Okolica Poreča što posjetiti što vidjeti

# Okolica Poreča što posjetiti što vidjeti

Istra

Poreč

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Poreč je grad koji se nalazi na zapadnoj obali Istarskog poluotoka i jedan je od najposjećenijih turističkih gradova u Hrvatskoj. Danas je turizam glavna djelatnost koja pokreće gospodarstvo grad Poreča. Grad je bogat povijesnim spomenicima, kulturnom baštinom kao i jakom turističkom ponudom. Smatra se da je grad star oko dvoje tisuće godina. Gradu Poreču pripadaju 3 manja otoka, povremeno nastanjeni ili nenastanjeni.

U prošlim vremenima Poreč je bio grad zemljoradnje i ribarstva, no kako su se vremena mijenjala tako se Poreč profilirao u grad turizma. Danas većina građana živi direktno ili se oslanja na tu granu razvoja. Većinom se ljudi bave iznajmljivanjem apartmana i raznim turističkim djelatnostima. Ponuda u Poreču je vrhunska u svakom pogledu. Veliki je izbor apartmana za iznajmljivanje, a plaže u ovom gradu su opremljene po najvišim svjetskim standardima. Ako tome pridodamo bogatu povijesnu baštinu, onda tek vidimo zaokruženu i kompletiranu sliku ovoga grada.

Donosimo vam popis najpoznatijih znamenitosti i lokacija koje trebate posjetiti ako se nalazite u Poreču ili okolici Poreča kao i regiji Istra.

Poreč što vidjeti u Poreču i okolici

Što posjetiti u Poreču i okoliciEufrazijeva Bazilika u Poreču započela je s gradnjom 553. godine i jedna je od najstarijih i najljepših sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju. Danas se smatra najljepšim sačuvanim spomenikom ranobizantske umjetnosti na Mediteranu. Bazilika je izgrađena u 6. stoljeću, u vrijeme biskupa Eufrazija i cara Justinijana I. O važnosti ove bazilike dovoljno govori i činjenica da je 1997. godine Eufrazijeva Bazilika u Poreču uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Kompleks kakav danas vidimo sačinjavaju Eufrazijeva bazilika, Župna crkva, Sakristija i cijela trikora, Krstionica i zvonik, Maurov oratorij, kao i obližnji biskupski dvor. Zanimljivo je da se najnovijim suvremenim istraživanjima utvrdilo da biskupski dvor pripada istom bizantskom razdoblju kao i sama bazilika. U njemu se nalazi sakralna zbirka Porečko-pulske biskupije. Kompleks se može pohvaliti bogatom zbirkom sakralnih spomenika, umjetničkih predmeta i naravno arheološkim ostatcima pronađenim u bazilici i neposrednoj blizini. Posebno su vrijedni mozaici koji datiraju još iz 3. stoljeća.

Jama Baredine je zaštićeni geomorfološki spomenik prirode i prvi speleološki lokalitet u Istri uređen za turističku namjenu. Jama se nalazi kraj mjesta Nova Vas, između Poreča, Višnjana i Tara. Lokalitet je otvoren 1995. godine. Ova špilja je riznica stalaktita i stalagmita, podzemnih skulptura realiziranih strpljivim radom vode tjekom desetljeća. 

PorečAquapark Aquacolors kod Poreča, investicija ukupne vrijednosti 25 milijuna eura je otvoren za sezonu 2015. Aquacolors se predstavlja kao najveći vodeni park u Hrvatskoj a nudi 500 metara dugačku rijeku, 3 bazena i 4 igrališta, 12 tobogana, 5 restorana i svakodnevni animacijski sadržaj. Vodeni park je namijenjen za sve uzraste pa su tu atrakcije koje su namijenjene samo za djecu i one s malo više adrenalina za odrasle. 

Aquacolors PorečAquapark Istralandia je zabavno vodeni park u blizini koji se nalazi oko 5 kilometara od Novigrada prema unutrašnjosti Istre. Park je otvoren 2014. i prvi je vodeni park u Istri, smješten je na površini od 80.000 m² i pruža velik broj atrakcija za djecu i odrasle. 

Istralndia Novigrad IstraTrg Marafor Poreč je bivši Rimski forum gdje su se održavala javna okupljanja. Tu se u prošlosti nalazilo veliko rimsko svetište, odnosno Marsov hram od kojeg su danas ostali samo ostatci. Trg je tada bio puno veći nego danas. Izvorni pločnik je još danas sačuvan duž sjevernog reda kuća na trgu. Zapadno od ovog pravokutnog trga, unutar malog parka se nalaze ruševine Neptunovog hrama iz 1. stoljeća posvećene bogu mora.

Trg Poreč što vidjetiCrkva Gospe od Anđela nalazi se na Trgu slobode u Poreču, nedaleko od starogradske jezgre. Crkva je izgrađena u baroknom stilu 1746 na mjestu ostataka ranije, romaničke crkve. Crkvu krasi prekrasan barokni zvonik visok 18 metara. Unutar crkve se nalaze nekoliko oltara a na glavnom oltaru se nalaze kipovi Blažene Djevice Marije,  svete Katarine i svetog Dominika. U crkvi se nalaze orgulje iz 1924. godine koje su ovamo prenesene iz bazilike. Biskup Gaspar Negri ovdje je izgradio dominikanski samostan koji je ukinut 1806. godine.

Crkva Gospe od Anđela PorečZavičajni muzej Poreštine ili Poreč je muzej koji je naslijedio dva ranija muzeja: Pokrajinski arheološki muzej istre, koji je osnovan 1884. godine, i Gradski muzej za umjetnost i povijest, osnovan 1926. godine. Njihov muzejski fundus uključen je u današnji muzej. Od 1952. godine taj se fundus nalazi u baroknoj palači obitelji Sinčić. Muzej skrbi o više građevina i lokaliteta kulturno-povijesnog značaja u gradu Poreču i na širem području Poreštine. Primarna zadaća Muzeja jest skupljanje, čuvanje i istraživanje civilizacijskih i kulturnih dobara Poreča i Poreštine. Muzej svojim stručnim i znanstvenim radom prezentira javnosti vrijedne povijesne trenutke.

Muzej PorečRovinjski akvarij se nalazi u stoljetnoj zgradi smještenoj unutar Pomorskog istraživačkog centra Instituta Ruđer Bošković, u njemu možete iskusiti svu raznolikost jadranskog podvodnog svijeta. Otvoren je 1891. godine kao Zoološka stanica berlinskog akvarija i spada među najstarije institucije te vrste na svijetu. Akvarij je otvoren za posjetitelje i obiluje uzorcima lokalne flore i faune koji predstavljaju tipične zajednice koje žive u našem podmorju.  Aquarium je zanimljiva i lijepa zbirka različitih vrsta riba, rakova, školjki koji obitavaju u Jadranu.

Rovinjski akvarij 

Crkva svete Eufemije poznata je i kao crkva svete Fume, a riječ je o najpoznatijem spomenik u Rovinju. Na mjestu gdje se nalazi današnja crkva, nekada je stajala mala crkvica sv. Jurja, na čijem se mjestu u 10. stoljeću počinje graditi nova, veća crkva.

Crkva RovinjZavičajni muzej grada Rovinja nalazi se na Trgu maršala Tita 11, u baroknoj palači grofova Califfi iz 17. stoljeća. Otvoren je svaki dan od 10 do 22 sata. Muzej je osnovan 1954. godine na inicijativu rovinjskih likovnih umjetnika a podijeljen na više odjela. Odjel arheologije sastoji se od arheološke i numizmatičke zbirke, Etnografski odjel, Odjel za Povijest, likovnu umjetnost i knjižnica. U prostoru muzeja se organiziraju i razne izložbe i aktivnosti koje budu najavljene na web stranici muzeja muzej-rovinj.hr.

Plaže PorečU samom centru Poreča nalazi se velika plaža u potpunosti uređena za kupanje i uživanje na obali. Ovo je glavno gradsko kupalište, a s obzirom da je Poreč jedan od poznatijih turističkih gradova, ne čudi nas bogata ponuda za turiste. U blizini se nalazi plaža Plava Laguna Poreč. Plaža je maksimalno prilagođena za sve dobne skupine. Popločani platoi obloženi su kamenom. Plaža ima blagi pristup vodi, i jako je dobro opremljena. 

Kupalište PorečNa malenom poluotoku u Poreču, između restorana i luksuznog hotela nalazi se plaža Perentium. Prostrana je i prima veliki broj gostiju. Plaža je prirodno stjenovita, ali je većim dijelom betonirana i obložena kamenom. Sve to olakšava hodanje plažom, ulazak u more i izlazak nakon osvježavajućeg kupanja. Iza plaže se nalazi borova šuma, idealno mjesto za skloniti se od jakog sunca. Kada ste se dovoljno kupali i sunčali, preporučujemo da svratite u obližnji restoran i naručite omiljeno jelo. Uživajte u ukusnim zalogajima, gledajući zalazak sa terase restorana. Pozivamo vas da dođete i uživate na našoj plaži. 

Perentium PorečU naselju Špadići, u Poreču se nalazi plaža Laguna. Prostire se dužim dijelom obale, popularna je i jako prometna. Osim kupača, plažu posjećuju gosti u prolazu dok šeću i razgledavaju obalu. Pored plaže se nalaze ugostiteljski objekti, kafići i restorani sa terasama idealnim za uživanje u zalazećem suncu. Ako ste odsjeli negdje u blizini svakako dođite i provedite večernje sate na ovom dijelu obale. Pogled prema pučini je očaravajući, opušta i svakako pobuđuje lijepe osjećaje u čovjeku. Doživljaj će biti potpun ako se odlučite sjesti i provesti vrijeme uz ugodni razgovor sa osobom pokraj sebe.

Na samom ulazu u Poreč, sa sjeverne strane, smjestila se ova prekrasna plaža. Posebna je po šljunčanom dijelu sa jedne strane, dok se na kraju naziru stijene koje uranjaju u more. Iza plaže se nalazi travnata, zelena ravnica sa pratećim objektima i turističkim sadržajem. Kako i priliči plaži u jednom turističkom mjestu, i naša plaža je jako lijepo uređena i dobro opremljena. Na samoj plaži nema prirodnog hlada, zbog čega je dobro ponijeti suncobrane. Ako i nemate suncobran možete ga iznajmiti, baš kao i ležaljku. 

Poreč Materada što raditi u PorečuPlaže u okolici PorečaPlaža Ambrela je jedna od najpopularnijih Pulskih plaža, nalazi se u turističkoj zoni Verudela, na zapadnoj strani poluotoka i nastavlja se na plažu Brioni. U blizini se nalazi popularna Pulska plaža Hajvajka. Od centra Pule je udaljena oko 4 kilometra.  Plaža posjeduje plavu zastavu zbog čistoće more, urednosti plaže i ponude. Zbog blagog ulaza u more, šljunčane podloge Ambrela je jako popularna za obitelji s djecom. Na plaži možete iznajmiti suncobrane i ležaljke i uživati u raznim sportskim i adrenalinskim aktivnostima. Ako se malo udaljite od središnjeg djela plaže koji je šljunkovit možete pronaći hladovinu u obližnjoj borovoj šumi, na tim dijelovima je plaža stjenovita s manjim šljunčanim dijelovima.

Pula plažePlaža Grotte Von Pula Skrovita plaža u uvali Mužilj prirodno je okruženje koje mnogi vole i cijene. Prilaz plaži dolazi iz šume, malenom stazom koja vodi do šljunčanog dijela. Plaža je većinom stjenovita, sa strana, ali pristupačna i pogodna za sunčanje. Vole ovdje doći avanturisti, osobe koje ne trpe velike gužve i zaljubljenici u netaknutu prirodu. More je izrazito čisto, ugodno toplo i prelijepih je boja. Stijene pod vodom daju refleksiju koja oživljava nijanse plave i zelene. 

Plaža sv. Ivan Pula nalazi se na istoimenom Rtu i u dodiru je sa morem iz uvale Sveti Ivan. Jako je lijepa, čista i dobro opremljena. Ova plaža je popularna, što ne čudi s obzirom na kojem se mjestu nalazi.Doživljaj na plaži je neopisiv, jednostavno morate to doživjeti. Ipak, ovdje trebaju doći osobe koje ne traže velike pogodnosti. Pokraj plaže nemate nikakve objekte niti ugostiteljsku ponudu. Prepušteni ste sami sebi, da u potpunosti uživate u prirodi. More je jako čisto i prelijepih boja. Ugodno je za kupanje, a prilaz u more je lagan i pogodan za sve osobe.

Pula what to visitPlaža Kamenjak Premantura Ovu plažu u potpunosti opisuje njezino ime – Kamenjak je baš plaža u kamenu, točnije kamenim stijenama. Do plaže možete doći osobnim automobilom, kojeg ostavite na uzvišenju a do plaže nastavljate pješice. Kada se spustite do mora dočekat će vas velike kamene plohe, i naravno more koje ih dodiruje. 

Kamenjak premanturaPlaža - uvala Klančac Brseč, prekrasna plaža okružena stijenama s tri strane, blizini Opatije.

Istria best beachesU blizini mjesta Rakalj nalazi se plaža Luka. Smještena je u uvali, sačinjena od srednje velikih oblutaka i omeđena stijenama. U blizini se nalazi uvala Žbirac. To je zanimljiv detalj, posebno ako radite fotografije sa ljetovanja. Silueta nagnute brodice bit će odlična pozadina dobre fotografije sa mora.

Plaža Kanica Peruški se nalazi između mjesta Peruški i Krnica. Malo tko se može pohvaliti sa ovako lijepom plažom. Ako pogledate fotografije možete vidjeti prelijepu plažu okruženu bijelim stijenama. Plaža je sačinjena od srednje velikih oblutaka, koji su potpuno bijeli i daju najbolji odsjaj na ljetnom suncu. Zbog toga je boja mora ovdje posebna. More je čisto i ugodno toplo, a sama plaža je jako pristupačna. Ulazak u more je blag i pogodan za sve osobe. Našu plažu znaju zapljuskivati valovi, ali ne veliki da vas ometaju u kupanju. Ako nas posjetite uvjereni smo da ćete uživati. Pozivamo vas sve na ljetovanje i dobru zabavu na našoj plaži.

Plaže Bech Strand IstriaPlaža Guboka Rabac Labin  nalazi se u potpuno prirodnom ambijentu, u blizini se nalazi plaža Sveta Marina. Do nje dolazite stazom kroz šumu i duboku hladovinu. Sama plaža sačinjena je od šljunka, jako je lijepa i čista. More je ovdje mirno, ugodno toplo i izrazito čisto. Sa strana se pruža stjenovita obala obrasla u zelenilo, što daje odličan kontrast plavim morskim bojama. 

Park šuma Zlatni rt je najveća Rovinjska prirodna atrakcija, idealno mjesto za razne sportske aktivnosti i uživanje u prirodnom okruženju i plažama. Park je i najveće okupljalište kupača koji borave ljeti u Rovinju zbog svoje razvedene obale koja obiluje šljunčanim uvalicama uglavnom okurežene stijenama. Nedaleko od parka Zlatni rt se nalazi plaža Cuvi Rovinj.

Zlatni Rt RovinjPlaža Cisterna Rovinj. U priobalnom području Rovinja našla se i ova prelijepa plaža Cisterna. Sačinjena je od srednje velikih oblutaka, izolirana je i smještena u prirodnom okruženju. Ipak, na plaži imate kafić koji će dobro doći kao osvježenje nakon dnevnog sunčanja. More je mirno i ugodno toplo, a pristup u vodu je blagi. Pogodna je plaža za obiteljski izlet ili za mlade parove koji žele uživati u miru i ne tako velikim gužvama.

Rovinj ZnamenitostiMulini je plaža u atraktivnoj zoni Rovinja, koja se završava u zelenom području parka Zlatni Rt. Plažom se, iz centra grada, pa sve do zelenih površina, proteže prelijepo uređena šetnica. Plaža je jedna od popularnijih u gradu, i svakako među ljepšim.

Plaža Mulini RovinjŠto vidjeti u okolici PorečaNacionalni park Brijuni, iako poznat kao rezidencija maršala Josipa Broza Tita, predsjednika nekadašnje Jugoslavije, imaju puno više od toga za ponuditi svojim posjetiteljima. Samo 3 km od istarske obale, Brijuni glase kao oaza biljnog i životinjskog svijeta, kojeg čini oko 700 vrsta biljaka i oko 250 vrsta ptica. Od interesantnih brojki valja izdvojiti 14 otočića koji se protežu na oko 7.4 km² površine, dok površina cijelog nacionalnog parka iznosi oko 34 km². Najveći otok, Veliki Brijun, zauzima oko 75% ukupne površine. Zanimljiva je činjenica da Brijuni nisu oduvijek bili otoci što nam govori dubina Fažanskog kanala od samo 12 metara. Naime, prije desetak tisuća godina, Brijuni su bili sastavni dio istarske obale.

Nacionalni Park Brijuni što vidjeti PulaArena u Puli je najveći spomenik antičke gradnje u Hrvatskoj šesti po veličini amfiteatar u svijetu te jedan od najočuvanijih ovakve vrste u svijetu. Sagrađen je u prvom stoljeću, pretpostavlja se na traženje cara Augusta a gradnju je nastavio car Vespazijan koji je zaslužan za izgradnju Rimskog Koloseuma.

Muzej suvremene umjetnosti Istre u Puli je osnovan 2008. godine, kada je i registriran na inicijativu Istarske županije. Još uvijek Muzej nema vlastitu muzejsku zgradu nego koristi, za galerijsku namjenu adaptiran prostor pulske Stare tiskare, svetog Ivana 1, u Puli, koji je Muzeju od Grada Pule ustupljen na korištenje na 10 godina Ugovorom o korištenju Stare tiskare 01. lipnja 2011. godine.

Što vidjeti u IstriGradovi u blizini PorečaGradovi Pula i Rovinj. Oba grada su bogata svojom kulturno povijesnim znamenitostima i jakom turističkom ponudom. 

Rovinj

Rovinj

Poreč

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Okolica Poreča što posjetiti što vidjeti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala