Vransko jezero Cres, legenda, karta, dubina, kupanje i pecanje u jezeru

# Vransko jezero Cres, legenda, karta, dubina, kupanje i pecanje u jezeru

Kvarner

Cres (otok Cres)

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Vransko jezero se nalazi točno negdje po sredini otoka Cresa i najveće otočko jezero u Hrvatskoj, površine je 5,5 km² i prirodni je fenomen za otok Cres koji je općenito bezvodan a jezero je  golem prirodni rezervoar koji sadrži više od 200 milijuna m³ slatke vode. Vodostaj Vranskog jezera je na visini od 13 metara iznad razine mora što znači da je kriptodepresija, apsolutna dubina jezera je 74 metra i jedno od najdubljih slatkovodnih jezera u Europi.

Vransko jezero legenda



Za Vransko jezero se vezuju razne priče i bajke o njegovom nastanku i bićima koji žive u i oko njega. Prema pradavnim vjerovanjima najčešći stanovnici tih spilja su vile.

Legenda o postanku Vranskog jezera govori da je ono nekad bilo veliko polje u vlasništvu dviju sestara Gavanki. Jedna sestra je bila bogata i škrta, a druga je bila siromašna. Bogata sestra se osilila i počela otimati posjed drugoj, a okrutno i škrto je postupala i prema siromasima. Radi toga je na nju pala božja kazna, potres i potop. Razrušen joj je i potopljen zamak. Ostaci zamka se prema priči i danas vide duboko na dnu jezera i samo se katkada, za oluja, čuje zvonjava iz vodenih dubina. 

Vransko jezero Cres kupanje



Na Vranskom jezeru nije dozvoljeno kupanje jer služi kao izvor pitke vode za otok.

Vransko jezero Cres pecanje ribolov



Pecanje u jezeru je također zabranjeno nakon nestanka zagrebačkoga poduzetnika Vinka Hotka otvorio je pitanje sigurnosti i zaštite jezera kojem je formalno zabranjen pristup kao i ribolov na njemu iako se zabrana često krši. 


Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi




Vransko jezero Cres, legenda, karta, dubina, kupanje i pecanje u jezeru
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala