Rijeka što vidjeti

# Rijeka što vidjeti

Kvarner

Rijeka

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna
tekst
Lokacija
Rijeka
29.05.2017. 13:55 dodajeIvan

Rijeka je grad koji živi kroz cijelu godinu, no ipak, kako je smještena na našoj obali turizam ovdje doživljava svoj vrhunac u ljetnim mjesecima.
Kao što je slučaj u većini priobalnih gradova i Rijeka najveću pozornost ima za vrijeme vrućih ljetni dana. Tada se grad budi u posebnom raspoloženju, iako je kroz godinu također jako dinamičan. Ako želite upoznati Rijeku, vidjeti turističku ponudu grada i doživjeti gostoprimstvo riječana svakako dođite.

Plaže Rijeka

Poznata je Rijeka po mnogo čemu, a mi ćemo izdvojiti samo neke zanimljivosti. Naime, Rijeka je najveća hrvatska luka, grad vaterpolo kluba velikih uspjeha, te odnedavno i grad sa prvakom Prve hrvatske nogometne lige.

Grad Rijeka treći je po veličini grad u Hrvatskoj, i kako smo već napisali – najveća je hrvatska luka.

Još u rimsko doba na ušću rijeke Rječine podignute su prve nastambe što će kasnije kroz neko vrijeme dati gradu današnji izgled. Grad ovih gabarita ima bogatu povijest i baštinu. Danas se na mnogim mjestima mogu vidjeti zidine, nastambe i povijesni spomenici. Zaljubljenici u povijest i kulturu sigurno će uživati u Rijeci. Još jedna posebnost Rijeke je šetalište – Korzo. Kažu mnogi da je ovo i najljepše šetalište u Hrvatskoj, te jedno od najposjećenijih. Na riječkom Korzu je stalno gužva, ali ne gužva u smislu da izbjegavate ovuda proći. Baš suprotno, Korzo je popunjen turistima i raznim animatorima koji će upotpuniti doživljaj dok prolazite šetnicom.

Već od ranog 19. stoljeća Korzo je postao žila kucavica grada. Na ovom mjestu se odvijaju glavna gradska događanja i razne zanimljivosti. Korzo je postao svojevrsni simbol grada, mjesto okupljanja i zabave. Gosti koji posjete Rijeku obavezno gledaju doći i na Korzo – kako i ne bi kada se kaže „ako niste bili na Korzu, kao da niste posjetili Rijeku“.

Osim događanja i već spomenutih animatora na Korzu, trebamo spomenuti da se na ovoj ulici nalaze i brojne gradske ustanove.

Središnjim dijelom Korza dominira Gradski toranj sa satom, koji je s razlogom omiljeno sastajalište riječana. Naravno, osim domaćih ovdje će se okupiti i gosti, da bi razgledali toranj i uradili dobru fotografiju iz Rijeke.

Što Rijeka nudi kroz ljetne mjesece?U kratkim crtama ćemo spomenuti ponudu Rijeke za turiste koji ovdje dođu u ljetnim mjesecima da uživaju pod suncem, kupaju se i sunčaju, ali i dobro iskoriste ostatak dana.

Rijeka je zaista bogata raznim događanjima. Neka od njih najavljena su na stranicama grada, no ima i onih događanja koja su redovna iz godine u godinu – koja možemo spomenuti ovom prilikom.

Jedno od poznatijih događanja je proslava Vele Gospe u Svetištu Majke Božje Trsatske. Sve je počelo još davne 1291. Godine, kada su trsatski drvosječe ugledali kućicu u šumi koje prije nije bilo. Po predaji, to je bila nazaretska kućica Blažene Djevice Marije. Prema toj istoj predaji kućicu su iz straha od turskog osvajača, anđeli prenijeli na Trsat gdje je stajala pune tri godine i sedam mjeseci. Danas se na tom mjestu nalazi Gospino svetište poznato po hodočašćima brojnih vjernika. Najveći broj hodočasnika ovdje dođe 15. kolovoza, na svetkovinu Velike Gospe.

Posjetite muzeje u RijeciRijeka ima četiri muzeja – Prirodoslovni muzej Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Muzej grada Rijeke i Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Dovoljan broj muzeja i za najveće zaljubljenike u povijest i umjetnost. Osim četiri spomenuta muzeja, možete otići u razgledavanje dislocirane zbirke Pomorskog i povijesnog muzeja u Kastvu i Dobrinju. Tu je još jedna dislocirana izložba u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi te neke izložbe u Malom salonu.

Doživite Riječki karnevalRiječki karneval svjetski je poznat, a sastoji se od karnevalske povorke, karnevalske fešte, izbora kraljice Riječkog karnevala, karnevalskog bala koji se održava u Guvernerovoj palači, karnevalskih koncerata, karnevalske izložbe, karnevalskih sportova i dječje karnevalske igre. Zaista bogat sadržaj koji okuplja mnoštvo i nudi pregršt zabave. Vrhunac Riječkog karnevala su maskirane povorke koje prolaze centrom grada, zadnje nedjelje prije Pepelnice. U Riječkom karnevalu sudjeluju povorke iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva. Motivi su razni, pa možete vidjeti tradicionalne povorke i one moderne – sve to na jednom mjestu.

Povorke se kreću kružno od rive, preko Delte i završavaju na Korzu. Duž ove trase postavljeno je 6 podija na kojima voditelji predstavljaju sudionike.

Posebnost Riječkog karnevala je sudjelovanje zvončara. Poznati su po nošnji i nastupu. Naime, zvončari su ogrnutih ovčjom kožom i sa zvonom oko pojasa. Zbog ovako uspješne organizacije karnevala Rijeka je postala član Europske udruge karnevalskih gradova. Svakako pogledajte karneval, ako ste u prilici.

Idemo sada predstaviti plaže u RijeciSpomenuli smo da je Rijeka najveća luka u Hrvatskoj, što znači da u samom centru grada nećemo pronaći plaže za kupanje. Promet morskim putom od velikog je značaja za grad ali i turizam svakako ima svoje mjesto. S tim na umu riječani su uspjeli urediti i predstaviti svijetu plaže u svom gradu.

Plaže budu popunjene još od proljeća, pa sve do u kasnu jesen. To možemo zahvaliti ugodnoj mediteranskoj klimi koja ovdje vlada. Riječke plaže uređene su i dobro opremljene. Unatoč velikom prometu krasi ih čisto more, čemu najbolje u prilog ide činjenica da su plaža Ploče i plaža Kostanj ponosne vlasnice Plave zastave. More na ovim plažama čisto je i prelijepih plavih boja koje se posebno ističu na jakom ljetnom suncu.

Položaj grada uvjetovao je činjenicu da se plaže nalaze na krajnjem istoku i na krajnjem zapadu. S jedne strane grada - na istoku se nalazi osam plaža koje su blizu samog centra i do njih se lako i brzo može doći. Na zapadnoj strani imate na izbor pet plaža smještenih na Kantridi.

Do svih plaža voze gradski autobusi. Lako su dostupne i udaljene su tek nekoliko minuta hoda, od autobusnih stanica.

Plaža Ploče u Rijeci – Plaža je dobro opremljena, pa ćemo spomenuti kabine za presvlačenje, tuševe i sanitarni čvor. Osim toga, u vodi imate prostor ograđen plutačama u kojem se nalazi oprema za košarku na vodi. Na plaži se nalazi prilaz u vodu za invalide, spasilačka služba, te razni ugostiteljski objekti. U sklopu ove plaže nalazi se igralište za odbojku na pijesku i bazenski kompleks. Plaža Ploče nositelj je Plave zastave.

Plaža Preluk u Rijeci – Plaža je popularna među surferima. Naime, već u jutarnjim satima se na ovom području pojave vjetrovi zbog čega plažu rado posjećuju surferi i jedriličari. Tijekom dan vjetar se smiri, ali ga bude taman dovoljno za lagano jedrenje, i ne previše da bi se kupali i sunčali na plaži. Plaža Preluk je opremljena s tušem i sanitarnim čvorom.

Uvala Kostanj jedna je od poznatijih plaža u Rijeci – Kostanj je gradska plaža koje je posebno prilagođena osobama s invaliditetom. Kupače na plaži motre obučeni spasioci, pazeći na njihovu sigurnost. Zona za kupanje označena je plutačom, a u morskom plićaku imate postavljenu opremu za košarku na vodi, te spust u vodu za invalide. Oko plaže se nalaze ugostiteljski objekt, tuš, parkiralište i sanitarni čvor – s naglaskom da je i on prilagođen osobama s invaliditetom. I ova plaža je nositelj Plave zastave.

Riječku obalu krase još mnoge plaže ,a da bi se uvjerili u njihovu ljepotu najbolje je doći i obići ih. Neke su pješčane, dok su druge šljunčane i na kraju stjenovite. Plaže se jako dobro uređene, odlično opremljene i popunjene baš kako i priliči jednom gradu ove veličine. Ako posjetite Rijeku, u ljetnim mjesecima naravno, svakako dođite na neku od plaža i uživajte pod ljetnim suncem. Veselimo se vašem dolasku, i želimo vam ugodan boravak.

Za kratki osvrt na plaže u Rijeci pratite poveznicu, a ukoliko ste se odlučili iznajmiti smještaj – evo ponude smještaja u Rijeci.

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Rijeka što vidjeti
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala