Okolica Opatije što posjetiti što vidjeti

# Okolica Opatije što posjetiti što vidjeti

Kvarner

Opatija

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Donosimo vam popis najpoznatijih znamenitosti i lokacija koje trebate posjetiti ako se nalazite u Opatiji ili okolici Opatije kao i regiji Istra.
Smještena je podno planine i parka prirode Učka, što u svakom slučaju pogoduje turizmu ovoga grada. Predivna priroda, i brojni parkovi samo su dio ponude koju ima Opatija. Stare austro-ugarske ville posebna su ponuda za ljubitelje povijesnih građevina, no tu su i šetališta te plaže koje već dugi niz godina privlače turiste iz Europe i svijeta. Osim ljetnog turizma ovaj istarski grad prednjači u organizaciji kongresa, seminara i raznih savjetovanja. U Opatiji se redovno održavaju festivali, koncerti, izložbe i druge kulturne i sportske manifestacije. Ukratko, Opatija kroz čitavu godinu nudi veliki spektar događanja.

Plaže u OpatijiPlaža Lipovica Opatija se nalazi oko 1 kilometra sjeverno od centra Opatije u smjeru Voloska na popularnoj šetnici Lungomare. Šljunčana s postupnim prilazom u more idealna je za obitelji s djecom. Od sadržaja na plaži se nalazi ugostiteljski objekt, tuš, sanitarni objekt i igralište za djecu. Na plaži je moguće unajmiti ležaljke i suncobrane. 

 Plaža Črnikovica Opatija nalazi se oko 2 kilometra sjeverno od centra Opatije podno glavne ceste. Plaža je šljunčna, a na dijelove betonska i stjenovita. Na plaži možete pronaći veći broj ugostiteljskih objekata i sadržaja jer se nalazi u samom gradu koji je dosta prometan. 

 

Što posjetiti u Opatiji i okoliciCrkva Navještenja Blažene Djevice Marije Opatija - Crkva se nalazi u Opatiji i jedna je od ljepših građevina. Izgrađena je u neoromaničkom stilu, a sve je započelo s temeljnim kamenom kojeg je položio 1906. godine Dr. Franc nagel kardinal i nadbiskup Beča.Gradnja crkve je prekinuta početkom Prvog svjetskog rata 1914. god, kada je ostala nepokrivena i tako stajala više od 10. godina. Nastavak gradnje pokrenut j 1927. godine. Krov je pokriven crijepom, a zatim je izgrađena velebna kupola. Uzidano je 10. prozora koje je izradila tvornica “maljanog stakla i mozaika” iz Innsbrucka. Iza toga je crkva popločana i podignut je glavni oltar od mramora. Na žalost, i nakon toga je crkva ostala nedovršena, pa još i danas čeka svoje dovršenje.Crkva Navještenja Blažene Djevice Marije OpatijaHrvatski muzej turizma nalazi se u 170 godina staroj vili, u samom središtu opatijskog Parka Angiolina. Muzej priča o povijesti turizma u Hrvatskoj, ali i o utjecaju turizma na sve nas, u suvremenom dobu u kojem živimo. Muzej oslikava promjenu naših gradova, i naše promjene na način kako putujemo i dočekujemo putnike. Turizam možemo definirati kao susret različitih kultura, a svaki susret stvara nešto novo. S tim sloganom djeluje i Muzej, pa ima za cilj da istraži – kroz svoje projekte, izložbe, okrugle stolove, putujuće izložbe i radionice.

 Nacionalni park Risnjak - U Gorskom kotaru nalazi se Nacionalni park Risnjak koji je osnovan 1953. godine. Par zauzima površinu od 3041 hektara. Osnovu parka sačinjava masiv istoimene planine. Vrh planine Risnjak nalazi se na 1528 metara nadmorske visine. Prvotna granica parka je promijenjena 1997. godine, kada je površina povećana na sadašnjih 6400 hektara, kada je u granice parka uključen i izvor rijeke Kupe. Mnogi gosti park posjete radi planinarenja, a ono je moguće iz nekoliko smjerova. Ako se poželite pravog planinarskog iskustva, svoje putovanje možete započeti iz smjera zgrade Uprave nacionalnog parka u Bijeloj Vodici, iz smjera Gornjeg Jelenja ili iz smjera Platka.

 Rovinjski akvarij se nalazi u stoljetnoj zgradi smještenoj unutar Pomorskog istraživačkog centra Instituta Ruđer Bošković, u njemu možete iskusiti svu raznolikost jadranskog podvodnog svijeta. Otvoren je 1891. godine kao Zoološka stanica berlinskog akvarija i spada među najstarije institucije te vrste na svijetu. Akvarij je otvoren za posjetitelje i obiluje uzorcima lokalne flore i faune koji predstavljaju tipične zajednice koje žive u našem podmorju.  Aquarium je zanimljiva i lijepa zbirka različitih vrsta riba, rakova, školjki koji obitavaju u Jadranu.

 Crkva svete Eufemije poznata je i kao crkva svete Fume, a riječ je o najpoznatijem spomenik u Rovinju. Na mjestu gdje se nalazi današnja crkva, nekada je stajala mala crkvica sv. Jurja, na čijem se mjestu u 10. stoljeću počinje graditi nova, veća crkva.

 Zavičajni muzej grada Rovinja nalazi se na Trgu maršala Tita 11, u baroknoj palači grofova Califfi iz 17. stoljeća. Otvoren je svaki dan od 10 do 22 sata. Muzej je osnovan 1954. godine na inicijativu rovinjskih likovnih umjetnika a podijeljen na više odjela. Odjel arheologije sastoji se od arheološke i numizmatičke zbirke, Etnografski odjel, Odjel za Povijest, likovnu umjetnost i knjižnica. U prostoru muzeja se organiziraju i razne izložbe i aktivnosti koje budu najavljene na web stranici muzeja muzej-rovinj.hr.

Zbog bogate baštine, Labin je omiljena destinacija gostima koji su u potrazi za kulturnim turizmom i ljubiteljima starina. Sa vrha starog grada pruža se pogled prema moru, ali imate i odličan pregled okolnih naselja, posebno na Rabac. Sa te uzvisine možete vidjeti Kvarner, Gorski kotar i Velebit, te obližnju zelenu uvalu Prklog. Uvala je zvog svoje ljepote proglašena zaštićenim krajolikom.

LabinGrad Rijeka - Rijeka je grad koji živi kroz cijelu godinu, no ipak, kako je smještena na našoj obali turizam ovdje doživljava svoj vrhunac u ljetnim mjesecima. Jedna od posebnosti Rijeke je šetalište – Korzo. Kažu mnogi da je ovo i najljepše šetalište u Hrvatskoj, te jedno od najposjećenijih. Na riječkom Korzu je stalno gužva, ali ne gužva u smislu da izbjegavate ovuda proći. Baš suprotno, Korzo je popunjen turistima i raznim animatorima koji će upotpuniti doživljaj dok prolazite šetnicom. Već od ranog 19. stoljeća Korzo je postao žila kucavica grada. Na ovom mjestu se odvijaju glavna gradska događanja i razne zanimljivosti. Korzo je postao svojevrsni simbol grada, mjesto okupljanja i zabave. Gosti koji posjete Rijeku obavezno gledaju doći i na Korzo – kako i ne bi kada se kaže „ako niste bili na Korzu, kao da niste posjetili Rijeku.

Rijeka Crkva Gospe Lurdske Rijeka - Povijest naše crkve započinje 1904. godine, kada je provincijal Bernardina Škrivanića prvi inicirao gradnju, koju je povjerio arhitekti Giovanniju Marije Curetu. Donji dio crkve dovršen je 1908. godine i posvećen Mariji Tješiteljici Duša. Gornji dio crkve građen je u nekoliko navrata, da bi konačni izgled dobio 1929. godine.

Nacionalni park Brijuni, iako poznat kao rezidencija maršala Josipa Broza Tita, predsjednika nekadašnje Jugoslavije, imaju puno više od toga za ponuditi svojim posjetiteljima. Samo 3 km od istarske obale, Brijuni glase kao oaza biljnog i životinjskog svijeta, kojeg čini oko 700 vrsta biljaka i oko 250 vrsta ptica. Uz specifičnu faunu koja je nastala krčenjem šuma i njihovim pretvaranjem u prostrane livade, tu je i flora na koju je velikog utjecaja imao i ljudski faktor koji je životinjski svijet obogatio brojnim uvezenim vrstama koje originalno nisu bile na ovom staništu. Može se reći da Brijuni predstavljaju sklad prirode i čovjekovog utjecaja na nju.

 Arena u Puli je najveći spomenik antičke gradnje u Hrvatskoj šesti po veličini amfiteatar u svijetu te jedan od najočuvanijih ovakve vrste u svijetu. Sagrađen je u prvom stoljeću, pretpostavlja se na traženje cara Augusta a gradnju je nastavio car Vespazijan koji je zaslužan za izgradnju Rimskog Koloseuma.

Muzej suvremene umjetnosti Istre u Puli je osnovan 2008. godine, kada je i registriran na inicijativu Istarske županije. Još uvijek Muzej nema vlastitu muzejsku zgradu nego koristi, za galerijsku namjenu adaptiran prostor pulske Stare tiskare, svetog Ivana 1, u Puli, koji je Muzeju od Grada Pule ustupljen na korištenje na 10 godina Ugovorom o korištenju Stare tiskare 01. lipnja 2011. godine.

 Aquapark Aquacolors kod Poreča, investicija ukupne vrijednosti 25 milijuna eura je otvoren za sezonu 2015. Aquacolors se predstavlja kao najveći vodeni park u Hrvatskoj a nudi 500 metara dugačku rijeku, 3 bazena i 4 igrališta, 12 tobogana, 5 restorana i svakodnevni animacijski sadržaj. Vodeni park je namijenjen za sve uzraste pa su tu atrakcije koje su namijenjene samo za djecu i one s malo više adrenalina za odrasle. 

Aquacolors PorečAquapark Istralandia je zabavno vodeni park u blizini koji se nalazi oko 5 kilometara od Novigrada prema unutrašnjosti Istre. Park je otvoren 2014. i prvi je vodeni park u Istri, smješten je na površini od 80.000 m² i pruža velik broj atrakcija za djecu i odrasle. Aquacolors vs Istranadia usporedba cijena i sadržaja.

 Eufrazijeva Bazilika u Poreču započela je s gradnjom 553. godine i jedna je od najstarijih i najljepših sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju. Danas se smatra najljepšim sačuvanim spomenikom ranobizantske umjetnosti na Mediteranu. Bazilika je izgrađena u 6. stoljeću, u vrijeme biskupa Eufrazija i cara Justinijana I. O važnosti ove bazilike dovoljno govori i činjenica da je 1997. godine Eufrazijeva Bazilika u Poreču uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Plaže u okolici OpatijePlaža Ičići se nalazi u samom centru istoimenog naselja Ičići. Plaža je podijeljena na betonski i pješčani dio koji je prikladniji za djecu. Dobitnik je odličja Plava zastava što je simbol kvalitete ponude i čistoće mora. U pozadini se nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata sa raznovrsnom ponudom i mini trgovine. Tu su i tuševi, WC, najam suncobrana, ležaljki, pedalina, teren za odbojku na pijesku, nogomet, badminton, kao i ograđen prostor za vaterpolo u moru. Također, za djecu je ograđen dio s prikladnim sadržajima. Osim toga plaža nudi i besplatan Wi-fi signal. 

Plaža Peharovo Lovran se nalazi oko 700 metara južno od centra Lovrana, jednog od poznatijih turističkih destinacija Istre. Plaža posjeduje Plavu zastavu zbog čistoće, urednosti i sadržaja a zbog sitnog šljunka i plitkog ulaza u more je popularna među obiteljima s djecom. Tu su i spasioci koji se ljeti brinu za sigurnost kupaća. Velika prednost plaže je velik besplatan parking u blizini kao i brojni ugostiteljski objekti. 

Uboka i Jelenšćica su dvije plaže u uvali koje se nalaze između Brseča i Mošćeničke drage. Plaže su zapravo malene šljunčane uvale okružene stijenama i zelenilom. Mnogi će za ove dvije plaže reći da spadaju među najbolje plaže u Istri i Kvarneru. Do plaže se može doći jedino pješice šumskim putem kada se skinete s ceste Rijeka - Pula, druga opcija je čamcem. U blizini se nalazi popularna uvala Klančec.

 Plaža Ambrela je jedna od najpopularnijih Pulskih plaža, nalazi se u turističkoj zoni Verudela, na zapadnoj strani poluotoka i nastavlja se na plažu Brioni. U blizini se nalazi popularna Pulska plaža Hajvajka. Od centra Pule je udaljena oko 4 kilometra.  Plaža posjeduje plavu zastavu zbog čistoće more, urednosti plaže i ponude. Zbog blagog ulaza u more, šljunčane podloge Ambrela je jako popularna za obitelji s djecom. Na plaži možete iznajmiti suncobrane i ležaljke i uživati u raznim sportskim i adrenalinskim aktivnostima. Ako se malo udaljite od središnjeg djela plaže koji je šljunkovit možete pronaći hladovinu u obližnjoj borovoj šumi, na tim dijelovima je plaža stjenovita s manjim šljunčanim dijelovima.

 Plaža Grotte Von Pula Skrovita plaža u uvali Mužilj prirodno je okruženje koje mnogi vole i cijene. Prilaz plaži dolazi iz šume, malenom stazom koja vodi do šljunčanog dijela. Plaža je većinom stjenovita, sa strana, ali pristupačna i pogodna za sunčanje. Vole ovdje doći avanturisti, osobe koje ne trpe velike gužve i zaljubljenici u netaknutu prirodu. More je izrazito čisto, ugodno toplo i prelijepih je boja. Stijene pod vodom daju refleksiju koja oživljava nijanse plave i zelene. 

Plaža - uvala Klančac Brseč, prekrasna plaža okružena stijenama s tri strane, blizini Opatije.

 Plaža Kamenjak Premantura Ovu plažu u potpunosti opisuje njezino ime – Kamenjak je baš plaža u kamenu, točnije kamenim stijenama. Do plaže možete doći osobnim automobilom, kojeg ostavite na uzvišenju a do plaže nastavljate pješice. Kada se spustite do mora dočekat će vas velike kamene plohe, i naravno more koje ih dodiruje. 

 U blizini mjesta Rakalj nalazi se plaža Luka. Smještena je u uvali, sačinjena od srednje velikih oblutaka i omeđena stijenama. U blizini se nalazi uvala Žbirac. To je zanimljiv detalj, posebno ako radite fotografije sa ljetovanja. Silueta nagnute brodice bit će odlična pozadina dobre fotografije sa mora.

Plaža Kanica Peruški se nalazi između mjesta Peruški i Krnica. Malo tko se može pohvaliti sa ovako lijepom plažom. Ako pogledate fotografije možete vidjeti prelijepu plažu okruženu bijelim stijenama. Plaža je sačinjena od srednje velikih oblutaka, koji su potpuno bijeli i daju najbolji odsjaj na ljetnom suncu. Zbog toga je boja mora ovdje posebna. More je čisto i ugodno toplo, a sama plaža je jako pristupačna. Ulazak u more je blag i pogodan za sve osobe. Našu plažu znaju zapljuskivati valovi, ali ne veliki da vas ometaju u kupanju. Ako nas posjetite uvjereni smo da ćete uživati. Pozivamo vas sve na ljetovanje i dobru zabavu na našoj plaži.

 Plaža Vela Đirina nalazi se u uvali Maslinica ispod hotela Mimosa i autokampa Maslinica. Plaža je najveća rabačka plaža i ima oznaku plave zastavice zbog čistoće mora, sigurnosti i ugostiteljske ponude. Plaža je šljunčana i duga je oko 400 metara. Na plaži se nalazi bogata ugostiteljska ponuda kao i dva salona za masažu u sklopu plaže. Za najmlađe tu su i tobogani i maleni aquapark. 

Plaža Guboka Rabac Labin  nalazi se u potpuno prirodnom ambijentu, u blizini se nalazi plaža Sveta Marina. Do nje dolazite stazom kroz šumu i duboku hladovinu. Sama plaža sačinjena je od šljunka, jako je lijepa i čista. More je ovdje mirno, ugodno toplo i izrazito čisto. Sa strana se pruža stjenovita obala obrasla u zelenilo, što daje odličan kontrast plavim morskim bojama. 

Pula i RovinjPula i Rovinj i Poreč -  gradovi bogata svojom kulturno povijesnim znamenitostima i jakom turističkom ponudom. Rovinj

 

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Okolica Opatije što posjetiti što vidjeti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala