Okolica Rovinja što posjetiti što vidjeti

# Okolica Rovinja što posjetiti što vidjeti

Istra

Rovinj

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Donosimo vam popis najpoznatijih znamenitosti i lokacija koje trebate posjetiti ako se nalazite u Rovinju ili okolici Rovinja kao i regiji Istra.
Grad je smješten na predivnoj obali Istre, baš ispod Limskog kanala. Kažu za Rovinj da je najbolji grad za romantičare – barem u ovom dijelu Lijepe naše. Grad Rovinj pravo je odredište za romantičare i osobe koje gaje sentimentalne osjećaje za nekim prošlim vremenima. Danas je grad razvijen i spada među vodeće turističke destinacije na Jadranu. U Rovinju možemo zbrojiti i preko 30.000 kreveta, od čega jednu četvrtinu zauzimaju privatni smještajni kapaciteti.

Što posjetiti u Rovinju i okolici

Rovinjski akvarij se nalazi u stoljetnoj zgradi smještenoj unutar Pomorskog istraživačkog centra Instituta Ruđer Bošković, u njemu možete iskusiti svu raznolikost jadranskog podvodnog svijeta. Otvoren je 1891. godine kao Zoološka stanica berlinskog akvarija i spada među najstarije institucije te vrste na svijetu. Akvarij je otvoren za posjetitelje i obiluje uzorcima lokalne flore i faune koji predstavljaju tipične zajednice koje žive u našem podmorju.  Aquarium je zanimljiva i lijepa zbirka različitih vrsta riba, rakova, školjki koji obitavaju u Jadranu.

 Crkva svete Eufemije poznata je i kao crkva svete Fume, a riječ je o najpoznatijem spomenik u Rovinju. Na mjestu gdje se nalazi današnja crkva, nekada je stajala mala crkvica sv. Jurja, na čijem se mjestu u 10. stoljeću počinje graditi nova, veća crkva.

 Zavičajni muzej grada Rovinja nalazi se na Trgu maršala Tita 11, u baroknoj palači grofova Califfi iz 17. stoljeća. Otvoren je svaki dan od 10 do 22 sata. Muzej je osnovan 1954. godine na inicijativu rovinjskih likovnih umjetnika a podijeljen na više odjela. Odjel arheologije sastoji se od arheološke i numizmatičke zbirke, Etnografski odjel, Odjel za Povijest, likovnu umjetnost i knjižnica. U prostoru muzeja se organiziraju i razne izložbe i aktivnosti koje budu najavljene na web stranici muzeja muzej-rovinj.hr.

Plaže RovinjPark šuma Zlatni rt je najveća Rovinjska prirodna atrakcija, idealno mjesto za razne sportske aktivnosti i uživanje u prirodnom okruženju i plažama. Park je i najveće okupljalište kupača koji borave ljeti u Rovinju zbog svoje razvedene obale koja obiluje šljunčanim uvalicama uglavnom okurežene stijenama. Nedaleko od parka Zlatni rt se nalazi plaža Cuvi Rovinj.

 Plaža Cisterna Rovinj. U priobalnom području Rovinja našla se i ova prelijepa plaža Cisterna. Sačinjena je od srednje velikih oblutaka, izolirana je i smještena u prirodnom okruženju. Ipak, na plaži imate kafić koji će dobro doći kao osvježenje nakon dnevnog sunčanja. More je mirno i ugodno toplo, a pristup u vodu je blagi. Pogodna je plaža za obiteljski izlet ili za mlade parove koji žele uživati u miru i ne tako velikim gužvama.

 Crveni otok se sastoji od dva povezana otočića, Sveti Andrija i Maškin i jedan je od najpopularnijih turističkih lokacija za goste koji borave u Rovinju i okolici.

Mulini je plaža u atraktivnoj zoni Rovinja, koja se završava u zelenom području parka Zlatni Rt. Plažom se, iz centra grada, pa sve do zelenih površina, proteže prelijepo uređena šetnica. Plaža je jedna od popularnijih u gradu, i svakako među ljepšim.

 Plaža Amarin Rovinj. U samom dodiru sa morem plaža Amarin je pješčana, sa blagim spustom i pogodna za sve osobe. Malo iznad se može pronaći šljunčana podloga, te betonski platoi sa strana. Plaža ima tuševe i kabine za presvlačenje. Nalazi se u naseljenom mjestu i jako je posjećena. Iza plaže se nalazi maleni kameni zidić, iza kojeg je šljunčani nasip, pogodan za sunčanje i cjelodnevno izležavanje.

 Što vidjeti u okolici RovinjaNacionalni park Brijuni, iako poznat kao rezidencija maršala Josipa Broza Tita, predsjednika nekadašnje Jugoslavije, imaju puno više od toga za ponuditi svojim posjetiteljima. Samo 3 km od istarske obale, Brijuni glase kao oaza biljnog i životinjskog svijeta, kojeg čini oko 700 vrsta biljaka i oko 250 vrsta ptica. Uz specifičnu faunu koja je nastala krčenjem šuma i njihovim pretvaranjem u prostrane livade, tu je i flora na koju je velikog utjecaja imao i ljudski faktor koji je životinjski svijet obogatio brojnim uvezenim vrstama koje originalno nisu bile na ovom staništu. Može se reći da Brijuni predstavljaju sklad prirode i čovjekovog utjecaja na nju.

 Arena u Puli je najveći spomenik antičke gradnje u Hrvatskoj šesti po veličini amfiteatar u svijetu te jedan od najočuvanijih ovakve vrste u svijetu. Sagrađen je u prvom stoljeću, pretpostavlja se na traženje cara Augusta a gradnju je nastavio car Vespazijan koji je zaslužan za izgradnju Rimskog Koloseuma.

Muzej suvremene umjetnosti Istre u Puli je osnovan 2008. godine, kada je i registriran na inicijativu Istarske županije. Još uvijek Muzej nema vlastitu muzejsku zgradu nego koristi, za galerijsku namjenu adaptiran prostor pulske Stare tiskare, svetog Ivana 1, u Puli, koji je Muzeju od Grada Pule ustupljen na korištenje na 10 godina Ugovorom o korištenju Stare tiskare 01. lipnja 2011. godine.

 Aquapark Aquacolors kod Poreča, investicija ukupne vrijednosti 25 milijuna eura je otvoren za sezonu 2015. Aquacolors se predstavlja kao najveći vodeni park u Hrvatskoj a nudi 500 metara dugačku rijeku, 3 bazena i 4 igrališta, 12 tobogana, 5 restorana i svakodnevni animacijski sadržaj. Vodeni park je namijenjen za sve uzraste pa su tu atrakcije koje su namijenjene samo za djecu i one s malo više adrenalina za odrasle. 

Aquacolors PorečAquapark Istralandia je zabavno vodeni park u blizini koji se nalazi oko 5 kilometara od Novigrada prema unutrašnjosti Istre. Park je otvoren 2014. i prvi je vodeni park u Istri, smješten je na površini od 80.000 m² i pruža velik broj atrakcija za djecu i odrasle. Aquacolors vs Istranadia usporedba cijena i sadržaja.

 Eufrazijeva Bazilika u Poreču započela je s gradnjom 553. godine i jedna je od najstarijih i najljepših sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju. Danas se smatra najljepšim sačuvanim spomenikom ranobizantske umjetnosti na Mediteranu. Bazilika je izgrađena u 6. stoljeću, u vrijeme biskupa Eufrazija i cara Justinijana I. O važnosti ove bazilike dovoljno govori i činjenica da je 1997. godine Eufrazijeva Bazilika u Poreču uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Plaže u Rovinju i okolici RovinjaPlaža Ambrela je jedna od najpopularnijih Pulskih plaža, nalazi se u turističkoj zoni Verudela, na zapadnoj strani poluotoka i nastavlja se na plažu Brioni. U blizini se nalazi popularna Pulska plaža Hajvajka. Od centra Pule je udaljena oko 4 kilometra.  Plaža posjeduje plavu zastavu zbog čistoće more, urednosti plaže i ponude. Zbog blagog ulaza u more, šljunčane podloge Ambrela je jako popularna za obitelji s djecom. Na plaži možete iznajmiti suncobrane i ležaljke i uživati u raznim sportskim i adrenalinskim aktivnostima. Ako se malo udaljite od središnjeg djela plaže koji je šljunkovit možete pronaći hladovinu u obližnjoj borovoj šumi, na tim dijelovima je plaža stjenovita s manjim šljunčanim dijelovima.

 Plaža Grotte Von Pula Skrovita plaža u uvali Mužilj prirodno je okruženje koje mnogi vole i cijene. Prilaz plaži dolazi iz šume, malenom stazom koja vodi do šljunčanog dijela. Plaža je većinom stjenovita, sa strana, ali pristupačna i pogodna za sunčanje. Vole ovdje doći avanturisti, osobe koje ne trpe velike gužve i zaljubljenici u netaknutu prirodu. More je izrazito čisto, ugodno toplo i prelijepih je boja. Stijene pod vodom daju refleksiju koja oživljava nijanse plave i zelene. 

Plaža sv. Ivan Pula nalazi se na istoimenom Rtu i u dodiru je sa morem iz uvale Sveti Ivan. Jako je lijepa, čista i dobro opremljena. Ova plaža je popularna, što ne čudi s obzirom na kojem se mjestu nalazi. Čitav ovaj dio Pule dobro je posjećen, pa tako i okolne plaže. Plaža sv. Ivan sačinjena je od sitnog šljunka na kojem se još uvijek mogu pronaći zalutali malo veći oblutci. More je jako čisto i prelijepih boja. Ugodno je za kupanje, a prilaz u more je lagan i pogodan za sve osobe.

 Plaža - uvala Klančac Brseč, prekrasna plaža okružena stijenama s tri strane, blizini Opatije.

 U blizini mjesta Rakalj nalazi se plaža Luka. Smještena je u uvali, sačinjena od srednje velikih oblutaka i omeđena stijenama. U blizini se nalazi uvala Žbirac. To je zanimljiv detalj, posebno ako radite fotografije sa ljetovanja. Silueta nagnute brodice bit će odlična pozadina dobre fotografije sa mora.

Plaža Kamenjak Premantura Ovu plažu u potpunosti opisuje njezino ime – Kamenjak je baš plaža u kamenu, točnije kamenim stijenama. Do plaže možete doći osobnim automobilom, kojeg ostavite na uzvišenju a do plaže nastavljate pješice. Kada se spustite do mora dočekat će vas velike kamene plohe, i naravno more koje ih dodiruje. 

 

Plaža Kanica Peruški se nalazi između mjesta Peruški i Krnica. Malo tko se može pohvaliti sa ovako lijepom plažom. Ako pogledate fotografije možete vidjeti prelijepu plažu okruženu bijelim stijenama. Plaža je sačinjena od srednje velikih oblutaka, koji su potpuno bijeli i daju najbolji odsjaj na ljetnom suncu. Zbog toga je boja mora ovdje posebna. More je čisto i ugodno toplo, a sama plaža je jako pristupačna. Ulazak u more je blag i pogodan za sve osobe. Našu plažu znaju zapljuskivati valovi, ali ne veliki da vas ometaju u kupanju. Ako nas posjetite uvjereni smo da ćete uživati. Pozivamo vas sve na ljetovanje i dobru zabavu na našoj plaži.

 Plaža Vela Đirina nalazi se u uvali Maslinica ispod hotela Mimosa i autokampa Maslinica. Plaža je najveća rabačka plaža i ima oznaku plave zastavice zbog čistoće mora, sigurnosti i ugostiteljske ponude. Plaža je šljunčana i duga je oko 400 metara. Na plaži se nalazi bogata ugostiteljska ponuda kao i dva salona za masažu u sklopu plaže. Za najmlađe tu su i tobogani i maleni aquapark. 

Plaža Guboka Rabac Labin  nalazi se u potpuno prirodnom ambijentu, u blizini se nalazi plaža Sveta Marina. Do nje dolazite stazom kroz šumu i duboku hladovinu. Sama plaža sačinjena je od šljunka, jako je lijepa i čista. More je ovdje mirno, ugodno toplo i izrazito čisto. Sa strana se pruža stjenovita obala obrasla u zelenilo, što daje odličan kontrast plavim morskim bojama. Plaža Guboka više info

Gradovi u blizini RovinjaGradovi Pula i Poreč. Oba grada su bogata svojom kulturno povijesnim znamenitostima i jakom turističkom ponudom.  

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Okolica Rovinja što posjetiti što vidjeti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala