Što kupiti u Istri kao suvenir (Rovinj Poreč Pula...)

# Što kupiti u Istri kao suvenir (Rovinj Poreč Pula...)

Istra

Rovinj

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Boravite u većem Istarskom središtu, Poreču, Rovinju, Puli, Opatiji Umagu ili nekom manjem mjestu uz obalu ili unutrašnjosti Istre sigurno se pitate što ponijeti kući kao suvenire iz ove najsjevernije Hrvatske regije na Jadranskoj obali koja je ujedno i turistički najposjećenija. Pokušali smo istražiti što je najbolje ponijeti kući kao suvenir iz Istre.Da bismo dobili odgovor na ovo pitanje treba vidjeti po čemu je Istra prepoznatljiva po čemu se razlikuje od ostatka Hrvatske i ostalih regija i gradova na Jadranu. 

Istra je Najzapadnija županija Republike Hrvatske i najveći jadranski poluotok površine 2 800 km 2, prema popisu iz 2011 broji oko 210 tisuća stanovnika. Najveći grad je Pula s oko 60 tisuća stanovnika. 

Poznatija turistička središta u Istri su Umag, Poreč, Vrsar, Novigrad, Rovinj, Pula, Rabac a administrativno središte je grad Pazin koji se nalazi u središtu poluotoka, 50 ak kilometara udaljen od mora.

Izdvojene lokacije i znamenitosti u Istri.

Poreč –Poreč je grad prepun povijesnog blaga i kulturne baštine, jedan je od glavnih centara Hrvatskog turizma. Ne samo ljeti kao većina gradova na Hrvatskoj obali, već i tijekom zime kada je popularna destinacija vikend turistima koji uglavnom dolaze iz obližnje Slovenije i Austrije. Najpoznatija atrakcija u Poreču je Eufrazijeva bazilika iz 6. stoljeća koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Poreč što kupiti suveniri

Rovinj - Rovinj se nalazi na zapadnoj strani istarskog poluotoka, najposjećeniji je Hrvatski turistički grad s preko 3 milijuna noćenja godišnje. Krasi ga razveden arhipelag s čak 14 otočića i 6 hridi. Izrazito je bogat turist. ponudom jedan je od najrazvijenijih turističkih središta u Hrvatskoj.

Rovinj

Pula – Najveći grad u Istri s oko 60 tisuća stalnih stanovnika. Najpoznatija je po Amfiteatru najsačuvanijem spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj iz 1. Stoljeća, po veličini 6. Među rimskim amfiteatrima na svijetu. 

Pula istria kroati croatia

Što kupiti u IstriTartufi – Vjerojatno najpoznatija Istarska namirnica i simbol Istre su tartufi. Bez ove gljive koja raste od 5 do 30 cm ispod zemlje gotovo da je Istarska kuhinja danas nezamisliva.  Istra je postala poznata po najkvalitetnijim tartufima - posebice bijelom tartufu koji uspješno konkurira onima iz talijanskih regija Alba i Pijemont. 

Tartufi Istra

Kažuni – Kažuni su suhe kamene kućice načinjene od kamena (bunje) građena u tehnici suhozida. Krov se oblikovao slažući tanke ploče kamena u sve užim koncentričnim krugovima, bez ikakvog veziva. Karakteristična su za Istru, ali i za druge dijelove uz hrvatsku obalu. Kružni je tip karakterističan za južni dio Istre, a pravokutni se pojavljuju u srednjoj i sjevernoj Istri. Kažun je danas jedan od simbola Istre i često ga možete pronaći i kao suvenir.

kažuni croatia istra

kažun kao suvenir u hrvatskoj

Kažun u Istri kao suvenir

Lavanda - Lavanda je mirisno ukrasno bilje koje je jako često na području Dalmacije i Istre kao mediteranski trajni grm. Iako skromnih zahtjeva, bogato i dugo cvate uz prekrasni miris, te vrtu daje posebnu živost jer privlači mnogobrojne leptire, bumbare i pčele. Lavanda se u Dalmaciji česti koristi umjesto industrijskih mirisa i kao ukras. U mnogo suvenirnica ova biljka se prodaje u malenim vrećicama kao suvenir.

Lavanda u istri suvenirPaški Sir – Iako ne baš blizu Istre, Paški sir je proizvod kojeg bi svaki gost rado želio kupiti  sa sobom kao poklon iz Hrvatske. Ova vrsta sira proizvodi se na otoku Pagu u Zadarskoj regiji i jedan od najpoznatijih sirova u svijetu. Sir je specifičan i jedinstvenog  okusa i  rađen je od mlijeka Paške ovce. Paške ovce su specifične zbog otoka Paga koji gotovo da nema vegetacije. Ako pogledate otok Pag na karti možete vidjeti samo kamen. Paške ovce zbog manjka vegetacije uglavnom jedu samo aromatičnog  bilje koje je posoljeno morskom solju koju raspršuje bura zimi. Zbog toga su meso i sir Paške ovce specifičnog okusa i ne može se pronaći nigdje u svijetu.Maslinovo ulje – Za Istarsko maslinovo ulje koje se proizvodi od autohtonih sorti, kažu da je jedno od najboljih i najkvalitetnijih u svijetu. Za maslinovo ulje se može reći da je pravi Istarski suvenir s obzirom na veliku zastupljenost maslina na Istarskom poluotoku. 

Maslinovo ulje 

Šime Bugarija
je vlasnik apartmana >
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala