Nacionalni parkovi u blizini Splita Hrvatska

# Nacionalni parkovi u blizini Splita Hrvatska

Srednja dalmacija

Split

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Split je područje bogato prirodnim ljepotama i odlična je polazna točka za nekoliko nacionalnih parkova i parkova prirode. Najbliži nacionalni park u blizini Splita je Krka koji je udaljen oko 80 kilometara prema sjeveru. Nekih 200 kilometara prema sjeveru se nalazi nacionalni park Kornati, na sličnoj udaljenosti ali prema jugu se nalazi nacionalni park Mljet. Do oba ova parka je potreban i brodski prijevoz jer se radi o otočju. Najbliži park prirode ja Biokovo koji se nalazi stotinjak kilometara prema jugu.

Nacionalni park Krka iz SplitaNacionalni park Krka iz Splita možete posjetiti nekom organiziranom turom autobusom ili osobnim automobilom. Od centra Splita do parka je nekih 80 kilometara udaljenosti za što je potrebno oko 1 sat vožnje. 

Nacionalni park je moguće je posjetiti brodom ili pješačko - biciklističkom stazom iz Skradina. Brod na relaciji Skradin - NP Krka prometuje svakodnevno od travnja do listopada. Svakim punim satom brod kreče iz Skradina, a povratak je 30 minuta poslije. Npr iz Skradina za NP kreče u 13:00, 14:00, itd a povratak je u 13:30, 14:30.

 Prijevoz brodom uključen je u cijenu ulaznice nacionalnog parka. Za goste željne rekreacije, tu je pješačko-biciklistička staza, duga 3,4 kilometra. Park obuhvaća 109 km² površine toka rijeke Krke i donjeg toka rijeke Čikole, a duljina toka rijeke Krke iznosi 72.5 km što je svrstava u 22. rijeku po dužini u Hrvatskoj. Značajni su njezini slapovi koji imaju ukupni pad od 225 metara.

Najduži slapovi rijeke Krke pod nazivom Skradinski buk su vjerojatno glavni razlog vašeg posjeta ovom nacionalnom parku. S preko 17 stepenica i ukupnom visinskom razlikom od 45 m, Skradinski buk opravdava svoju titulu najljepše prirodne ljepote u Hrvatskoj. U podnožju Skradinskog buka je omogućeno kupanje, pa se možete rashladiti nakon dugog razgledavanja Krke koja zaista ima brojne stvari koje se ne smiju propustiti. Jedna od tih stvari je i etno selo u kojem možete vidjeti kamene vodenice iz 19. stoljeća te brojne predmete koje je u prošlosti koristilo lokalno stanovništvo. 

Nacionalni park Krka iz Splita

 
 

Nacionalni park Kornati iz Splita Provedite izvanredan dan otkrivajući prekrasan nacionalni park s više od 140 otoka i otočića. Opustite se u ovom malom raju na Zemlji dok uživate u ugodnoj vožnji brodom, jedite ukusnu dalmatinsku hranu i uživajte u kupanju u slanim vodama jezera Mir. Ako ste u blizini Splita, do nacionalnog parka Kornati izravno voze nekoliko prijevoznika. Povoljni i brži put do parka je ako se odvezete automobilom do Šibenika ili Murtera i odaberete neki od organiziranih tura iz gradova bližih Kornatima.

Nacionalni Park Kornati proglašen je 1980. godine, kada je i stavljen pod zaštitu. Ukupna površina ovog parka iznosi oko 220 četvornih kilometara, i sastavljen je od većih i manjih otoka, te hridi koje izranjaju iz plavetnila Jadranskog mora. Od ukupne površine Kornata, samo ¼ zauzima kopno. Ostatak Nacionalnog Parka sačinjava more i živi svijet koji u njemu obitava.

Nacionalni park Kornati 

Nacionalni park Mljet iz SplitaDo Nacionalnog parka Mljet iz Splita možete doći katamaranskom linijom Split-Brač-Hvar-Korčula-Mljet-Dubrovnik. Plovni red ove linije možete pogledati na linku. https://www.krilo.hr/plovidbeni-red/ 

Nacionalni park Mljet proglašen je 11. studenog 1960. godine, i svojom površinom obuhvaća sjeverozapadni dio otoka Mljeta, i okolni dio mora.

NP Mljet predstavlja prvi institucionalizirani pokušaj zaštite izvornog ekosustava na Jadranu.

Park svojom površinom obuhvaća zapadnu trećinu otoka Mljeta. Granice parka sežu od područja Crna klada do najzapadnije točke otoka, rta Goli. U sastavu nacionalnog parka nalaze se i neka naselja: Polače (glavna turistička i putnička luka), Goveđari (najstarije naselje na Jezerima), Soline (malo mjesto na ulazu u Veliko jezero) i Pristanište (mjesto s poštanskim uredom i upravom nacionalnog parka) te Pomena (mjesto s jedinim hotelom na otoku).

Nacionalni park Mljet možete posjetiti tijekom cijele godine. Tri su službena ulaza u park: Pomena, Polače i Vrbovica, a tijekom turističke sezone otovoreni smo od 08.00 – 20.00 sati. U zimskom razdoblju (od početka studenog do kraja travnja) vršimo prihvat posjetitelja isključivo po prethodnim najavama. 

Nacionalni park Mljet from Split croatiaPark prirode BiokovoIako nije nacionalni park, park prirode Biokovo nije ništa manje ljepši i atraktivniji za posjetiti ako se nalazite u okolici Splita. Biokovo je jedan od 11 parkova prirode u Hrvatskoj i obuhvaća jedan dio planinskog masiva Biokovo. Od Splita je udaljen oko 130 kilometara.

Potrebno je spomenuti da je parkom (Biokovo) proglašeno 1981. godine, sa ukupnom površinom od skoro 200 kvadratnih kilometara. Najviši vrh u parku (ovog planinskog masiva) je Sveti Jure, sa nadmorskom visinom od 1762 metra. Vrh Sveti Jure je ujedno i najviši vrh planine Biokovo, te je treći najviši vrh u Hrvatskoj.Biokovo krasi poseban krški reljef, te očuvana prirodna izolirana sredina. Na području parka se nalaze špilje, i jame, koje su posebno zanimljive istraživačima i pustolovima koji vole prirodu.

Biokovo iz Splita 

Nacionalni parkovi u blizini Splita Hrvatska
Šime Bugarija
je vlasnik apartmana >
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala