Slapovi u blizini Šibenika

# Slapovi u blizini Šibenika

Sjeverna dalmacija

Šibenik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Ljepota je riječ koja uvijek može ići u istu rečenicu s prekrasnim Šibenikom. Nije to grad zanimljiv samo onima koji ga prvi put vide, nego iznova iznenadi i one koji njegovim ulicama hodaju svakoga dana, koji su ovdje rođeni i žive. Mnogi su rekli da je šibenski kanal jedinstven na svijetu. Pa zaista jest. Ako ga promatrate sa šibenske rive odmah se uvjerite o kakvom se prirodnom fenomenu radi i ne samo to. Pogled vam bježi još dalje i htjeli biste vidjeti sve.

Na području Šibenika dva su nacionalna parka. Krka čiji slapovi, jezera, biljni i životinjski svijet privlače stotine tisuća, ako ne i milijune gostiju godišnje. Tu je u blizini drevni grad Skradin. Drugi nacionalni park su Kornati. Otoci, stijene, hridi, najljepše more. A na kopnu očuvana povijest i tradicija s minimalnim ali dovoljnim uplivima modernoga, u smisli smještaja ili ponekog restorana.

Slapovi u blizini ŠibenikaAko ste u potrazi za slapovima u blizini Šibenika, onda vjerojatno tražite slapove Nacionalnog parka Krka koji su od Šibenika udaljeni svega 20ak kilometara. Nacionalni park Krka se nalazi u blizini Skradina. Skradin je romantični mediteranski grad s uskim popločanim ulicama, prolazima i voltima. Cijela je gradska jezgra zaštićeni spomenik kulture. U njoj se nalaze kuće koje uglavnom potječu iz 18. i 19. stoljeća i ožbukane su na način tipičan za Veneciju i područje njezina utjecaja. Broj stalnih stanovnika je oko 4 000, no zbog Nacionalnog parka u gradu je uvijek više ljudi, posebno u ljetnim mjesecima.

Slapovi u blizini Šibenika Hrvatska

Nacionalni park je moguće je posjetiti brodom ili pješačko - biciklističkom stazom iz Skradina. Brod na relaciji Skradin - NP Krka prometuje svakodnevno od travnja do listopada. Svakim punim satom brod kreče iz Skradina, a povratak je 30 minuta poslije. Npr iz Skradina za NP kreče u 13:00, 14:00, itd a povratak je u 13:30, 14:30.Nacionalni park KrkaNacionalnim parkom dominiraju slapovi, brojna jezera i utvrde iz 14. stoljeća s ostacima rimskog akvadukta i kampova. Kroz park protječe rijeka Krka i stvara kanjon dug 75 kilometara koji se ulijeva u Jadransko more u blizini Šibenika. Krka je proglašena nacionalnim parkom 1985. godine, a najpoznatiji su po vodopadima: Skradinski buk, Roški slap, Manojlovac, Miljacka slap. Brana Hidroelektrane koja se nalazi ispod slapa Skradinski buk druga je takva hidro brana u svijetu, sagrađena samo dva dana nakon brane hidroelektrane na Nijagarinim vodopadima 1895. godine.Rijeka Krka izvire u podnožju Dinare a nacionalni park počinje nešto južnije, dva kilometra nizvodno od Knina. Na putu prema moru, 

Krka je bogata biljnim i životinjskim vrstama. Biljnih ima 860 od kojih je nekoliko endemskih a posebno je zanimljiva zbog životinjskog svijeta, naime od 20 vrsta riba, čak 10 ih je endemskih. Tu je 221 vrsta ptica i 2 endemska guštera. U parku se nalazi i 18 vrsta šišmiša. 

Najveći slap u parku je Manojlovac koji je visok 32 metra 

Šime Bugarija
je vlasnik apartmana >
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala