Park prirode Lastovsko otočje

# Park prirode Lastovsko otočje

Južna dalmacija

Lastovo (otok)

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lastovo
09.02.2017. 15:27 dodajeIda

Park prirode Lastovsko otočje skupina je od 44 otoka i otočića. Parkom je proglašen 2006. godine i najmlađi je park prirode u Hrvatskoj. Prostire se na 53 kvadratna kilometra površine i 143 kilometra morske površine. Sastoji se od otočne skupine Lastovnjaci i Vrhovnjaci i otoka Sušca.
Jedinstvena ljepota otočja rezultat je mora i primorja koje je utjecalo na floru i faunu. Bogata raznolikost parka je i u 703 biljne vrste na otočju od kojih je 53 ugroženo. Od životinja na ovom je staništu 141 vrsta od kojih je 71 ugrožena vrsta. Na području parka živi lastovska gušterica, eleonorin sokol i neke vrste šišmiša. Park je poznat i po bogatom podvodnom svijetu prepunom koraljima, spužvama i plaštenjacima. U podmorju obitavaju hlapovi, rakovice, jastozi i slični mekušci. U parku se mogu pronaći i riblje vrste poput tune, zubaca i ostale plave ribe, ali i dupini. Morska flora parka ponosi se s čak 238 vrsta, poput fotofine alge, morske cvjetnice i vrlo rijetke zelene alge.

U parku, tj. najvećem otoku nalazi se i nekoliko naselja u kojima ljudi žive na tradicionalan način i u suživotu s prirodom. U naseljima su očuvane mnoge stare crkvice i kuće kao spomenik mirnijeg i polaganijeg života koji nije iščeznuo iz ovog kraja. 


Park prirode Lastovsko otočje
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala