Park prirode Učka

# Park prirode Učka

Kvarner

Rijeka

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Rijeka
09.02.2017. 14:39 dodajeIda

Park prirode Učka nalazi se u planini Učki u blizini grada Rijeke i kvarnerskog područja. Proglašen je zaštićenim područjem 1999. godine i prostire se na 160 kilometara kvadratnih. Najviši vrhovi parka i planine su Vojak s 1396m i Veliki Planik s 1272m.
Park je prepoznatljiv po unikatnom reljefu i stijenama koje su nastale prije oko 140 milijuna godina taloženjem ostataka organizama koji su živjeli u oceanu, koji je tada prekrivao ovo područje. Talog se tijekom vremena pretvorio u vapnenac. Radom tektonskih ploča izdigli su se masivni slojevi i stvorili planinske lance Alpa i Dinarida, čiji je dio i planina Učka. Kanjon Vela draga je posebno geomorfološko područje i spomenik prirode. Odlikuju ga vapnenački stupovi i stijene koje su nastale taloženjem vapnenca, i zatim naknadnim tektonskim izdizanjem i pucanjem. Kanjon je vrlo atraktivan za slobodno penjanje te je jedan od najpopularnijih destinacija za ovaj sport u Hrvatskoj.

Flora i biljne zajednice Parka prirode UčkaDijelovi Učke i Ćićarije koji pripadaju zoni bukovih šuma na prvi pogled se čine kao kontinentalni prostoru Primorsko-goranske i Istarske županije, no to nije tako. Ovaj se prostor odlikuje svojim posebnim prirodnim obilježjima. Ćićarija, i naročito Učka, predstavljaju posebne, izolirane mediteranske planine. Bukove šume u ovom dijelu strše kao otoci iznad submediteranskog područja. One nisu u kontinuitetu povezane sa kontinentalnim prostranstvima bukovih šuma.

Zanimljivo je istaknuti da su neka teže pristupačna područja Učke i Ćićarije još i danas nedovoljno istražena. Tek su nedavno krenula sustavna istraživanja flore kako bi se obnovilo i produbilo znanje o pojedinim vrstama i njihovoj rasprostranjenosti. Ovim se želi na vrijeme reagirati u kontekstu očuvanja prirodne raznolikosti u svakom smislu.

Fauna Parka prirode UčkaUčka i Ćićarija imaju poseban geografski položaj koji pruža raznolikost i visinsku rasprostranjenost. Sve to je imalo utjecaj i na životinjski svijet, koji se razvio po pravilima prirode tog područja.

I fauna je nedovoljno istražena, što se treba što prije promijeniti. Provođenje znanstvenih istraživanja je neophodno, da bi se dobili točni podaci o stanju faune u Parku.Učka je najviša  planina Istre i na njenom najvišem vrhu Vojaku nalazi se kamena kula s koje se proteže panoramski pogled na Istru, otoke sjevernog Jadrana, Veneciju i Alpe. Učka je posebna po endemskoj biljnoj vrsti učkarskom zvončiću, ali isto tako i bjeloglavom supu i surlom orlu, koji su gotovo nestali iz Europe. Posjetitelji mogu i prošetati poučnim stazama Plas i Vela draga koje su duge oko 2 kilometra.


Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Park prirode Učka
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala