Park prirode Telašćica, Jezero mir, cijene ulaznica i radno vrijeme

# Park prirode Telašćica, Jezero mir, cijene ulaznica i radno vrijeme

Sjeverna dalmacija

Zaglav (Dugi otok)

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Zaglav
29.01.2017. 16:55 dodajeIda

Park prirode Telašćica je područje bogato raznolikostima, ili bolje da napišemo suprotnostima. Nalazi se na otoku (Dugi otok), pa imamo područje parka s jedne strane koje opisujemo kao mirno i tiho obalno područje sa prelijepim plažama, dok je druga strana parka (i samog otoka) opisana divljim strmim klifovima i stijenama koje se na prvu čine nepristupačne i teško osvojive.

Zanimljivo je spomenuti da se na jugoistočnom dijelu Dugog otoka  smjestila najveća i najsigurnija prirodna luka na Jadranu.

Park prirode Telašćica – Dugi otokPark prirode je proglašen 1988. godine, zahvaljujući svom iznimno vrijednom biljnom i životinjskom svijetu. Pored toga, park je bogat geološkim fenomenima, i zanimljivim geološkim nalazištima.

Jednu stranu Parka ukrašavaju šume alepskog bora i hrasta crnike, dok je druga strana oslikana ogoljelim kamenjarom.

Što možete vidjeti u parku?Prirodno okruženje očarat će svakoga tko posjeti Park prirode Telešćica. Ipak, možemo izdvojiti tri fenomena koja svaki posjetitelj mora obići: jedinstvena uvala Telešćica, strmci Dugog otoka i slano jezero Mir.

Uvala Telešćica krije čak 25 malih plaža, koje će biti idealno mjesto za odmor tijekom vrućih ljetnih dana. Strmci otoka (stene), uzdižu se i preko 160 metara iznad površine mora, a spuštaju se čak i 90 metara pod morsku površinu. Osim ljepote i pokazatelja prirodne snage i moći, ove stijene su bogate zanimljivim biljnim i životinjskim svijetom. Već na samoj granici, gdje more dodiruje stijene, javlja se bogat podvodni svijet životinja, koralja i biljaka.

Jezero Mir se nalazi u uskom dijelu kopna, između zaljeva Telašćica i otvorenog mora. Vjeruje se da je jezero nastalo nakon posljednjeg ledenog doba. Jezero je zanimljivo jer se u njemu nalazi slana voda, jer je more popunilo ovu depresiju nakon podizanja razine mora (posljednjeg ledenog doba). I danas u jezero prodire slana voda kroz malene pukotine u stijenama koje ga okružuju.

Jezero je dugačko 900 metara, a izmjerena širina (na najširem dijelu) iznosi 300 metara. Dubina jezera Mir na Dugom otoku je do 6 metara. Spomenuli smo već da je jezero slano, a salinitet mu je viši od okolnog mora zbog njegove zatvorenosti. Zbog velikog saliniteta, jezero nije bogato ribom. Zapravo, u jezeru živi tek nekoliko vrsta morskih organizama, te plankton.

Zanimljivo je obići malenu crkvu sv. Antuna, koja potječe iz prvih kršćanskih vremena. Ova stara crkva je služila svojoj svrsi sve do 1844. godine, kada ju je opljačkao hajduk Kutleša. Nakon mnogo godina, tek 1913. godine, seljani su na ostacima opljačkane crkve dali sagraditi novu crkvu u kojoj se i danas održava misa na blagdan sv. Antuna Padovanskog.

Osim spomenute crkve, na uzvišenju Citorij nalazi se još jedna crkva - crkva sv. Viktora. Ova je crkva izgrađena na blagoj južnoj padini platoa, na 92 metra nadmorske visine.

Što Park prirode Telašćica nudi svojim gostima?Ako ste posjetili park, na raspolaganju imate razne aktivnosti, od krstarenja, raznih sportova, te mnogih aktivnosti u vodi i na vodi. Možete roniti, loviti ribu, ili se jednostavno kupati u nekoj uvali. Ako niste za vodene aktivnosti, šetnja parkom može biti ono što tražite, ili eventualno ugodna vožnja biciklom.

U parku je moguće roniti na nekoliko atraktivnih mjesta u blizini klifova. Gosti parka, oni s malo sreće, mogu uživati u pogledu na porodicu dupina koja redovno posjećuje akvatorij.

Kopneni dio parka je bogat biljnim i životinjskim vrstama. Važno je spomenuti da ovdje obitavaju i neke endemske vrste, pa je ovo idealna prilika da razgledate neke od njih. Od biljaka u parku, pronalazimo 4 endemske vrste: izverugana gromotulja, dubrovačka zečina, bijela šupljika i buhač. Spomenute biljke su strogo zaštićene, a na otoku postoji još 59 biljnih vrsta koje su zakonom zaštićene.

I neke životinjske vrste su endemske, a to su dvije vrste puževa: dugootočka zaklopnica Delima edmibrani i Agathylla lamellosa. Ove vrste puževa do sada su pronađene samo u granicama Parka prirode Telešćica. osim puževa, endemske vrste u parku su i dvije vrste kornjaša. Od vodenih vrsta, u endeme ubrajamo: cvjetnica, školjkaš plemenita periska, kameni i mekani koralj. Ljubitelji ptica svoj boravak mogu iskoristiti promatranjem različitih ptičjih vrsta, među kojima se posebno izdvajaju škanjac, ćuk i galeb klaukavac.

Kako doći u Park prirode Telašćica?Sami Park prirode Telešćica najbolje je posjetiti brodom. To ne čudi, s obzirom da najveći dio parka čini more. Ako niste vlasnik broda, možete se obratiti u neku od mnogih agencija koje svakodnevno voze posjetitelje, a vlasnici plovila mogu park posjetiti u privatnom aranžmanu.

Noćenje u blizini parka (na Dugom otoku)U samom Parku postoje kamene kućice u kojima možete prenoćiti. Osim ponude kamenih kućica, odsjesti možete u obližnjem hotelu u mjestu Sali. Dopušteno je i sidrenje i noćenje u uvalama na području parka, što znači da noćenje možete potražiti i na unajmljenoj barci.

U Parku postoji nekoliko ugostiteljskih objekata u kojima se može uživati u tradicionalnim ribljim i mesnim specijalitetima. Objekti su smješteni na obližnjem otoku Katina, te uvalama Mala Proversa, Mir i Magrovica.Park prirode Telašćica dio je Dugog otoka, i smješten je u središnjem dijelu Jadranskog mora. Parkom je prirode proglašen 1988. godine zbog vrijednog biljnog i životinjskog svijeta, jedinstvenom reljefu i morskom životu u blizini otoka. Ukupna površina parka je svega 70.5 kilometara kvadratnih.

Glavna obilježja parka prirode su uvala Telašćica, koja je najsigurnija i najveća prirodna luka Jadranskog mora, sadrži 25 malih plaža, otočića. Zatim stijene koje dosežu visinu od 161 metar iznad a 90 metara ispod mora i jezero „Mir“ koje ima ljekovita svojstva. Park je bogat biljnim vrstama, kojih ima oko 500, a u okolini su još i livade te šume alepskog bora i hrasta crnike. Pogledajte cijene ulaznica za park Telašćica i radno vrijeme.Jezero mir TelašćicaMir je slano jezero koje se nalazi unutar Parka prirode Telašćica na dugom otoku. Jezero je nastalo nakon zadnjeg ledenog doba kada je došlo je do podizanja morske razine za otprilike 120 metara pa se kroz brojne podzemne pukotine krška  depresija ispunila morem. Površina jezera je 0,23 km², dužina je oko 900 metara, a na najširem dijelu jezero mjeri 300 metara. Posebnost jezera je veća slanoća mora i veče amplitude u temperaturi tako ljeti more u jezeru bude izrazito vruće, dok je zimi hladnije nego na otvorenom moru.  Obala jezera je najvećim dijelom niska i stjenovita, ali na jednom dijelu se može pronaći pijesak i ljekovito blato. Jezero mir telašćica

Park prirode Telašćica slike


Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Park prirode Telašćica, Jezero mir, cijene ulaznica i radno vrijeme
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala