Hrvatski muzej turizma Opatija

# Hrvatski muzej turizma Opatija

Kvarner

Opatija

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Hrvatski muzej turizma OpatijaHrvatski muzej turizma nalazi se u 170 godina staroj vili, u samom središtu opatijskog Parka Angiolina. Muzej priča o povijesti turizma u Hrvatskoj, ali i o utjecaju turizma na sve nas, u suvremenom dobu u kojem živimo. Muzej oslikava promjenu naših gradova, i naše promjene na način kako putujemo i dočekujemo putnike.

Turizam možemo definirati kao susret različitih kultura, a svaki susret stvara nešto novo. S tim sloganom djeluje i Muzej, pa ima za cilj da istraži – kroz svoje projekte, izložbe, okrugle stolove, putujuće izložbe i radionice.

Hrvatski muzej turizma nije izolirana i samostalna ustanova koja djeluje kao takva. Naime, djelovanje i opis muzeja čine i vaše osobne priče i iskustava. Bez obzira dali ste putnik, domaćin, stanovnik turističkog mjesta, turistički djelatnik, ili svoje životno putovanje tek planirate, vi možete doprinijeti priči ovog muzeja i njegovom postojanju.

Povijest muzeja, njegova vizija i misijaHrvatski muzej turizma ima status specijalizirane muzejske ustanove koja djeluje na nacionalnoj razini, prikupljajući, čuvanju, istraživanju i prezentiranju materijalne i nematerijalne baštine turističkog sadržaja.

Muzej su osnovali Grad Opatija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a uredbu o njegovom osnivanju donijeli su 7. rujna 2007. godine. Muzej danas ima na raspolaganju tri zgrade: vila Angiolina, „Švicarska kuća“ i Umjetnički paviljon „Juraj Šporer“.

Vila Angiolina je i najstarija opatijska vila, a nalazi se u središnjem opatijskom parku. U vili se nalazi sjedište Muzeja i prostor za muzejske izložbe. Nedaleko od vile se nalazi i „Švicarska kuća“, u kojoj je postavljena stalna izložba „Pozdrav iz Opatije“. U Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“, djelatnici muzeja postavljaju likovne izložbe.

Hrvatski muzej turizma možemo opisati kao otvorenu, modernu instituciju koja građane potiče i ohrabruje na kreativno i kritičko sudjelovanje, a umjetnike, intelektualce i ostale na projekte koje mogu predstaviti u ovom muzeju. Želja vodećih ljudi muzeja je da se institucija definira kao obrazovna, na način da postavlja pitanja i predlaže istraživačke odgovore. Muzej treba da ponudi djeci prostor u kojem će učiti na zabavan način. Također, želja je djelatnika muzeja da Muzej sudjeluje sa ostalim institucijama, umjetnicima i pojedincima iz cijele Hrvatske i inozemstva. Cilj je ostvariti suradnje na način da se prezentiraju zajednički projekti koji propituju odnos turizma i kulture i lokalne zajednice nekad i danas. Poseban se naglasak stavlja na analiziranje dobrih i loših trendova ove interakcije.

Kao misiju muzeja vrijedi spomenuti: prikupljanje materijalne i nematerijalne građe iz turističke povijesti Opatije i Hrvatske, aktualiziranje prikupljene povijesti danas kroz izložbe, radionice, okrugle stolove i istraživački rad koji otvaraju nova gledišta na interakciju turizma. Važno je dobiti jednu zaokruženu priču lokalnih zajednica, kulturne detalje, sve sa ciljem boljeg razumijevanje društvenih odnosa i trendova.

HRVATSKI MUZEJ TURIZMA – InformacijeAdresa:

Park Angiolina 1

51410 Opatija

Važni telefoni:

Tel: (+385) (0) 51/603-636

Fax:(+385) (0) 51/706-470

E-mail: info(at)hrmt.hr

Radno vrijeme:

Studeni, siječanj, veljača, ožujak: 10.00 – 17.00 h

Travanj, svibanj, lipanj, rujan, listopad, prosinac: 10.00 – 18.00 h

Srpanj, kolovoz: 10.00 – 21.00 h

MUZEJ NE RADI NA DRŽAVNE PRAZNIKE I BLAGDANE.

Hrvatski muzej turizma Opatija
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala