Što vidjeti i posjetiti u Dubrovniku i okolici Dubrovnika

# Što vidjeti i posjetiti u Dubrovniku i okolici Dubrovnika

Južna dalmacija

Dubrovnik

Pošalji svoj sadržaj

Komentiraj ili Nadogradi ovaj zapis, napiši novi. Registracija nije neophodna

Dubrovnik je grad na UNESCO-ovom popisu Svjetske baštine još od 1979. godine i turistički najpoznatiji Hrvatski grad. Već godinama grad Dubrovnik plijeni pažnju čitavog svijeta. Postao je jedan od najpoželjnijih gradova za posjetiti, što ne čudi s obzirom na ljepotu, bogatu povijest i općenito njegov status kroz prošla vremena koji je imao.
Donosimo vam popis najpoznatijih znamenitosti i lokacija koje trebate posjetiti ako se nalazite u Dubrovniku ili okolnim mjestima i gradovima regiji Južna Dalmacija i prijedloge što raditi u Dubrovniku.

Dubrovnik i okolica što vidjeti i znamenitostiAko pričamo o prirodnim ljepotama Dubrovnika, u tom slučaju svakako se treba spomenuti i brdo Srđ. Nalazi se sa sjeverne strane, a najviša kota mjeri 415 metara nadmorske visine, sa njega se kao na dlanu vidi cijeli Dubrovnik, mjesto je sa kojeg se mogu napraviti najljepše slike sa odmora u Dubrvniku. Brdo je dobilo ime po najranijem zaštitniku Dubrovnika, sv. Srđu. Sveti Srđ je bio zaštitnik grada još prije sv. Vlahe kojeg danas Dubrovčani slave.

 Dubrovačke zidine - Ako pišemo o dubrovačkim znamenitostima onda svakako treba spomenuti  Gradske zidine s brojnim tvrđavama. Svaka panoramska fotografija uhvatit će ovaj zanimljiv detalj – Gradske zidine, sa brojnim kulama i tvrđavama koje su građene da bi zaštitile Dubrovačku Republiku od neprijatelja. Dubrovačke gradske zidine najveća su atrakcija za posjetitelje. Riječ je o jednom od najbolje očuvanim fortifikacijskim sustavom u Europi, dužine 1940 metara, koji uključuje pet tvrđava, te šesnaest kula i bastiona. Drugi najatraktivniji muzej pod otvorenim nebom na svijetu otvoren je za obilaske posjetiteljima tijekom cijele godine. 

Dubrovačke zidine što raditi i vidjeti u Dubrovniku

Stradun - Šetnja kroz Dubrovnik nešto je posebno, naravno mislimo na Stari Grad i šetnju Stradunom. Stradun ili Placa ulica u Dubrovniku je glavna ulica u staroj gradskoj jezgri. Najpoznatija je to dubrovačka ulica općenito, jako prometna i uvijek lijepo popunjena. Naziv "Stradun" potječe od Mlečana i podrugljiv je naziv za veliku ulicu, a ime "Placa" potječe od latinske riječi "platea", što znači "ulica".

Stradun DubrovnikCrkve u DubrovnikuCrkva svetog Vlaha Dubrovnik - Ova crkva izgrađena je u baroknom stilu, na mjestu nekadašnje romaničke crkve. Crkva svetog Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika, sagrađena je na mjestu starije romaničke crkve, koja je preživjela veliki potres 1667. godine, ali je izgorjela u požaru 1706. godine. Crkva je oštećena u potresu godine 1979. godine, pa i u Domovinskom ratu (1991. - 1992.) kada je oštećena brojnim projektilima, najjače na krovu i sjevernom pročelju.

 Katedrala Uznesenja Marijina Dubrovnik - Katedrala Uznesenja Marijina (Dubrovačka katedrala) posvećena je Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo (Velika Gospa). Sjedište je Dubrovačke biskupije. Katedrala je sagrađena na mjestu bizantske i romaničke katedrale, koja je uništena u velikom potresu 1667. godine. Sadašnja barokna katedrala građena je u periodu od 1671. do 1713. godine. Prema jednoj legendi, romanička je katedrala iz 12. stoljeća građena novcem engleskog kralja Rikarda I. Lavljeg Srca, koji je nedaleko od Lokruma preživio brodolom. Dogodilo se to za njegovog povratka iz Trećeg križarskog rata 1192. godine. 

 Crkva svetog Ignacija je isusovačka crkva u Dubrovniku. Crkva se ističe među brojnim prekrasnim sakralnim objektima Dubrovačke republike. Građena je kao barokna jednobrodna crkva s reprezentativnim pročeljem, po uzoru na crkvu svetog Ignacija u Rimu. Projekt je izradio arhitekt Andrea Pozzo, a gradnja crkve je dovršena 1725. godine. Iluzionističke barokne freske u unutrašnjosti, s prizorima iz života svetog Ignacija Lojolskog, izveo je slikar Gaetano Garcia. Godine 1885. u crkvi je postavljena umjetna spilja, posvećena Gospi Lurdskoj, jedna od najstarijih u Europi.

 Plaže u Dubrovniku i okoliciPlaža Sveti Jakov Dubrovnik - Ako idete obalom prema Dubrovniku, iz smjera juga prema sjeveru, pred sami ulazak u grad srest ćete plažu Sveti Jakov. Skrivena je ispod litica, u stijenama obraslim borovinom, ali se do nje lako može doći malenim stepenicama sa jedne strane. Plaža je sačinjena od sitnog šljunka, odakle se pruža impresivan pogled na Dubrovnik i mnoge brodove koji dolaze i odlaze. Popularna je ovo plaža pa vas ne treba iznenaditi šarenilo suncobrana i veliki broj ležaljki po plaži. Uz plažu se nalazi lijepo uređeni, kamenom ograđeni restoran sa terasom i pravim pogledom na more. Plaža je romantična, jako pogodna za parove.  Plaža Banje je najpopularnija plaža u Dubrovniku. Smještena je u neposrednoj blizini Starog grada u smjeru istoka, između dva luksuzna dubrovačka hotela. Plaža je šljunčana i dobro je opremljena. Baš kako i priliči glavnoj plaži u svjetski popularnom gradu, plaža Banje je opremljena svim mogućim sadržajima koji gostima mogu zatrebati. Šarenilo suncobrana na našim fotografijama dokaz su koliko je plaža popularna. 

 Atraktivna dubrovačka plaža Bellevue smještena je u lijepom zaljevu podno istoimenog hotela. Na plažu je moguće stići ili liftom iz hotela ili zaobilaznicom, pješice. Plaža je sačinjena od sitnog šljunka, ograđena visokim stijenama sa strana koje su toliko visoke da u popodnevnim satima rade hlad na plaži. 

 Plaža Copacabana Dubrovnik je naziv jedne od najpopularnijih dubrovačkih plaža. Zadnjih godina postala je još popularnija, posebno zbog bogatog sadržaja za goste, koji je dobrim dijelom unikatan i posebno osmišljen baš za goste ove plaže.

 Okolica Dubrovnika što vidjetiNacionalni park Mljet proglašen je 11. studenog 1960. godine, i svojom površinom obuhvaća sjeverozapadni dio otoka Mljeta, i okolni dio mora. Otok Mljet često nazivaju i zeleni otok, što zapravo govori o njegovom bogatom i raznolikom biljnom svijetu. Vegetacija nacionalnog parka Mljet bujna je i raznolika, a sačinjavaju je većinom šume alepskog bora, te razno nisko raslinje i biljke koje pokrivaju površinu otoka. 

 Plaže u okolici DubrovnikaPomalo neobično ime za jednu plažu u Hrvatskoj, no ipak – Plaža Bubbly ima svoje goste i uveseljava ih iz godine u godinu. Slabo je posjećena sa kopna, teško se do nje dolazi i nema naselja u blizini. Baš zbog toga je omiljeno odredište za nautičare. Mnogi ovdje pronađu svoj mir, i utočište tijekom vrućih ljetnih dana. Sa plaže Bubbly možete vidjeti usidrene jahte, i goste koji uživaju u privatnosti koju pruža plaža.

 Plaža Štikovica Zaton Dubrovački jedna je od popularnijih, lijepo je uređena i dobro opremljena. Sačinjena je od krupnijih oblutaka, jako čista sa mirnim morem ispred. Na plaži nema hlada, ali to nije problem jer možete iznajmiti suncobrane. Plažom dominiraju ležaljke brojnih gostiju, te razne boje suncobrana. More je na početku plitko pa je pogodno za dječju igru. Odmah na plaži imate dobro opremljen restoran, što znači da je ponuda jela i pića na visokom nivou. Ako dođete na našu plažu uvjereni smo da nećete biti razočarani. Ponuda na plaži je vrhunska, kao i usluga.

Plaža Vučine Pelješac - Uz mjesto Žuljana, na poluotoku Pelješac smjestila se velika plaža ispod borove šume – Plaža Vučine. Plaža je izolirana, sačinjena od šljunka i skrivena u prirodnom hladu visokih borovih stabala. Odlična je za sve koji vole provesti odmor u miru, izvan velikih gužvi i buke. More je mirno, ugodno toplo i pristupačno čitavom dužinom plaže. 

 Otočić Proizd je maleni otočić površine manje od jednog četvornog kilometra koji se nalazi na sjeverozapadu Korčule, udaljen 4 milje od Korčule. Na otoku se nalazi samo jedan restoran s južne strane i nekoliko prekrasnih uvala s kristalno čistim morem. Jedna od uvala, Donji Bili Bok je namijenjena naturistima i ima oznaku FKK.

 Plaža Pasjača Popovići, ili Stare Stijene Pasjača je mjesto naizgled niti malo pristupačno, no ipak se tu može doći i uživati. Tko god voli prirodno okruženje, malo privatnosti i manje gužve, neka dođe na našu plažu i uživa u svom odmoru. Plaža je jako izolirana, no ipak do nje vodi maleni pješački put. Zanimljivo je što jednim dijelom put ulazi u stijene, kroz tunel, da bi opet završio na strmim liticama koje okružuju plažu.

 Prapratno Ston - Prekrasna pješčana uvala Prapratno nalazi se 3 kilometra zapadno od Stona.  Prapratno je jedna od najljepših uvala na poluotoku Pelješcu sa pješčanom plažom koja je okružena borovom šumom i tirkiznim morem. 

 


Privatni smještaj direktno od vlasnika na www.SMJESTAJ.com.hr/trazi
Što vidjeti i posjetiti u Dubrovniku i okolici Dubrovnika
Prati nas na facebooku za više članaka o Hrvatskoj. Podijeli ovaj članak klikom na gumbe desno. Hvala
  Nadogradi ovaj zapis

Bio si na ovom mjestu? Podijeli s nama svoja iskustva ili fotografije.
Napiši svoju verziju članka. Nagrađujemo vlasnike apartmana.

Pišete kao gost. Registrirajte se ili prijavite i potpišite vaš tekst sa vašim imenom ili nickom i zadržite opciju editiranja unosa u bilo koje vrijeme.
Ako ste vlasnik apartmana koji je oglašen na rezerviraj.hr, link prema vašem oglasu će biti ispod teksta koji unosite kao nagrada za vaš trud.
Gost
odaberi sliku sa računala