Muzej suvremene umjetnosti Istre Pula

# Muzej suvremene umjetnosti Istre Pula

Istra

Pula

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Muzej suvremene umjetnosti Istre PulaMuzej suvremene umjetnosti Istre u Puli je osnovan 2008. godine, kada je i registriran na inicijativu Istarske županije. Još uvijek Muzej nema vlastitu muzejsku zgradu nego koristi, za galerijsku namjenu adaptiran prostor pulske Stare tiskare, svetog Ivana 1, u Puli, koji je Muzeju od Grada Pule ustupljen na korištenje na 10 godina Ugovorom o korištenju Stare tiskare 01. lipnja 2011. godine.

Nova muzejska zgrada planirana je za otvaranje do 2020. godine na atraktivnoj lokaciji Kaštela u najstrožoj povijesnoj jezgri grada. Nova zgrada, u kojoj bi bio smješten Muzej suvremene umjetnosti Istre, predstavljala i sama spomenik suvremene arhitekture, i služila bi kao reprezentativan primjer uspješne interpolacije novog arhitektonskog tkiva u staru urbanu jezgru.

Muzeji suvremene umjetnosti ima zadaću da obavlja muzejske i galerijske djelatnosti, što znači da se radi na sustavnom prikupljanju, čuvanju, izlaganju, dokumentiranju i obradi građe, te predstavljanju prvenstveno suvremenih vizualnih umjetnosti u svim njihovim manifestacijama.

Da bi ispunili zakonsku regulativu nužnu za osnivanje Muzeja, Istarska županija je njen negdašnji fundus od 87 radova suvremenih istarskih umjetnika, priključila prvom fundus MSUI/MACI – čime se ispunio uvjet nužan za osnivanje Muzeja. Riječ je o vrijednoj zbirci, koja je svoju vrijednost pokazala i kao baza za osnivanje novog muzeja. Danas fundus broji preko 520 inventarnih jedinica. Muzej po svojoj vokaciji vrijedno i pažljivo sakuplja umjetnine nastale u drugoj polovici prošlog stoljeća, pa sve do najnovijih radova recentnih umjetnika, ali po strogo određenim kriterijima. Riječ je o djelima koja su paradigmatična ili to tek trebaju postati, i djelima koja su važna za razvoj suvremene umjetnosti Istre, Hrvatske i ovog dijela Europe. O vrijednostima i važnosti tih djela odlučuje Povjerenstvo za otkupe umjetnina.

Za sada su formirane četiri zbirke, a to su: Zbirka suvremene umjetnosti, Zbirka inozemne umjetnosti, Zbirka dizajna i plakata te Zbirka fotografije, filma i videa.

Muzej suvremene umjetnosti Istre ne predstavlja muzej zatvorenog regionalnog tipa, nego je riječ o ustanovi koja služi kao mjesto susreta multikulturalnosti što se i potvrđuje permanentnim izlaganjem umjetnika sa svih meridijana kao i otkupljivanjem njihovih djela. Ipak, prije svega Muzej suvremene umjetnosti Istre treba biti krovnom kulturnom i umjetničkom institucijom istarskih umjetnika te je realno da se njegove zbirke temelje upravo na njihovim radovima, ali i na radovima onih umjetnika koji privremeno ili povremeno djeluju ili izlažu na području istarskog poluotoka.

Posebnost muzeja: Lokacija i zgrada Stare tiskare koja se od ostatka Austro-ugarske vojarne i bivšeg industrijskog objekta personalizira dinamičnom djelatnošću, ali i ambicijom da se brižljivo arhitektonski redizajnira, poštujući pri tome baštinske zadatosti, i tako da postane reprezentativnom palačom suvremene likovne umjetnosti, za što je dovršen idejni projekt.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Muzej suvremene umjetnosti Istre Pula
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala