Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje

# Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje

Središnja Hrvatska

Samobor

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Samobor
09.02.2017. 15:54 dodajeIda

Park prirode Žumberak nalazi se u Samoborskom gorju u Zagrebačkoj županiji. Parkom je proglašen 1999. godine i prostire se na 350 kvadratnih kilometara. Park se proteže na jednom dijelu brdskog područja Žumberačkog i Samoborskog gorja oko 30km jugozapadno od Zagreba. Žumberačko je gorje zapadnije i višlje te čini prirodnu granicu s Republikom Slovenijom, dok je Samoborsko gorje niže. Stijene parka stare su oko 250 milijuna godina, i gotovo 90% parka prekrivaju kršne stijene. Kao rezultat ovakvog geomorfološkog razvoja, park je prepun špilja, jama i ponikvi. Od prapovijesti na ovom je razdoblju bio prisutan čovjek, pa postoje i mnoga arheološka nalazišta koja datiraju iz svih povijesnih razdoblja.

Biljna raznolikost parka uključuje vrste poput blagajevog likovca, kaćuna, božikovina, božura, perunike, karanfila i drugih vrsta. Od životinjskih vrsta tu su medvjedi, vukovi, jastreb kokošar, pjegavi daždevnjak, poskok, bjelouška i mnoge druge zmijske vrste.

Od brojnih arheoloških nalazišta tu su arheološki park Budinjak i poučna staza od 4km koja turiste upoznaje s ostacima starih naselja i antičkom groblju na tom području. Tu je još i stari grad Okić koji je srednjovjekovni grad u blizini Samobora. Uz to tu je i stari grad Žumberak koji je sagrađen u srednjem vijeku, jama Jazovka koja je osim po prirodnoj ljepoti poznata i kao masovna grobnica iz Drugog svjetskog rata.

Sportske aktivnost na području parka uključuju biciklizam, zimske sportove, jahanje i planinarenje. Staze koje vode kroz gorje idealne su za planinarenje i šetnje. U parku su uređene i 4 biciklističke staze od kojih svaka ima oko 50km kroz cijeli park. Na području parka nema uređenih skijališta pa je taj sport nemoguć, no na gorju Plešivica već se stoljeće održava natjecanje u sanjkanju i sanjkaška staza. Uređene staze parka omogućuju i rekreacijsko jahanje te školu jahanja i jahanje na poniju za djecu. Za one odvažnije, bogato špiljsko područje parka dovelo je do popularnosti speleologije i penjanja na području parka u kojem djeluje i speleološki klub Samobor.


Foto: parkovihrvatske.hr
Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala