Nacionalni parkovi u blizini Šibenika

# Nacionalni parkovi u blizini Šibenika

Sjeverna dalmacija

Šibenik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Područje Šibenika je okruženo brojnim prirodnim ljepotama, otocima i otočićima, plažama i lijepim priobalnim mjestima ali dvije najveće prirodne atrakcije su Nacionalni parkovi Krka koja je udaljena svega 15 ak kilometara i Kornati koji su udaljeni 30 ak milja morskim putem. Do jednog i drugog nacionalnog parka u sezoni svakodnevno prometuje više brodskih linija. Do NP Krke iz Skradina brod polazi svakih pola sata, a za Kornate veći broj brodica svakodnevno prevozi turiste.

Nacionalni park Krka iz ŠibenikaAko želite posjetiti nacionalni park Krka iz Šibenika ne možete biti na boljem mjestu. Od centra Šibenika do Skradina je svega 17 kilometara, što je oko pola sata vožnje automobilom. Nacionalni park je moguće je posjetiti brodom ili pješačko - biciklističkom stazom iz Skradina. Brod na relaciji Skradin - NP Krka prometuje svakodnevno od travnja do listopada. Svakim punim satom brod kreče iz Skradina, a povratak je 30 minuta poslije. Npr iz Skradina za NP kreče u 13:00, 14:00, itd a povratak je u 13:30, 14:30.

 Prijevoz brodom uključen je u cijenu ulaznice nacionalnog parka. Za goste željne rekreacije, tu je pješačko-biciklistička staza, duga 3,4 kilometra

O vrijednostima koje NP Krka ima za ponuditi bi se mogla napisati cijela knjiga, ako ne i više njih, ali ništa ne može zamijeniti neopisivo iskustvo izleta u ovaj nacionalni park.Nacionalni Park Krka ime je dobio po rijeci Krka koja je sastavni dio parka. Rijeka, svojim prolazom kroz prirodu, radi jedan prelijepi ugođaj, na pojedinim mjestima i slapove koji naprosto očaravaju. Po slapovima je park i poznat, pa je najviše posjećen u ljetnim mjesecima, za vrijem vrućina. Ovdje se mnogi dođu rashladiti, ali i uživati u prirodnom zelenilu okolnih krošnji, te plavo-zelenim bojama rijeke Krke.

Prirodne ljepote parka najviše se ogledaju u slapovima rijeke Krke, kojih ima 7 i zajedno čine prirodni krški fenomen. Najljepšu prirodnu „predstavu“ možete doživjeti u proljeće i na ljeto, kada su slapovi u punom sjaju, a temperature dozvoljavaju osvježenje u vodi, u neposrednoj blizini slapova.

 

Nacionalni park Krka iz Šibenika prijevozNacionalni park Kornati iz ŠibenikaKornati su udaljeni svega 30 ak milja od Šibenika. Ako planirate posjetiti ovaj prekrasan nacionalni park Iz Šibenika na izboru Vam je velik broj opcija. Jednodnevne posjete parku organiziraju brodari ili organizatori registrirani za djelatnost prijevoza putnika brodom i koji s Javnom ustanovom "Nacionalni park Kornati" sklope ugovor za obavljanje takve djelatnosti u NP "Kornati". Park možete posjetiti iz obližnjih gradova Murter, Vodice. Cijeli popis prijevoznika koji imaju ugovor s nacionalnim parkom Kornati možete provjeriti na službenim stranicama parka. http://www.np-kornati.hr/hr/turizam/izleti

Nacionalni Park Kornati proglašen je 1980. godine, kada je i stavljen pod zaštitu. Ukupna površina ovog parka iznosi oko 220 četvornih kilometara, i sastavljen je od većih i manjih otoka, te hridi koje izranjaju iz plavetnila Jadranskog mora. Od ukupne površine Kornata, samo ¼ zauzima kopno. Ostatak Nacionalnog Parka sačinjava more i živi svijet koji u njemu obitava.

Nacionalni park Kornati Hrvatska iz Šibenika
 


Nacionalni park PaklenicaIako malo udaljeniji (oko 100 km sjeverno od Šibenika ) Nacionalni park Paklenica je dovoljno blizi za sve goste koji su željni drugačije vrste avanture od razgledavanja slapova Krka ili vožnje brodom i uživanja u Kornatskom otočju. Paklenica je planina i idealno je mjesto za goste željne planinarenja i uživanja na svježem zraku. Do Paklenica iz Šibenika je nekih sat vremena vožnje. Dalje nastavljate pješice uz odgovarajuću opremu.

Svakako vrijedno spomena je činjenica da park obiluje biljnim vrstama, među kojima se posebno ističu šumske zajednice. Šume sačinjavaju predjeli crnog bora (Pinus nigra), po čijoj smoli „Paklini“ je Paklenica i dobila ime.

Osim borova, šume Paklenice bogate su bukvom (Fagus sylvatica), a tu raste i bir krivulja. Paklenica, po svojoj površini, posjeduje najveći sačuvani šumski kompleks u Dalmaciji. Više od pola parka je prekriveno vegetacijom, a ostatak je krški reljef.

Kako smo već spomenuli, vegetaciju sačinjavaju šume bukve, crnog bora, te mjesta gdje su šume izmiješane sa dvije spomenute vrste. Pronalazimo u šumama Paklenice i stabla hrasta medunca (Quercus pubescens ), bijelog graba (Carpinus orientalis) i crnog graba (Ostrya carpinifolia).Nacionalni Park Paklenica je 7. srpnja 2017. godine upisan i na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi, kao dio zajedničke svjetske baštine 13 zemalja pod nazivom „Bukove prašume u Karpatima i drugim područjima Europe“.

Nacionalni park Paklenica iz Šibenika 

Nacionalni park MljetMljet je jedan od najljepših nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Od Šibenika je udaljen oko 230 kilometara, no svakako ga se isplati posjetiti idete prema jugu ako imate jedan slobodan dan na vašem odmoru.

Park svojom površinom obuhvaća zapadnu trećinu otoka Mljeta. Granice parka sežu od područja Crna klada do najzapadnije točke otoka, rta Goli. U sastavu nacionalnog parka nalaze se i neka naselja: Polače (glavna turistička i putnička luka), Goveđari (najstarije naselje na Jezerima), Soline (malo mjesto na ulazu u Veliko jezero) i Pristanište (mjesto s poštanskim uredom i upravom nacionalnog parka) te Pomena (mjesto s jedinim hotelom na otoku).

Ako se odlučite posjetiti Mljet, i razgledati park to možete učiniti tijekom cijele godine. Tijekom turističke sezone park je otvoren od 08:00-20:00 sati, a u zimskom periodu gosti mogu doći uz najavu.Ako se odlučite za organizirani posjet parku, na raspolaganju će vam biti kombi prijevoz, a birati možete i vrstu vođenja po parku. Standardno vođenje traje 2 sata, ali se možete odlučiti i za poludnevna ili cjelodnevna razgledavanja, uz odmor i obroke koji idu u organizirani posjet.Također, moguće je organizirati VIP ture po parku, kao i pješačke, te biciklističke ture.

 

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Nacionalni parkovi u blizini Šibenika
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala