Muzej Staro selo Kumrovec

# Muzej Staro selo Kumrovec

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Muzej "Staro selo" KumrovecIdeja o Muzeju ovakvog tipa pojavila se još davne 1947. godine, kada je Marijana Gušić etnografski obradila Hrvatsko zagorje i napisala studiju o naselju Kumrovec sa posebnim osvrtom na kuću Broza Tita.

Likovni i kulturno povijesni dio muzejskog postava uredili su, 1950-te godine, akademski slikar Edo Kovačević i profesor Zdenko Vojnović, direktor Muzeja za umjetnost i obrt. Kućni ambijent obitelji Broz uredila profesorica Gušić.

Memorijalni muzej maršala Tita osnovan je 1953. godine, koji je u to vrijeme djelovao pod upravom Etnografskog muzeja iz Zagreba.

Danas je etno selo Kumrovec najveći uređeni prostor (na otvorenom) u Hrvatskoj, koji je rađen po tradiciji s namjenom da posjetiteljima dočara autentičan izgled zagorskog sela s početka 20. stoljeća. U selu je obnovljeno oko 40 objekata, koji će pokazati mlađim naraštajima – kako su živjeli naši stari. Uređeni postavi u Muzeju približit će nam pogled na običaje, te svakodnevnici seljaka i njegove obitelji. Pored toga, posjetitelji će se upoznati sa raznim tradicijskim obrtima kojima su stanovnici zagorskih sela osiguravali egzistenciju svojim obiteljima. Tu su tradicijske okućnice i vrtovi, štagljevi i kotci – sve ono što je činilo bogati mozaik života na selu.

Osim razgledavanja izložbenih postava, muzej nudi i brojne druge interaktivne sadržaje za posjetitelje. U muzeju se održavaju razna događanja i radionice koje vode stručnjaci etnolozi u suradnji s majstorima tradicijskih obrta. Radionice i druga događanja prilagođena su svim uzrastima. Zbog toga vas sve pozivamo da posjetite staro selo i pogledate kako su i Vaši stari nekada živjeli na selu.

Zbirke muzejaZbirke koje možete razgledati u Muzeju su:

Zbirka kućnog inventara i seoskog namještaja

Zbirka pučke sakralne umjetnosti

Zbirka narodnih glazbala

Zbirka drvenih dječjih igračaka

Zbirka košara i pletenih proizvoda

Zbirka keramike

Zbirka tekstila i tekstilnog rukotvorstva

Zbirka oruđa i alata

Zbirka razglednica i čestitki

Zbirka pokućstva

Zbirka predmeta iz Vile Kumrovec

Likovna zbirka

Zbirka jaslica

Zbirka pisanica

Zbirka maski

Memorijalni predmeti

Oružje

Dokumenti i rukopisi

Tiskani materijal

Zbirka rijetkih fotografija i negativa

Muzej Staro selo Kumrovec
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala