Nacionalni parkovi u blizini Zadra Hrvatska

# Nacionalni parkovi u blizini Zadra Hrvatska

Sjeverna dalmacija

Zadar

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Ako se nalazite u Zadru ili njegovoj okolici, nalazite se na području koje obitava prirodnim ljepotama među kojima se izdvajaju čak 3 nacionalna parka u neposrednoj blizini i nekoliko parkova prirode. Kornati, Krka i Paklenica su 3 potpuno raznolika parka. Kornati sa svojih 89 otoka i otočića, Krka sa svojim slapovima i planina Paklenica pružaju nevjerojatnu raznolikost na tako malom području pa je teško izdvojiti jedan od njih s popisa za posjetu.

Nacionalni park Kornati (30ak km od Zadra)Naizgled pusto mjesto, no Kornati su bogati u svakom smislu riječi. Zapravo Nacionalni Park Kornati čini veći dio istoimene grupe otoka u Jadranskom moru. Kornati se nalaze u hrvatskom dijelu Jadrana u srednjoj Dalmaciji. Ako ste se zagledali u kartu hrvatskog otočja, Kornate možete pronaći ako pogledate zapadno od Šibenika.

Nacionalni Park Kornati proglašen je 1980. godine, kada je i stavljen pod zaštitu. Ukupna površina ovog parka iznosi oko 220 četvornih kilometara, i sastavljen je od većih i manjih otoka, te hridi koje izranjaju iz plavetnila Jadranskog mora. Od ukupne površine Kornata, samo ¼ zauzima kopno. Ostatak Nacionalnog Parka sačinjava more i živi svijet koji u njemu obitava. Od Zadra su udaljeni oko 20 milja. Ako želite posjetiti nacionalni park Kornati iz Zadra, ulaznice za organizirane ture možete kupiti svakodnevno u brojnim Zadarskim agencijama, čak i na ulicama.

Više o nacionalnom parku Kornati

Kornati pored ZadraZadar national parks

Od Zadra do nacionalnog parka Kornati

Nacionalni park Paklenica Po svom proglašenju, Nacionalni Par Paklenica je drugi u Hrvatskoj. Proglašen je nacionalnim parkom sada već davne 1949. godine, točnije 19. listopada 1949.g. Paklenica je proglašena parkom te par mjeseci nakon Nacionalnog Parka Plitvička jezera.

animljivo je spomenuti da je Paklenica prvi put bila proglašena Nacionalnim parkom još 1929. godine, no prema tadašnjim zakonima, proglašenje se trebalo revidirati svake godine – što nije učinjeno, pa je godinama Paklenica bila bez statusa Nacionali Park.Nacionalni Park Paklenica je 7. srpnja 2017. godine upisan i na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi, kao dio zajedničke svjetske baštine 13 zemalja pod nazivom „Bukove prašume u Karpatima i drugim područjima Europe“.Najviši vrhovi parka su: Vaganski vrh (nadmorska visina 1757 metara), i vrh Sveto brdo (nadmorska visina 1753 metara).

 

Pročitajte više o NP Paklenica

 

Pakelnica pored Zadra

Zadarska županija nacionalni parkoviNacionalni park Krka (30ak km od Zadra)Nacionalni park Krka, poznat po veličanstvenim slapovima, smješten je u blizini Skradina na području Šibensko-kninske županije. Drugi najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj turistima ima za ponuditi brojne vrijednosti, od iznimno sačuvane prirode i predivnog krajolika do kulturnih znamenitosti i aktivnog odmora. Ukoliko ste ljubitelj prirode ili pak volite istraživati kulturu lokalnog stanovništva, NP Krka je idealna destinacija za vas.

Park obuhvaća 109 km² površine toka rijeke Krke i donjeg toka rijeke Čikole, a duljina toka rijeke Krke iznosi 72.5 km što je svrstava u 22. rijeku po dužini u Hrvatskoj. Značajni su njezini slapovi koji imaju ukupni pad od 225 metara.

Jedna od važnijih stvari, koju ljudi često zaborave spomenuti, je i predivni gradić Skradin s kojim počinje skoro svaki izlet za NP Krku. S nešto manje od 500 stanovnika Skradin nudi povijest i kulturnu baštinu kojoj bi mogli pozavidjeti mnogi veći gradov.

Od Zadra je udaljen oko 1 sat vožnje, odnosno oko 30 ak kilometara. U sezoni svakih pola sata iz Skradina vozi brod do ulaza u nacionalni park.

Više o NP Krka

Krka nacionalni park ZadarNational Park near Zadar 

Park prirode Vransko jezeroPark prirode Vransko jezero se nalazi 20ak kilmetara južno od Zadra, u blizini Biograd i Pakoštana proglašeno je parkom 1999. Godine i obuhvaća 57 kilometara kvadratnih. Vransko je jezero najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, a nastalo je kao krško polje koje se ispunilo vodom. Jezero je kriptodepresija, što znači da je površina iznad morske razine, dok je dno ispod morske površine. Jezero je duboko od 2 do 5 metara, i s obzirom da je blizu moru, podzemnim putem morska voda prodire do jezera i čini ga blago slanim. Jezero prikuplja mnogo oborinske vode i vode iz okolnih rječica.

Jezero je stanište močvarnih biljnih vrsta koje čine oko trećinu od 148 biljnih vrsta koje žive na području parka. Prisutne su i crnogorične šume poput šuma alepskog bora koje su zasađene na južnom dijelu jezera. Na sjevernom dijelu parka nalaze se šume hrasta crnike i makije.

Pročitajte više o Vranskom jezeru

Vransko jezero pored Zadra

 


Park prirode TelašćicaPark prirode Telašćica je područje bogato raznolikostima, ili bolje da napišemo suprotnostima. Nalazi se na otoku (Dugi otok), pa imamo područje parka s jedne strane koje opisujemo kao mirno i tiho obalno područje sa prelijepim plažama, dok je druga strana parka (i samog otoka) opisana divljim strmim klifovima i stijenama koje se na prvu čine nepristupačne i teško osvojive.Zanimljivo je spomenuti da se na jugoistočnom dijelu Dugog otoka  smjestila najveća i najsigurnija prirodna luka na Jadranu.

Više o Telašćica

 

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Nacionalni parkovi u blizini Zadra Hrvatska
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala