Rabac - Labin što posjetiti i vidjeti u okolici

# Rabac - Labin što posjetiti i vidjeti u okolici

Istra

Labin

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Donosimo vam popis najpoznatijih znamenitosti i lokacija koje trebate posjetiti ako se nalazite u gradovima RabacLabin ili okolnim mjestima i gradovima Istre i prijedloge što raditi u okolici ovih gradova na južnoj strani Istarskog poluotoka.
Labin je zapravo udaljen od mora, ali tek 3 km, i jedno od njegovih naselja – Rabac smješteno je uz obalu i glavno je turističko naselje grada. U prošlosti se zvao Albona, a prvi put se spominje 285. g. Zbog bogate baštine, Labin je omiljena destinacija gostima koji su u potrazi za kulturnim turizmom i ljubiteljima starina. Sa vrha starog grada pruža se pogled prema moru, ali imate i odličan pregled okolnih naselja, posebno na Rabac. Sa te uzvisine možete vidjeti Kvarner, Gorski kotar i Velebit, te obližnju zelenu uvalu Prklog. Uvala je zvog svoje ljepote proglašena zaštićenim krajolikom.

Rabac Labin što vidjeti posjetiti

Labin Rabac znamenitosti - što vidjetiCrkva Rođenja blažene Djevice Marije Labin nalazi se unutar starogradskih zidina, u jednoj od najljepših ulica starog grada Labina. Na pročelju crkve nalazi se gradski grb, mletački lav, barokni kip senatora Antonia Bollania, borca protiv Turaka i gotičkih rozeta . Crkva je obnovljena 1993. godine.  crkva je sagrađena 1336. godine na temeljima starije crkvice iz 11. stoljeća.

Crkva Rabac 

Plaže RabacPlaža Prižinja Rabac - U malenoj uvali iznad naselja Rabac, uz ulicu Prižinja nalazi se i plaža istoga imena. Plaža Prižinja nalazi se u prirodnom okruženju, među stijenama i zelenim granama. Šljunčana je i jako lijepa. Plaža je zapravo jako popularna, jako dobro posjećena, što možete vidjeti sa fotografija koje smo postavili. Do glavnog dijela se spuštate betoniranim stepenicama, a jednom kada dođete na plažu tu će te i ostati sve do kraja dana.

Plaža Prižinja RabacPlaža Vela Đirina nalazi se u uvali Maslinica u Rapcu ispod hotela Mimosa i autokampa Maslinica. Plaža je najveća rabačka plaža i ima oznaku plave zastavice zbog čistoće mora, sigurnosti i ugostiteljske ponude. Plaža je šljunčana i duga je oko 400 metara. 

Plaža Vela Đirina RabacŠto vidjeti u okolici Rabac - LabinArena u Puli je najveći spomenik antičke gradnje u Hrvatskoj šesti po veličini amfiteatar u svijetu te jedan od najočuvanijih ovakve vrste u svijetu. Sagrađen je u prvom stoljeću, pretpostavlja se na traženje cara Augusta a gradnju je nastavio car Vespazijan koji je zaslužan za izgradnju Rimskog Koloseuma.

Nacionalni park Brijuni, iako poznat kao rezidencija maršala Josipa Broza Tita, predsjednika nekadašnje Jugoslavije, imaju puno više od toga za ponuditi svojim posjetiteljima. Samo 3 km od istarske obale, Brijuni glase kao oaza biljnog i životinjskog svijeta, kojeg čini oko 700 vrsta biljaka i oko 250 vrsta ptica. Uz specifičnu faunu koja je nastala krčenjem šuma i njihovim pretvaranjem u prostrane livade, tu je i flora na koju je velikog utjecaja imao i ljudski faktor koji je životinjski svijet obogatio brojnim uvezenim vrstama koje originalno nisu bile na ovom staništu. Može se reći da Brijuni predstavljaju sklad prirode i čovjekovog utjecaja na nju.

Nacionalni Park Brijuni što vidjeti PulaMotovun  - Motovun je slikovit gradić na vrhu brežuljka koji se nalazi u središtu Istre i najbolje je sačuvana srednjovjekovna istarska utvrda, jedan od simbola Istre. Povijest Motovuna seže u Rimska doba kada su na ovom mjestu svoje naselje podignuli keltsko pleme. Danas Motovun broji oko 1000 stalnih stanovnika. Najpoznatiji događaj u Motovunu je filmski festival koji de održava u Srpnju.

Motovun Istria što posjetiti what to visit

Opatija - Smještena je podno planine i parka prirode Učka, što u svakom slučaju pogoduje turizmu ovoga grada. Predivna priroda, i brojni parkovi samo su dio ponude koju ima Opatija. Stare austro-ugarske ville posebna su ponuda za ljubitelje povijesnih građevina, no tu su i šetališta te plaže koje već dugi niz godina privlače turiste iz Europe i svijeta. Osim ljetnog turizma ovaj istarski grad prednjači u organizaciji kongresa, seminara i raznih savjetovanja. U Opatiji se redovno održavaju festivali, koncerti, izložbe i druge kulturne i sportske manifestacije.

Muzej Turizma Opatija

Muzej suvremene umjetnosti Istre u Puli je osnovan 2008. godine, kada je i registriran na inicijativu Istarske županije. Još uvijek Muzej nema vlastitu muzejsku zgradu nego koristi, za galerijsku namjenu adaptiran prostor pulske Stare tiskare, svetog Ivana 1, u Puli, koji je Muzeju od Grada Pule ustupljen na korištenje na 10 godina Ugovorom o korištenju Stare tiskare 01. lipnja 2011. godine.

Što vidjeti u IstriPovijesni i pomorski muzej Istre. To je specijalizirani muzej regionalnoga djelokruga. Muzej radi kao javna kulturno-znanstvena ustanova, obavljajući muzejske djelatnosti prema Zakonu o muzejima u Republici Hrvatskoj i djeluje na području Istarske županije. Povijesni i pomorski muzej Istre je smješten u mletačkoj utvrdi, odnosno starom Kaštelu koji datira još iz 17. stoljeća. Kaštel su izgradile vlasti Mletačke Republike, s ciljem obrane svojih posjeda u južnoj Istri.

Eufrazijeva Bazilika u Poreču započela je s gradnjom 553. godine i jedna je od najstarijih i najljepših sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju. Danas se smatra najljepšim sačuvanim spomenikom ranobizantske umjetnosti na Mediteranu. Bazilika je izgrađena u 6. stoljeću, u vrijeme biskupa Eufrazija i cara Justinijana I. O važnosti ove bazilike dovoljno govori i činjenica da je 1997. godine Eufrazijeva Bazilika u Poreču uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Aquapark Aquacolors kod Poreča, investicija ukupne vrijednosti 25 milijuna eura je otvoren za sezonu 2015. Aquacolors se predstavlja kao najveći vodeni park u Hrvatskoj a nudi 500 metara dugačku rijeku, 3 bazena i 4 igrališta, 12 tobogana, 5 restorana i svakodnevni animacijski sadržaj. Vodeni park je namijenjen za sve uzraste pa su tu atrakcije koje su namijenjene samo za djecu i one s malo više adrenalina za odrasle. 

Aquacolors Poreč

Aquapark Istralandia je zabavno vodeni park u blizini koji se nalazi oko 5 kilometara od Novigrada prema unutrašnjosti Istre. Park je otvoren 2014. i prvi je vodeni park u Istri, smješten je na površini od 80.000 m² i pruža velik broj atrakcija za djecu i odrasle. Aquacolors vs Istranadia usporedba cijena i sadržaja.

Istralndia Novigrad Istra

Otok CresDo otoka Cresa prometuje redovna trajektna linija iz mjesta Brestova koja je od Rapca udaljena svega 10ak kilmetara.

Uvala Žanja Cres - Još jedna skrivena i prirodna uvala koja plijeni ljepotom, nedaleko od prekrasne uvale Sv. Ivan Cres. Najčešći su gosti nautičari i oni koji dođu organiziranim morskim prijevozom. Ipak, postoje pješačke staze za planinare i osobe vješte dugim šetnjama po neravnom terenu. Ako imate avanturističkog duha u sebi, pozivamo vas da uživate u prelijepoj plaži u uvali Žanja. Isplatit će vam se vjerujte nam na riječ. Ako imalo sumnjate, onda bacite pogled na ovih par fotografija koje smo stavili za vas. 

Uvala Žanja Cres

Mali Bok, Koromačna Otok Cres -  Ako krenete lokalnim putom iz mjesta Orlec, prema istočnoj obali otoka Cresa, doći ćete na ovu usamljenu malu plažu. Plaža se zove Mali Bok, lijepa je i skrivena u prirodnom kanjonu. Glavni dio plaže je sačinjen od krupnijih oblutaka, prohodan je i pogodan za sve. Ipak, do plaže se treba pješačiti što možda i nije za svakoga. Pravi zaljubljenici u prirodu posebno će cijeniti baš to, što se do plaže ne može stići automobilom, pa će posebno uživati u pogledu dok silaze i spuštaju se do razine mora. Boja mora je kristalno čista, izmiješanih plavo-zelenih tonova. 

Mali Bok KoromačnaPlaža sv. Ivan Cres - poznata smještena je na zapadnom dijelu obale otoka Cresa. Nalazi se u blizini mjesta Lubenice na spomenutom otoku, ali izvan naseljene zone. Prirodna je u potpunosti, i kao takva očarava svojom ljepotom. Nautičari posebno vole ovdje doći, iz razloga jer se sa kopna teško dolazi. Samo pravi avanturisti se odvaže propješačiti na ovu lijepu plažu. 

Plaže u okolici Labina i RapcaPlaža Stupva se nalazi u mjestu Zagora pored Brseča i radi se o prekrasnoj šljunčanoj uvali koja je dobro skrivena i malo teže pristupačna. Do plaže se može doći samo brodicom ili šumskim putem.  Upravno to je glavna odlika ove plaže pa velikih gužvi nema čak ni u sred ljeta. 

Plaža Stupova Istra

Plaža Kalavojna se nalazi u mjestu Rakalj i blizni Rapca u prekrasnoj uvali s vrlo čistim morem, uglavnom bez gužve, pristupačna za doći automobilom, mada cesta nije uvijek u najboljem stanju.  Na ovoj plaži je dozvoljeno i kupanje sa psima.

Plaža Rakalj IstraPlaža Ambrela je jedna od najpopularnijih Pulskih plaža, nalazi se u turističkoj zoni Verudela, na zapadnoj strani poluotoka i nastavlja se na plažu Brioni. U blizini se nalazi popularna Pulska plaža Hajvajka. Od centra Pule je udaljena oko 4 kilometra.  Plaža posjeduje plavu zastavu zbog čistoće more, urednosti plaže i ponude. Zbog blagog ulaza u more, šljunčane podloge Ambrela je jako popularna za obitelji s djecom. Na plaži možete iznajmiti suncobrane i ležaljke i uživati u raznim sportskim i adrenalinskim aktivnostima. Ako se malo udaljite od središnjeg djela plaže koji je šljunkovit možete pronaći hladovinu u obližnjoj borovoj šumi, na tim dijelovima je plaža stjenovita s manjim šljunčanim dijelovima.

Pula plažePlaža Grotte Von Pula Skrovita plaža u uvali Mužilj prirodno je okruženje koje mnogi vole i cijene. Prilaz plaži dolazi iz šume, malenom stazom koja vodi do šljunčanog dijela. Plaža je većinom stjenovita, sa strana, ali pristupačna i pogodna za sunčanje. Vole ovdje doći avanturisti, osobe koje ne trpe velike gužve i zaljubljenici u netaknutu prirodu. More je izrazito čisto, ugodno toplo i prelijepih je boja. Stijene pod vodom daju refleksiju koja oživljava nijanse plave i zelene. 

Plaža - uvala Klančac Brseč slovi kao jedna od najljepših plaža na Jadranu. Lijepa mala plaža s čistim morem u koje se ulazi blagim nagibom. Na plaži nema uslužnih objekata a u neposrednoj blizini plaže nema mjesta za parkiranje automobila.   S tri strane okružena stijenama, na podu bijeli šljunčani oblutci koji uranjaju u kristalno čisto zelenkasto more.

Istria best beachesU blizini mjesta Rakalj nalazi se plaža Luka. Smještena je u uvali, sačinjena od srednje velikih oblutaka i omeđena stijenama. Plaža je lijepa, u prirodnom je okruženju izdvojena od naselja. Ono što posebno možemo istaknuti, po čemu je naša plaža prepoznatljiva je stara olupina ribarske brodice koja se nalazi u plićaku, na par metara od obale. 

Plaža Kamenjak Premantura Ovu plažu u potpunosti opisuje njezino ime – Kamenjak je baš plaža u kamenu, točnije kamenim stijenama. Do plaže možete doći osobnim automobilom, kojeg ostavite na uzvišenju a do plaže nastavljate pješice. Kada se spustite do mora dočekat će vas velike kamene plohe, i naravno more koje ih dodiruje. 

Kamenjak premanturaPlaža Guboka Rabac Labin  nalazi se u potpuno prirodnom ambijentu, u blizini se nalazi plaža Sveta Marina. Do nje dolazite stazom kroz šumu i duboku hladovinu. Sama plaža sačinjena je od šljunka, jako je lijepa i čista. More je ovdje mirno, ugodno toplo i izrazito čisto. Sa strana se pruža stjenovita obala obrasla u zelenilo, što daje odličan kontrast plavim morskim bojama. 

Gradovi u blizini LabinaGradovi Rovinj i Poreč. Rovinj se nalazi oko 30 kilometara sjevernije od Pule skupa s Porečom (koji se nalazi oko 50 kilometara sjeverno od Pule) je najjači turistički centar Istre, te jedan od najjačih na Jadranu. Oba grada su bogata svojom kulturno povijesnim znamenitostima i jakom turističkom ponudom. 

Rovinj

Rovinj

Poreč

Grad Rijeka - Rijeka je grad koji živi kroz cijelu godinu, no ipak, kako je smještena na našoj obali turizam ovdje doživljava svoj vrhunac u ljetnim mjesecima. Jedna od posebnosti Rijeke je šetalište – Korzo. Kažu mnogi da je ovo i najljepše šetalište u Hrvatskoj, te jedno od najposjećenijih. Na riječkom Korzu je stalno gužva, ali ne gužva u smislu da izbjegavate ovuda proći. Baš suprotno, Korzo je popunjen turistima i raznim animatorima koji će upotpuniti doživljaj dok prolazite šetnicom. Već od ranog 19. stoljeća Korzo je postao žila kucavica grada. Na ovom mjestu se odvijaju glavna gradska događanja i razne zanimljivosti. Korzo je postao svojevrsni simbol grada, mjesto okupljanja i zabave. Gosti koji posjete Rijeku obavezno gledaju doći i na Korzo – kako i ne bi kada se kaže „ako niste bili na Korzu, kao da niste posjetili Rijeku.

Rijeka

Nacionalni park Risnjak - U Gorskom kotaru nalazi se Nacionalni park Risnjak koji je osnovan 1953. godine. Par zauzima površinu od 3041 hektara. Osnovu parka sačinjava masiv istoimene planine. Vrh planine Risnjak nalazi se na 1528 metara nadmorske visine. Prvotna granica parka je promijenjena 1997. godine, kada je površina povećana na sadašnjih 6400 hektara, kada je u granice parka uključen i izvor rijeke Kupe. Mnogi gosti park posjete radi planinarenja, a ono je moguće iz nekoliko smjerova. Ako se poželite pravog planinarskog iskustva, svoje putovanje možete započeti iz smjera zgrade Uprave nacionalnog parka u Bijeloj Vodici, iz smjera Gornjeg Jelenja ili iz smjera Platka.

Np Risnjak more info


Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Rabac - Labin što posjetiti i vidjeti u okolici
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala