Što posjetiti i vidjeti na otoku Cresu i okolici

# Što posjetiti i vidjeti na otoku Cresu i okolici

Kvarner

Cres (otok Cres)

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Cres je zanimljiv jer obiluje prirodnim ljepotama, a posebno zbog različitosti njegovog sjevera i juga. Naime, na sjevernom dijelu otoka prevladavaju strme stijene s visokim i gustim hrastovim šumama, dok je pak južni dio prošaran pašnjacima i goletima. Ovaj zanimljivi krajolik sam po sebi je privlačan osobama koje vole prirodne ljepote, obogaćene plavetnilom u pozadini. Otok je poznat i po višestoljetnoj tradiciji uzgoja ovaca koje su u prošlosti bile glavni izvor mesa i mlijeka.

Donosimo vam popis najpoznatijih znamenitosti i lokacija koje trebate posjetiti ako se nalazite na otoku Cresu i prijedloge što raditi na Cresu.

Vransko jezero se nalazi točno negdje po sredini otoka Cresa i najveće otočko jezero u Hrvatskoj, površine je 5,5 km² i prirodni je fenomen za otoku Cresu koji je općenito bezvodan a jezero je  golem prirodni rezervoar koji sadrži više od 200 milijuna m³ slatke vode. Vodostaj Vranskog jezera je na visini od 13 metara iznad razine mora što znači da je kriptodepresija, apsolutna dubina jezera je 74 metra i jedno od najdubljih slatkovodnih jezera u Europi.

 Creski muzej osnovan je 1910. godine, a od 1973. godine smješten je u palači Arsan. U Arheološkoj zbirci muzeja sačuvani su materijalni ostaci života na otoku od prapovijesti, pa sve do kasnoga srednjeg vijeka. U Etnografskoj zbirci možete vidjeti predmete svakodnevne uporabe, poljoprivredni i ribarski alat te lokalnu nošnju iz razdoblja od 18. do 20. stoljeća.Kulturno-povijesna građa muzeja obuhvaća namještaj, slike, uporabne predmete, oružje i liturgijski pribor nastao u periodu između 18. i 20. stoljeća, te medalje, plakate i grbove s otoka Cresa. Neki od predmeta potječu još iz 16. stoljeća.

 Plaže na CresuUvala Žanja Cres - Još jedna skrivena i prirodna uvala koja plijeni ljepotom, nedaleko od prekrasne uvale Sv. Ivan Cres. Najčešći su gosti nautičari i oni koji dođu organiziranim morskim prijevozom. Ipak, postoje pješačke staze za planinare i osobe vješte dugim šetnjama po neravnom terenu. Ako imate avanturističkog duha u sebi, pozivamo vas da uživate u prelijepoj plaži u uvali Žanja. Isplatit će vam se vjerujte nam na riječ. Ako imalo sumnjate, onda bacite pogled na ovih par fotografija koje smo stavili za vas. 

 Mali Bok, Koromačna Otok Cres -  Ako krenete lokalnim putom iz mjesta Orlec, prema istočnoj obali otoka Cresa, doći ćete na ovu usamljenu malu plažu. Plaža se zove Mali Bok, lijepa je i skrivena u prirodnom kanjonu. Glavni dio plaže je sačinjen od krupnijih oblutaka, prohodan je i pogodan za sve. Ipak, do plaže se treba pješačiti što možda i nije za svakoga. Pravi zaljubljenici u prirodu posebno će cijeniti baš to, što se do plaže ne može stići automobilom, pa će posebno uživati u pogledu dok silaze i spuštaju se do razine mora. Boja mora je kristalno čista, izmiješanih plavo-zelenih tonova. 

 Plaža sv. Ivan Cres - poznata smještena je na zapadnom dijelu obale otoka Cresa. Nalazi se u blizini mjesta Lubenice na spomenutom otoku, ali izvan naseljene zone. Prirodna je u potpunosti, i kao takva očarava svojom ljepotom. Nautičari posebno vole ovdje doći, iz razloga jer se sa kopna teško dolazi. Samo pravi avanturisti se odvaže propješačiti na ovu lijepu plažu. 

Plaža Koromačna se nalazi na istočnom dijelu obale otoka Cresa. Smještena je izvan naselja, u prirodnom okruženju sa stjenovitim krajolikom koji je okružuje. Do plaže se može doći kopnom i naravno morem. Lokalni put koji će vas dovesti do plaže ide iz obližnjeg mjesta Belej. Plaža ej posebna po stijenama i plitkim spiljama. Odlična je za ljubitelje prirode i općenito ljude koji vole mir i tišinu. Popularna je ipak, ali nije krcata kakve znaju biti druge plaže. Omiljena je nautičarima, posebno zbog impozantne obale koja se najbolje može vidjeti sa manje udaljenosti sa mora.

 Valun je slikovito ribarsko mjesto koje se nalazi u Valunskom zaljevu, ima svega par kuca, nekoliko restorana i kafića i kamp iznad plaže Zdovice koja je jednim djelom naturistička. U ljetnim mjesecima na strmim cestama ispred Valun gotovo nemoguće dobiti besplatan parking, restorani i gostionice u idiličnoj luci su obično potpuno zauzeta.

 


Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Što posjetiti i vidjeti na otoku Cresu i okolici
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala