Eufrazijeva Bazilika Poreč

# Eufrazijeva Bazilika Poreč

Istra

Poreč

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Eufrazijeva Bazilika u Poreču započela je s gradnjom 553. godine i jedna je od najstarijih i najljepših sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju.

 
Godina izgradnje: 6. stoljeće

Vrsta gradnje: Bizant

Župa: Poreč

UNESCO - Svjetskom kulturnom baštinom.: 1997


Danas se smatra najljepšim sačuvanim spomenikom ranobizantske umjetnosti na Mediteranu. Bazilika je izgrađena u 6. stoljeću, u vrijeme biskupa Eufrazija i cara Justinijana I. O važnosti ove bazilike dovoljno govori i činjenica da je 1997. godine Eufrazijeva Bazilika u Poreču uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Kompleks kakav danas vidimo sačinjavaju Eufrazijeva bazilika, Župna crkva, Sakristija i cijela trikora, Krstionica i zvonik, Maurov oratorij, kao i obližnji biskupski dvor. Zanimljivo je da se najnovijim suvremenim istraživanjima utvrdilo da biskupski dvor pripada istom bizantskom razdoblju kao i sama bazilika. U njemu se nalazi sakralna zbirka Porečko-pulske biskupije. Kompleks se može pohvaliti bogatom zbirkom sakralnih spomenika, umjetničkih predmeta i naravno arheološkim ostatcima pronađenim u bazilici i neposrednoj blizini. Posebno su vrijedni mozaici koji datiraju još iz 3. stoljeća.

Baziliku su počeli graditi 553. godine, na temeljima ranije trobrodne bazilike. Kao i većina starih građevina, i ova je vremenom nadograđivana i mijenjala je svoj oblik. Vremenom su zdanje oštetili potresi, ratovi i požari, no bazilika i veliki dio povijesnog blaga ostali su sačuvani da i danas uživamo u ljepoti i prikazu povijesti koja se događala na tim prostorima.

Najviše su nam zanimljivi mozaici, koji datiraju iz 5. stoljeća, a i danas su ostali jako dobro očuvani. Oni nam služe kao primjer i uvid u ranokršćansko slikarstvo. Prikaz Krista, te likovi mučenika i mučenica, kao i kompozicija Bogorodice na prijestolju zadivljuju izradom filigranske finoće. Najstariji dijelovi mozaika datiraju iz 3. stoljeća.

Mozaici na Eufrazijevoj bazilici

Unutrašnjost i pročelje crkve su oslikani blještavim i detaljima bogatim mozaicima. Smatraju se možda i najljepšim sačuvanim djelima bizantske umjetnosti. Mozaici iznad apside oslikavaju apostole s Isusom, u centralnom dijelu tadašnji biskup Eufrazije s maketom bazilike, anđeli čuvari, Djevica Marija s Isusom u krilu, domaći sveci mučenici, posebice sveti Mauro koji je prvi biskup, koji je postao mučenik i zaštitnik grada Poreča kao i cijele istarske biskupije. Uz sami rub slavoluka poredani su polukružno "medaljoni" s likovima mučenica. Dva glavna prikazanja na mozaiku predstavljaju Navještenje i Vizitaciju koja predstavlja umjetničku rijetkost jer je Blažena Djevica Marija prikazana trudna u susretu s Elizabetom.

Razgledavanje Eufrazijeve bazilikeTuristički obilazak moguć je svaki dan, osim u vrijeme vjerskih obreda. Poseban je osjećaj popeti se na zvonik sa vidikom na Poreč i okolicu.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Eufrazijeva Bazilika Poreč
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala