Slapovi u blizini Zadra

# Slapovi u blizini Zadra

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Ako ste u potrazi za slapovima a nalazite se u Zadru ili u blizini Zadra, mjesto koje će vas oduševiti je nacionalni park Krka. NP Krka je udaljen oko 70 kilometara od Zadra, smješten je pored prelijepog gradića Skradina. Skradin je malo riječno mjesto s kamenim kućama. Nacionalni park je moguće je posjetiti brodom ili pješačko - biciklističkom stazom iz Skradina. Brod na relaciji Skradin - NP Krka prometuje svakodnevno od travnja do listopada. Svakim punim satom brod kreče iz Skradina, a povratak je 30 minuta poslije. Npr iz Skradina za NP kreče u 13:00, 14:00, itd a povratak je u 13:30, 14:30.

Obilazak slapova Krke pruža istinsko iskustvo - vožnja brodom do Nacionalnog parka Krka pruža brojne prekrasne poglede na brojne slapove i nevjerojatne vidikovce.Nacionalni park Krka nalazi se u blizini povijesnog grada Šibenika. Nacionalnim parkom dominiraju slapovi, brojna jezera i utvrde iz 14. stoljeća s ostacima rimskog akvadukta i kampova. Kroz park protječe rijeka Krka i stvara kanjon dug 75 kilometara koji se ulijeva u Jadransko more u blizini Šibenika. Krka je proglašena nacionalnim parkom 1985. godine, a najpoznatiji su po vodopadima: Skradinski buk, Roški slap, Manojlovac, Miljacka slap. Brana Hidroelektrane koja se nalazi ispod slapa Skradinski buk druga je takva hidro brana u svijetu, sagrađena samo dva dana nakon brane hidroelektrane na Nijagarinim vodopadima 1895. godine.

zadar waterfalls

NP Krka ima i bogatu gastronomsku ponudu, tako da možete probati lokalne specijalitete od kojih definitivno ne smijete propustiti pršut i sir.Uz stazu koja se prostire cijelim nacionalnim parkom, nalaze se edukativni panoi na kojima se mogu pročitati brojne zanimljivosti koje se vežu uz Krku.

O vrijednostima koje NP Krka ima za ponuditi bi se mogla napisati cijela knjiga, ako ne i više njih, ali ništa ne može zamijeniti neopisivo iskustvo izleta u ovaj nacionalni park.

Nacionalni park Krka iz Zadra - karta

Nacionalni Park Krka ime je dobio po rijeci Krka koja je sastavni dio parka. Rijeka, svojim prolazom kroz prirodu, radi jedan prelijepi ugođaj, na pojedinim mjestima i slapove koji naprosto očaravaju. Po slapovima je park i poznat, pa je najviše posjećen u ljetnim mjesecima, za vrijem vrućina. Ovdje se mnogi dođu rashladiti, ali i uživati u prirodnom zelenilu okolnih krošnji, te plavo-zelenim bojama rijeke Krke.

Np krka zadar

Slapovi Nacionalnog parka PlitviceNacionalni park Plitvice ili Plitvička jezera je veći poznatiji park od NP Krke. Zapravo je najposjećeniji Nacionalni park u Hrvatskoj i jedan je od simbola Hrvatske. Od Zadra je udaljen oko 120 kilometara, no ako imate vremena i mogućnosti, svakako je preporuka da ga posjetite. Park godišnje posjeti gotovo 2 milijuna turista što dovoljno govori samo za sebe. 

To je šumoviti planinski kraj kroz koji se, jedno ispod drugog, niže šesnaest prekrasnih jezera i jezeraca kristalne modrozelene boje. Vodom ih pune mnoge rječice i potoci, međusobno su spojena pjenušavim kaskadama i šumnim slapovima. Tijekom tisućljeća voda ovih jezera je kršila, nagrizala i otapala stijene i korita kojima je tekla.Osim prekrasnih slapova i prirode u svojem najboljem izdanju, Plitvička jezera oduševljavaju turiste i drugim posebnostima. Poput bogatstva biljnim i životinjskim vrstama, kao i mogućnosti aktivnog odmora u čudu koje je stvorila priroda.

Jezera, njih 16, turistu daju neponovljiv osjećaj. S jedne strane netaknuti šume, s druge zvuk slapova koji treba osjetiti, jer se njegova magija ne može dočarati čak ni putem moderne tehnologije. S jedne strane čista priroda u iskonskom obliku, s druge raznolikost flore i faune. Naposljetku i gomile turista koje dodatno osnažuju dojam ljepote Plitvica.

  


Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala