Nacionalni parkovi u blizini Rovinja, Poreča, Pule - Istra Hrvatska

# Nacionalni parkovi u blizini Rovinja, Poreča, Pule - Istra Hrvatska

Istra

Rovinj

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Ako se nalazite u Istri, nalazite se u turistički najposjećenijoj i nerazvijenoj turističkoj regiji koju svake godine posjeti više od milijun gostiju. Istra je najveći Hrvatski poluotok koji se smjestio na sjeverozapadu Hrvatske a graniči s Italijom i Slovenijom. Upravo blizina većim europskim državama je velika prednost ove regije jer je dostupna velikom broju ljudi koji na godišnji odmor idu automobilom. 
Najveći gradovi u Istri su i ujedno i najpopularniji. Pula, Poreč, Rovinj, Labin, Umag.. dok je unutrašnjost Istre prepoznatljiva po brdašcima, maslenicima i vinogradima  s bajkovitim gradićima na vrhovima: Grožnjan, Motovun, Hum. 

Jedini nacionalni park koji se nalazi na području Istre je NP Brijuni. 

Rekreacija u prirodi IstraAko ste u potrazi za rekreacijom i otkrivanje prirodnih ljepota, nalazite se na pravom mjesto. Istra je poluotok koji je bogat prirodnom raznolikošću. Naša preporuka je da za početak istražite plaže u Istri, http://www.rezerviraj.hr/plaze-istra posebno ove najpopularnije i najljepše kao što su Plaža Uvala Klančac Brseč, Plaža Uvala Luka Rakalj, Plaža Ambrela Pula, Grotte von Pula, Kamenjak Premantura... i mnoge druge koje možete pogledati na linku.

U Istri se nalaze dva  poznata i dobro opremljena vodena parka, Aquapark Istralandia, Aquapark Aquacolors Poreč te Podvodni park Verudela u Puli. Tu su i tematski parkovi Paleo park Mon Perin Bale-Valle i Dino Park Funtana, oba na temu dinosaura s popratnim edukativnim sadržajima. Oba grada su ušla na svjetski popis paleontoloških nalazišta, nakon što su na ovom području otkriveni ostaci dinosaura. 

Nacionalni park BrijuniNacionalni park Brijuni je jedini koji se nalazi u Istri. Jedan ali vrijedan, rekli bismo jer je i jedan od najljepših. Nacionalni park Brijuni oaza je veličanstvenog sklada čovjeka, biljnog i životinjskog svijeta. Na otočju se nalazi oko 250 vrsta ptica, brojne druge životinje i  više od 700 vrsta biljaka.  Uz specifičnu faunu koja je nastala krčenjem šuma i njihovim pretvaranjem u prostrane livade, tu je i flora na koju je velikog utjecaja imao i ljudski faktor koji je životinjski svijet obogatio brojnim uvezenim vrstama koje originalno nisu bile na ovom staništu. Može se reći da Brijuni predstavljaju sklad prirode i čovjekovog utjecaja na nju. Osim očaravajuće prirode, Brijuni ne zaostaju na kulturno-povijesnom aspektu, što ih svrstava u 3. po redu najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj. Neka mjesta koja ne smijete propustiti su vidikovac na Ciprovcu, mauzolej obitelji Kupelwieser te brojni kamenolomi, poput Kochovog ili Čufarovog kamenoloma. Evidentirani su brojni arheološki lokaliteti koji datiraju od prvog neolitskog naselja u zaljevu Soline do modernog razdoblja kada nastaju velika imanja s luksuznim vilama.

Danas su Brijuni razvijena turistička destinacija, pa svojim gostima imaju za ponuditi brojne sadržaje. Ako ste ljubitelji životinja, preporučamo da posjetite safari park na sjevernom dijelu Velikog Brijuna koji sadrži brojne vrste životinja koje nisu specifične za ovu lokaciju. Unutar ovog parka se nalazi i etno park koji predstavlja tradicionalno istarsko seosko gospodarstvo. Životinjski svijet na otocima, posebno na Velikom Brijunu pored autohtonih životinja obogaćen je i mnogobrojnim unesenim vrstama koje su se zahvaljujući dobroj klimi dobro aklimatizirale u nacionalnom parku. 

Nacionalni park RisnjakSljedeći Nacionalni park najbliži Istri je NP Risnjak koji se nalazi u regiji Gorski Kotar i blizu je regije Kvarner u kojem se najpoznatiji gradovi Rijeka i Opatija. Osnovu parka sačinjava masiv istoimene planine. Vrh planine Risnjak nalazi se na 1528 metara nadmorske visine. Prvotna granica parka je promijenjena 1997. godine, kada je površina povećana na sadašnjih 6400 hektara, kada je u granice parka uključen i izvor rijeke Kupe.

Mnogi gosti park posjete radi planinarenja, a ono je moguće iz nekoliko smjerova. Ako se poželite pravog planinarskog iskustva, svoje putovanje možete započeti iz smjera zgrade Uprave nacionalnog parka u Bijeloj Vodici, iz smjera Gornjeg Jelenja ili iz smjera Platka.

Za posjetiti Risnjak na par dana, možete odabrati smještaj u jednoj od planinskih kuća. Kuće se nalaze unutar parka, i građene su u skladu s mjestom koje ih okružuje. Drvene kućice, sa oštrim krovovima na najbolji način se uklapaju u okoliš. Iako je park manje posjećen od ostalih parkova hrvatske, smještaj ipak trebate rezervirati unaprijed, jer se slobodni krevet uvijek traži.Nacionalni park Plitvička jezeraNajposjećeniji i najpopularniji Hrvatski nacionalni park su Plitvička jezera. Od središta Istre udaljen oko 200 kilometara ne bi trebao predstavljati veći problem za goste koji mogu izdvojiti jedan dan godišnjeg odmora. S obzirom na nevjerojatnu prirodnu ljepotu, Plitvice se svakako isplati posjetiti.

Gdje god zađete u Nacionalnom parku Plitvička jezera, svugdje će vas zaokupiti biseri. Biseri prirode. Koji će vas učiniti zadovoljnima, jer ćete u njima beskrajno uživati. Biseri su to koji će vas ispuniti osjećajem zadovoljstva i odmaknuti vas od svijeta kakvog poznajete, i to u jedan novi svijet, u svijet netaknute prirode.

Osim prekrasnih slapova i prirode u svojem najboljem izdanju, Plitvička jezera oduševljavaju turiste i drugim posebnostima. Poput bogatstva biljnim i životinjskim vrstama, kao i mogućnosti aktivnog odmora u čudu koje je stvorila priroda.

Jezera, njih 16, turistu daju neponovljiv osjećaj. S jedne strane netaknuti šume, s druge zvuk slapova koji treba osjetiti, jer se njegova magija ne može dočarati čak ni putem moderne tehnologije. S jedne strane čista priroda u iskonskom obliku, s druge raznolikost flore i faune. Naposljetku i gomile turista koje dodatno osnažuju dojam ljepote Plitvica.

Nacionalni park Plitvice sačinjen je od 16 jezera. Zanimljivo je da se svako od jezera nalazi na različitoj nadmorskoj visini, pa se jezera stepenasto prelijevaju i postepeno silaze jedno u drugo. Zbog ove visinske razlike jezera su podijeljena na Gornja i Donja jezera. 

 

 

 

 

 


 


Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Nacionalni parkovi u blizini Rovinja, Poreča, Pule - Istra Hrvatska
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala