Okolica Makarske što posjetiti što vidjeti

# Okolica Makarske što posjetiti što vidjeti

Srednja dalmacija

Makarska

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Donosimo vam popis najpoznatijih znamenitosti i lokacija koje trebate posjetiti ako se nalazite u Makarskoj ili okolnim mjestima i gradovima Makarske rivijere u regiji Južna Dalmacija i prijedloge što raditi u Makarskoj ili gdje naći apartmane u Makarskoj.

Najljepše plaže MakarskaGraska plaža Makarska Noćni klubovi, restorani i kafići. To je samo manji dio ponude na glavnoj plaži u Makarskoj. U samom centru grada zaista ćete uživati. Naše plaže vole mladi i stari. Ovdje se dobro osjećaju i parovi sa djecom, jer za svakoga nudimo po nešto. Plaža je prelijepa, ali to ostavljamo vama da ocijenite kada dođete i uvjerite se. Nudimo sve što svjetski poznate plaže nude. Od dnevnog odmora, pa sve do noćnih tuluma. Na našim plažama doslovno ima mjesta za svakoga. Gradska plaža najposjećenija je, nudi mnogo sadržaja i opremljena je u potpunosti.

 Plaža Ramova Makarska. Jedna od popularnijih plaža u Makarskoj je svakako i ova. Plaža Blace-Ramova nalazi se na izbačenom dijelu kopna, pa je okupana sa tri strane. Prelijepa plaža i čisto more najkraći su opis plaže. Ipak, ima tu još mnogo toga. Lijepo uređeni bar na plaži, ležaljke i suncobrani. Ova plaža iako je u Makarskoj, podsjeća na neku tropsku plažu, kakve viđamo samo u filmovima. Plaža je sačinjena od manjih oblutaka, ima lijepo i čisto more, koje je uz to i ugodno toplo. 

 Plaža Nugal Makarska Izdvojena od svih plaža u Makarskoj, plaža Nugal ima pomalo drugačije goste. Ovo je nudistička plaža koja je kao FKK označena i na kartama, izdvojena je i skrovita od znatiželjnih pogleda, slovi kao najljepša nudistička plaža na Jadranu. Prekrasna šljunčana plaža, skrivena između litica s borovom šumom u pozadini. Plaža nudi potrebnu intimu gostima, mir i tišinu. Ovdje dođu oni kojima je gužve preko glave, osobe željne odmora i slobodnog duha. Nugal je možda i najpoznatija plaža za nudiste u Makarskoj. 

 Nacionalni park Mljet proglašen je 11. studenog 1960. godine, i svojom površinom obuhvaća sjeverozapadni dio otoka Mljeta, i okolni dio mora.

NP Mljet predstavlja prvi institucionalizirani pokušaj zaštite izvornog ekosustava na Jadranu.

Park svojom površinom obuhvaća zapadnu trećinu otoka Mljeta. Granice parka sežu od područja Crna klada do najzapadnije točke otoka, rta Goli. U sastavu nacionalnog parka nalaze se i neka naselja: Polače (glavna turistička i putnička luka), Goveđari (najstarije naselje na Jezerima), Soline (malo mjesto na ulazu u Veliko jezero) i Pristanište (mjesto s poštanskim uredom i upravom nacionalnog parka) te Pomena (mjesto s jedinim hotelom na otoku).

 

Makarska Malakološki muzej franjevačkog samostana u Makarskoj utemeljen je 1963. godine. Zaslužan za to je fra Jure Radić.

Danas se Muzej može podičiti jako atraktivnom postavom morskih puževa i školjkaša koji obitavaju u Jadranu i morima svijeta. Danas je naš Muzej turistički najpoznatije mjesto sa malakološkom kolekcijom u Hrvatskoj. Uz bogatu malakološku kolekciju fra Jure Radića, u muzeju se čuva i jako vrijedan herbar biljaka – vrste koje obitavaju na planini Biokovo i još jedna manja paleontološka kolekcija.

 Muzej rakova i školjka Makarska. Ako ste došli u Makarsku, toplo Vam preporučujemo da posjetite Muzej riba i rakova „Adriana“, kojeg rado dođu razgledati gosti iz svih krajeva.

U Muzeju su izložene vrste koje obitavaju u Jadranu, što je odlična prigoda da se upoznate sa podvodnim svijetom plavih dubina našega mora.

Omiš Smjestio se na ušću rijeke Cetine, tek 21 kilometar južno od Splita do kojeg ima 25 kilometara udaljenosti. Omiš je grad sa posebnim, jako povoljnim položajem, koji mu je kroz povijest omogućavalo obranu od napada, a danas nudi zaista mnogo za turizam i razvoj grada općenito.

Omiš Rafting Rafting kanjonom Cetine u Omišu svakako je najveća turistička atrakcija danas. Naravno, tu je i ljetni turizam, kupanje na gradskim plažama i uživanje u restoranima, no avanturisti jednostavno obožavaju rafting kanjonom Cetine. Adrenalinski sport privlači mnoge sa svih strana svijeta.Park prirode Biokovo jedan je od poznatijih parkova prirode u Hrvatskoj. U Republici Hrvatskoj imamo registrirano 11 parkova prirode, a Park prirode Biokovo, jedan je od njih. Granice ovog parka obuhvaćaju područje istoimenog planinskog masiva – Biokovo. Biokovo krasi poseban krški reljef, te očuvana prirodna izolirana sredina. Na području parka se nalaze špilje, i jame, koje su posebno zanimljive istraživačima i pustolovima koji vole prirodu.

BiokovoNajljepše plaže Makarske rivijerePlaža Podraće je mala prekrasna uvala okružena stijenama u mjestu Brela, nalazi se ispod istoimene prometnice u Brelima. Riječ je o šljunkovitoj plaži, sa blagim pristupom u more. Jedna je od poznatijih plaža na ovom dijelu naše obale. Plaža Punta Rata jedna je od ljepših u na Makarskoj rivijeri i svakako među poznatijim plažama. To su sasvim dovoljni razlozi da posjetite ovu plažu već prvom prilikom. Ako ste se odlučili doći u maleno mjesto Brela, malo sjevernije od Makarske, onda svakako dođite na ovu plažu pa da iz prve ruke vidite o kakvoj plaži pišemo. Mnogi svjetski portali izdvojili su ovu plažu i stavili je na popis najljepših svjetskih plaža. Dakle, nije to samo naše, možda subjektivno mišljenje, nego je riječ o svjetskom priznanju.

Glavna Plaža Baška Voda svakako zaslužuje svoj naziv. Smještena je uz mjesnu lučicu, a riječ je o jednoj od najbolje opremljenih plaža na ovom dijelu Jadranske obale. Sami pogled na plažu dovoljan je da pokaže popularnost ovog mjesta. Baška Voda iz sezone u sezonu kontinuirano raste. Veliki broj turista posjećuje maleno mjesto svake godine, ali i broj novih je u stalnom porastu. 

 Plaža Oseka Baška Kao i većina plaža koje krase Makarsku rivijeru, i ova plaža sačinjena je od sitnog bijelog šljunka. More ima prepoznatljive nijanse plavih boja, specifične baš za ovaj dio obale. Iza plaže su izrasla velika zelena stabla, među kojima je sagrađen kafić. Ponuda osvježavajućih pića na razini je, iako je plaža sama po sebi izolirana. Ovdje nema velikih gužvi, ali opet niste ni sami. Odlično je mjesto za odmaranje u tišini. 

 Plaža Bratuš Baška Voda U malenom mjestu Bratuš nalazi se i ova plaža. Istog je imena kao i samo mjesto, a smještena je plaža ispred apartmanskog naselja. Ako ste gost nekog od njih zasigurno ćete uživati u lijepom i toplom moru, šljunčanoj plaži i ugodnom miru. Zvuci valova jedini se čuju ovdje, osim dječje graje kada se zaigraju. 

 Tučepi Tučepi su posebno mjesto na našoj obali, u potpunosti okrenuto turizmu i kao takvo svake godine ugosti veliki broj ljudi iz cijeloga svijeta. Plaža u centru ovog gradića posebna je. Lijepo uređena plaža opremljena je svim što gostima može zatrebati. Izdvojit ćemo tuševe, kabine za presvlačenje, klupe za sjesti i veliku šetnicu koja ide duž čitave plaže. Gosti dolaze iz svih krajeva, i možemo sigurno kazati da su jako zadovoljni. 

 Podgora Plaža Garma Ako idete od Tučepa prema mjestu Podgora, prije samog ulaska prolazite pokraj plaže Garma. Plaža je super uređena, na njoj nema gužvi a dodatno je prezentira ugostiteljski objekt – Bistro Luce. Slobodno svratite, parkirajte automobil ili motocikl, pa uživajte u kupanju ili ukusnim zalogajima. Iz bistroa imate otvoreni pogled na plažu i more u daljini. Terasa spomenutog objekta je u hladovini pa će uživanje u hrani biti potpuno.

 Glavna plaža Podgora Plaža se nalazi u samom centru Podgore, lijepo je uređena i bogata je ponudom. Maleno mjesto nudi mnogo. Svoje goste dočekat će velikim izborom zabavnog sadržaja, kafićima i bogatom kuhinjom u lokalnim restoranima. Za dječju igru, u morskom plićaku se nalazi vodeni park, a odrasli mogu da uživaju pod suncem na šljunčanoj plaži koju zapljuskuje čisto i umjereno toplo more. Pješačka staza koja ide iznad plaže u prirodnom je hladu i jako je pogodna za ugodne dnevne šetnje. 

Najljepše plaže Južne DalmacijePlaža Vučine Pelješac. Uz mjesto Žuljana, na poluotoku Pelješac smjestila se velika plaža ispod borove šume – Plaža Vučine. Plaža je izolirana, sačinjena od šljunka i skrivena u prirodnom hladu visokih borovih stabala. Odlična je za sve koji vole provesti odmor u miru, izvan velikih gužvi i buke. More je mirno, ugodno toplo i pristupačno čitavom dužinom plaže. Plićak je odlično mjesto za dječju igru, kao i za povremeno rashlađivanje od vrućeg ljetnog sunca. Kada sunce ipak previše zagrije, dovoljno je u par koraka povući se u hladovinu. Dođite na ovu plažu, odmorite se i uživajte u prirodnim zvukovima.

 Proizd Korčula. Otočić Proizd je maleni otočić površine manje od jednog četvornog kilometra koji se nalazi na sjeverozapadu Korčule, udaljen 4 milje od Korčule. Na otoku se nalazi samo jedan restoran s južne strane i nekoliko prekrasnih uvala s kristalno čistim morem. Jedna od uvala, Donji Bili Bok je namijenjena naturistima i ima oznaku FKK. Otok je 2007 izabran kao "Plaža godine" prema izboru Hrvatske turističke zajednice, a britanski Daily Telegraf uvrstio ga je među pet najljepših plaža na Jadranu.

 Plaža Pasjača, ili Stare Stijene Pasjača je mjesto naizgled niti malo pristupačno, no ipak se tu može doći i uživati. Tko god voli prirodno okruženje, malo privatnosti i manje gužve, neka dođe na našu plažu i uživa u svom odmoru. Plaža je jako izolirana, no ipak do nje vodi maleni pješački put. Zanimljivo je što jednim dijelom put ulazi u stijene, kroz tunel, da bi opet završio na strmim liticama koje okružuju plažu. Kada stignete do plaže dočekat će vas sitni šljunak i prelijepo more. 

 Plaža Divna Pelješac. Na sjevernoj strani poluotoka, u uvali Divna se nalazi istoimena plaža. Ispred plaže se nalazi otočić koji krasi pogled prema moru, kao i jahte usidrene u njegovoj blizini. Do plaže se stiže iz mjesta Duba, ili još jednog malenog naselja na Pelješcu – Donja Vrućica. U neposrednoj blizini ove prekrasne plaže smjestio se istoimeni kamp, te kafić koji će vas oduševiti osvježavajućom ponudom pića. 

 Saplunara Mljet. Na istočnoj strani otoka Mljeta u središtu velikog zaljeva Saplunara nalazi se prekrasna pješčana plaža, obrubljena gustom borovom šumom koja se dijeli na dva dijela plaže - velika i mala plaže Saplunara. Veća plaža nalazi se na sjevernije. Zbog netaknute prirode i čistoće mora na plaži, viori "Plava zastava". Plaže su pješčane i izrazito plitke.  Za sve kupaće koji se žele skriti od sunca tu je gusta borova šuma koja osigurava hladovinu za sve. Na plaži možete iznajmiti suncobrane i ležaljke, a tu je i teren za odbojku na pijesku.  

   Plaža Kremena Pelješac. Kremena je mala šljunčana plaža s blagim pristupom u more. Jednim dijelom je u sjeni, ovisno o dobu dana, što nekim gostima posebno odgovara. Hlad je prirodni, od visokih borovih stabala iznad plaže, kao i stijena koje zatvaraju plažu sa obje strane.Kremena PelješacVeli žal Dubavica. Plaža Veliki Žal – Veli Žal, kako je mještani nazivaju, jako je popularna i pristupačna plaža. Plaža je prostrana, sačinjena od krupnijih oblutaka, čista je i u prirodnom okruženju. Iako je udaljena od naselja, na plaži imate ponudu koja će razveseliti sve goste. Možete iznajmiti suncobran ili ležaljku, a kada vam sunce postane previše jako, uz par koraka već ste u kafiću pod tendom u hladovini i uživate u pogledu prema moru. Na plaži se nalazi kabina za presvlačenje, a odmah iznad plaže veliki je parking za osobne automobile, ili kampere. Svakako dođite i posjetite ovu plažu. Neće vas razočarati ni sadržajem niti ljepotom.

 Najljepše plaže iz okolice MakarskePlaža Zlatni rat Bol Brač. Ova plaža je zasigurno najpoznatija na cijelom otoku, i jedna od poznatijih u Hrvatskoj. Plaža Zlatni Rat je posebna već po svojoj figuri, naročito ako se gleda iz zraka. Zaštitni je znak hrvatskog turizma i glavni je detalj mnogih brošura ili čestitki. Popularna je naravno, i jako dobro opremljena. Plaža ima sve što treba da ima. Tu su kabine za presvlačenje, tuševi i izvidnice za budne spasioce koji se brinu za sigurnost kupača. 

 Plaža Stiniva Vis Na otoku Visu možda je najimpozantnija plaža u uvali Stiniva. Jako je popularna, posebno zbog svog izgleda i stijena koje okružuju ovu plažu. Malo je reći da su stijene nepristupačne. Kada pogledate fotografije shvatit ćete što mislimo. Ipak, na plažu Stiniva dolaze baš ljudi koji uživaju penjući se na ove visoke i strme litice. Adrenalinski je to sport za rijetke, koji su dovoljno uvježbani i hrabri da učine nešto poput toga. 

 Plaža uvala Lučišća Hvar je prekrasna uvala koja se nalazi oko dva kilometra sjeverno od mjesta  Sveta Nedjelja na otoku Hvaru. Plaža je jako malena i ne može primiti velik broj ljudi, no srećom je jako teško pristupačna uglavnom ne bude napućena. Do plaže je potrebno pješačiti od Svete Nedjelje. 

Plaža Mala Luka Omiš. Ako izlazite iz Omiša, prema mjestu Stanići, srest ćete ovu prelijepu plažu imena Mala Luka. Skrivena je u prirodnom zelenilu, i lijepo ukrašenim kamenim zidovima. Mala Luka je plaža za provesti dan na njoj. Ima prirodnog hlada, lijepo i čisto more te podlogu od krupnih oblutaka. Sa sobom ponesite sve što vam je potrebno, jer kada dođete na ovu plažu teško da ćete otići dok ima sunca. Iako na plaži ima hladovine, svakako se zaštitite i kremom za sunčanje

Okolica Makarska GradoviTrogirska katedrala jedan je od najznamenitijih trogirskih spomenika i nalazi se na popisu UNESCO-ve zaštićene svjetske baštine. Na ovoj su građevini uočljivi stilovi od romanike do baroka, a u njoj su i vrijedna umjetnička djela. Naravno, mislimo na katedralu Sv. Lovre.

TrogirU očuvanoj povijesnom centru Trogira nalaze se brojne znamenitosti, a jedna od njih je svakako i kula Kamenlergo. Kula je sagrađena u 15. stoljeću, a za njenu izgradnju zaslužan je Marin Radoj. Nekoć je bila vojna utvrda, dok je danas preuređena u pozornicu za ljetne koncerte i predstave. S vrha se pruža prekrasan pogled uz romantičan ugođaj prošlih vremena. Rado je posjećena i svi vole doći da vide stare zidine kule.

Omiš Smjestio se na ušću rijeke Cetine, tek 21 kilometar južno od Splita do kojeg ima 25 kilometara udaljenosti. Omiš je grad sa posebnim, jako povoljnim položajem, koji mu je kroz povijest omogućavalo obranu od napada, a danas nudi zaista mnogo za turizam i razvoj grada općenito.


Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Okolica Makarske što posjetiti što vidjeti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala