Povijesni i pomorski muzej Istre

# Povijesni i pomorski muzej Istre

Istra

Pula

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Povijesni i pomorski muzej IstrePPMI je akronim za Povijesni i pomorski muzej Istre. To je specijalizirani muzej regionalnoga djelokruga. Muzej radi kao javna kulturno-znanstvena ustanova, obavljajući muzejske djelatnosti prema Zakonu o muzejima u Republici Hrvatskoj i djeluje na području Istarske županije. Povijesni i pomorski muzej Istre je smješten u mletačkoj utvrdi, odnosno starom Kaštelu koji datira još iz 17. stoljeća. Kaštel su izgradile vlasti Mletačke Republike, s ciljem obrane svojih posjeda u južnoj Istri.

Odjeli i zbirke u muzejuPPMI je javna koja ima djelatnost određenu zakonskim odredbama. Djeluje kao jedinstvena cjelina s četiri ustrojene jedinice, a to su: Odjel za povijest grada Pule, Odjel srednjovjekovne povijesti Istre, Odjel istarske povijesti novoga vijeka i Odjel povijesti pomorstva i brodogradnje.

Muzej se može pohvaliti sa brojkom od preko 50 000 muzejskih predmeta, koji su obrađeni, ili se obrađuju. među tim brojem se nalaze predmeti koji su dokumentirani, pohranjeni i razvrstani u 18 muzejskih zbiraka: Numizmatička zbirka, Zbirka arhivalija, Zbirka filmskih i video zapisa, Zbirka fotografija, Zbirka memoarske građe, Zbirka ordena, medalja, diploma, pečata i grbova, Zbirka oružja i vojne opreme, Zbirka plakata i promidžbenog materijala, Zbirka pomorstva i brodogradnje, Zbirka spomenika, Zbirka subgradskog života, Zbirka tiska, Zbirka zastava, Zbirka značajnih ličnosti, Kartografska zbirka, Zbirka audio zapisa, Zbirka gradskog života, Zbirka starih razglednica i još 10 ostalih, dokumentacijskih zbiraka.

Iako jako bogat i vrijedan u svakom pogledu, bogati fundus muzeja se može istaknuti posebnim fundusom zbirke starih razglednica, karata te zbirke oružja, odora i vojne opreme i pomorstva.

Muzej se bavi prikupljanjem kulturnih dobara, u vremenskom slijedu od razvijenog srednjeg vijeka, odnosno od 15. stoljeća do najnovijeg doba. Predmeti se stručno obrađuju i pohranjuju, te se zaštićuju i čuvaju s potrebnom dokumentacijom. Kasnije se ovi muzejski predmeti, neposredno ili posredno predočuju javnosti kroz stalne ili povremene izložbe ili objavljivanjem spoznaja o muzejskoj građi putem stručnih, znanstvenih i drugih obavijesnih sredstava.

Muzej danas zapošljava 9 osoba, s ravnateljem Gracijano Kešac na čelu.

Zanimljivosti koje možemo istaknutiMuzej već skoro 8 godina (od 2011. godine) upravlja podzemnim tunelima Zerostrasse, a nakon završene restauracije austrijske vodospreme (2015. godine) upravlja i Posjetiteljskim centrom Herman Potočnik Noordung.

U sklopu muzeja od 2016. godine djeluje Kuća fresaka u Draguću.

EdukacijaOd kraja 2009. godine, u PPMI djeluje i Edukativno-pedagoški odjel zadužen za prezentaciju i približavanje Muzeja različitim grupama korisnika. Program se bavi i edukacijom djece i mladeži od predškolske dobi do studentske populacije, koji njeguje suradnju s vrtićima, školama, fakultetima i raznim drugim udrugama i obrazovnim ustanovama. Muzej se trudi što više biti uključen u različite edukativno-pedagoške akcije koje se organiziraju pod okriljem Pedagoške sekcije Hrvatskog muzejskog društva.

Knjižnica muzejaU sklopu PPMI muzeja djeluje i knjižnica zatvorenoga tipa namijenjena stručnom muzejskom osoblju. U određenim se situacijama vrijedna literatura posuđuje studentima ili im se ustupa na uvid, za potrebe pisanja seminarskih radova i diplomskih radnji te stručnjacima i znanstvenicima različitog profila. Tijekom ljetnih mjeseci, u otvorenom prostoru (atriju Muzeja), održavaju se različite javne kulturno-zabavne manifestacije, filmske projekcije, kazališne predstave i koncerti.

Osnovne informacije o muzeju

Vrsta muzeja: povijesni, regionalni

Djelokrug: županijski

Godina osnutka: 1955. godina

Osnivač: Istarska županija

Ravnatelj: Gracijano Kešac, diplomirani povjesničar

Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Povijesni i pomorski muzej Istre
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala