenačkom grebenu. Ako prošećete ovom stazom, možete dosta toga saznati o jegulji, riječnoj babici, šaranu, somu, štuki, babuški i gambuziji.

Poučna staza Modrave – kanal Prosika, nekadašnji je najveći maslinik na istočnoj obali Jadrana. Kanal Prosika najsloženiji je arhitektonski projekt u tadašnje vrijeme na ovom području. Krećući se ovom stazom, možete saznati zanimljive detalje o nekim životinjskim vrstama koje obitavaju na kršu. Saznajte ponešto o najdužoj europskoj zmiji te kornjači čančari.

Poučna staza Ptice grabljivice nalazi se na dijelu panoramske biciklističke staze. Sa ove staze pruža se prekrasan pogled na Vransko jezero. Prateći stazu, od kamene promatračnice na Majdanu do drvene promatračnice udaljene 6 km, možete dosta toga naučiti o raznim vrstama ptica grabljivica te njihovim međusobnim sličnostima i razlikama. Posjetitelji će dobiti jasan uvid o značaju tih ptica u složenom ekosustavu kakav je Vransko jezero.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Park prirode Vransko jezero
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala